Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Nato ökar sin militära närvaro i regionen

 
Flera omärkta trupptransportfordon, med ryska flaggor, har i dag setts köra genom Kramatorsk och Slovjansk i Ukraina. Samtidigt rapporterar SVT:s utsände att kommunhuset i staden Donetsk har ockuperats av uniformerade män.

SVT rapporterade · Direktrapport om Ukraina

12.22


Foto: TT 

Keir Giles, docent vid det brittiska forskningsinstitutet Chatham House, säger att ett problem för Ukraina är att den enhet som var bäst lämpad att utföra den anti-terroroperation som nu inletts i östra Ukraina, den så kallade Berkut-styrkan, redan har upplösts.
Vissa ryska kollegor har beskrivit den som den bästa lätta infanteristyrkan i regionen, säger han till TT. Kvar finns ukrainsk polis och militär.

– Risken finns att en operation antingen blir mindre effektiv eller ser mer ut som en militär operation, vilket ökar risken för en rysk militär reaktion.

Ukraina måste vara försiktigt med allt som ser ut som en militärt ingripande, säger han. Men det finns andra alternativ:

– En av de möjliga vägarna för Ukraina är att spegla den taktik som användes mot ukrainska soldater på Krim, och omringa, isolera och blockera trupperna i de områden de har tagit över.
Om separatisterna blir avskurna från vatten, mat och elektricitet kommer de snart att ge upp på eget initiativ, men det kräver strategiskt tålamod från Ukraina. Om Ukraina har kompetensen och organisationen som krävs för detta är tvivelaktigt, men samtidigt saknar landet resurserna som behövs för att hantera det på något annat sätt, säger Giles.
12.27

12.43
 

Foto: SVT
12.52
Vi har redan fått in många frågor, kul! Bo Inge Andersson är alldeles strax på plats för att svara på dem.
12.52
Hej Bo. Nu med facit i hand, har NATO/EU:s regimbytesäventyr varit värt det? Det verkar som om situationen har spunnit ur kontroll för de pro-revolutionärerna.
Det är i alla fall helt klart så att EU inte - när man bestämde sig för att ge Ukraina ett synnerligen gynnsamt associeringsavtal - kan ha räknat med den utveckling som skedde. Vilket väl kan sägas vara en missbedömning - sen är det ju en annan sak att Ukraina som suverän stat ju har rätt att välja vilken väg man vill.
12.56
Finns det några likheter med denna kris som den som var i kalla krigets dagar?
Det finns naturligtvis likheter i själva ordkriget. Men samtidigt är det en skillnad: Då rådde ju ett öppet hot att den ena sidan skulle kunna som sista åtgärd angripa den andra med kärnvapen, vilket ju ledde till en mycket speciell stämning i dåtidens politiska atmosfär.
13.03
Fråga: Tror du att man kommer komma fram till något i mötet imorgon?

Jag är nog ganska pessimistisk. Läget är så oavgjort "på marken" och motsättningarna är så stora.. Till exempel har ju Ryssland redan förklarat att man fortfarande ser den ukrainska regering, som man ska möta i samtalen, för olaglig. Och att det inte kan bli någon dialog med väst om väst fortsätter att erkänna denna regering som laglig. Bara det kan leda till ett sammanbrott.

Jag vet inte om man har tänkt sig någon förlängning av mötet eller en ajounering till senare - för det verkar nästan omänskligt omöjligt att man skulle kunna komma särskilt nära varandra på en dag.
13.04
Fråga: Hur stor är risken för ett krig mellan Ukraina och Ryssland?

Det är en för svår fråga, skulle jag vilja säga. Det kan kanske finnas risker för mindre intermezzon beroende på enskilda soldaters eller smågruppers agerande. Men samtidigt verkar ju den ukrainska försvarsmakten svag - och den kan nog knappast räkna med något substantiellt stöd från Nato, som ju bara ger det till medlemmar. Även för Ryssland är riskerna stora om man skulle gå i krig med vad man kallar ett broderland. Men jag vågar faktsikt bara spåna - något klart svar har jag inte på detta tyvärr.
13.05
Hur stor är spridningsrisken till något land utanför Ukraina? Finns det tecken på att något annat land vill blanda sig i militärt alt att Ukraina begär hjälp av t ex Polen utan att Nato är inblandat?
Det är knappast troligt att ett land som Polen skulle vilja blanda sig i detta utan Natos hjälp, det skulle vara ett alltför riskabelt företag. Frågan är naturligtvis om Ryssland skulle börja ställa liknande krav på Estland eller Lettland som ju har en stor rysk befolkning på 25-30 procent. Samtidigt är förhållandena annorlunda: De länderna är med i Nato och ligger alltså under Natos "paraply".
13.07
Tror du att våra politiker faktiskt är oroade och vill öka resurserna till försvaret eller vill de endast vinna röster inför valet?
Jag sysslar inte med inrikespolitik så mitt svar blir mycket svävande. Det hela beror tror jag på hur oron inom Sverige för det som händer utvecklar sig. Jag kan tänka mig att det är som det verkar vara i andra länder att detta är en fråga som oroar. När man ser att den samförståndsanda som man trodde fanns - även med Ryssland - håller på att rämna. Men jag känner mig inte som en expert i denna fråga.
13.08
Natochefen Anders Fogh Rasmussen säger vid en presskonferens som pågår just nu att Nato beslutat stärka försvaret av sina medlemsländer.
13.10
Dessa omärkta militära pansar fordon med en rysk flagga och Ukrainsk klädd militär på, är dom verkligen Ukrainska soldater eller kan det vara soldater ifrån Ryssland iklädda Ukrainsk uniform?
Det är ett mysterium som både journalister som varit/är på plats och politiker funderar på. Men faktum är att Vladimir Putin i en intervju häromveckan tackade de ryska styrkorna för deras insatser på krim. Och det uttalandet har ofta tolkats som ett medgivande av att de ryska styrkorna var inblandade. Men det är nog en sak som måste benas upp. Det tycks finnas att mönster att först kommer personer med olika mundering och olika bev&
Sedan har man observerat bättre och enhetligt utrustade och väldiscplinerade beväpnade män - "sm gröna män" - som ger upphov till spekulationer och antaganden om att Ryssland skulle ligga bakom. Men Ryssland förnekar bestämt detta och talar om att det är vad man kallar självförsvarstrupper. Det gör man både i fallet Krim och fallet östra Ukraina.
13.10
Natochefen Fogh Rasmussen säger att Nato kommer att avsätta nya resurser till havs, i luften och på land inom några dagar för att stärka sina östliga medlemsländers försvar.
13.12
Vi får in väldigt många frågor! Bo Inge Andersson jobbar på för att svara på så många som möjligt.
13.15
Tro du att det blir "fullskaligt" krig i Ukraina nu?
Och kommer NATO (USA) eller FN att placera trupper till Ukraina?
Vad blir Obamas respons på det hela?
Det är knappast troligt att Nato placerar trupp i Ukraina. Det gör man i ett medlemsland men det är inte Ukraina. Det är knappast troligt att man levererar vapen heller. FN-trupper kräver ett beslut i säkerhetsrådet och det innebär att Ryssland måste säga ja till det hela. Alltså att öst och väst skulle vara överens i frågan. Obama har sagt att denna konflikt inte komma att utlösa militära aktioner. Han talar o
13.17
Ukrainska soldater ser på när ett av deras egna stridsflygplan passerar över staden Kramatorsk. Foto: TT.
13.19
Fråga: Hur stor är likheten med det som skedde på Krim och det som sker nu?

Jag menar att mycket är likt. Protester från ryskättade som demonstrerar mot regeringen i Kiev, vädjanden från dessa grupper om rysk stöd ingår i mönstret. Och att det i bakgrunden ligger Rysslands "Putindoktrin" att Ryssland ska försvara ryssar även utanför Ryssland från angrepp.

Jag menar att mycket är likt. Protester från ryskättade som demonstrerar mot regeringen i Kiev, vädjanden från dessa grupper om rysk stöd ingår i mönstret. Och att det i bakgrunden ligger Rysslands "Putindoktrin" att Ryssland ska försvara ryssar även utanför Ryssland från angrepp.

Men en skillnad kan vara att andelen ryssar är mindre i de östliga delarna av Ukraina. Ryssland hadde alltså en klar fördel av att så många var rysktalande - 77 procent - på Krim.

Det finns en del opinionsmätningar - som kan vara opålitliga - som visar att det bara är cirka 30 procent i östra Ukraina som vill tillhöra Ryssland. Däremot vill man ha en decentralisering av beslutsfattandet - bort från centralregeringen i Kiev.
13.20
Nu stänger vi frågestunden för den här gången! Bo Inge Andersson sitter kvar en stund och fortsätter svara på de frågor som kommit in.
13.23
Natochefen Anders Fogh Rasmussen preciserade inte vidare vilka extra militära resurser som kommer att sätta in i de östra medlemsländerna, men sade att tdet kommer att bli "mer luftövervakning, utökad marin närvaro och ökad landberedskap".
13.24
Hur långt är det mellan de krav på autonomi som den ryskorienterade delen av befolkningen står bakom och det den ukrainska regeringen kan tänkas gå med på? Skulle planerade samtal melllan parterna kunna ge något.
Det är en bra fråga. Men det finns inte riktigt något svar. Det vi kan säga är att det nog är en klar skillnad mellan den långtgående federalism som de demonstrerande kräver och det som t ex USA och den ukrainska regeringen föreställer sig. Det finns nog nu ett medvetande - som kanske har inspirerats av USA och EU - om att man har försummat östra Ukraina i en del avseenden.
Det finns bedömare som menar att många i östra Ukraina verkligen önskar en decentralisering av beslutsfattandet bort från huvudstaden Kiev, men att de inte vill gå alltför långt i federalism. Det har ju från en del federalisters sida krävts att man ska fp bilda en egen armé. Vilket ju skulle innebära en uppsplittring av landet. Men det är väldigt svårt att säga vad som kan komma ut av samtal. Ibland har jag käns
känslan av att USA inte förstår hur långtgående de ryska krafternas krav är.
13.26
Hur ser reaktionerna ut från grannlandet Vitryssland? Regimen och oppositionen?
Det var en bra fråga - jag ska läsa på mer om detta! Så mycket kan jag säga att när FN:s generalförsamling röstade om en resolution som fördömde folkomröstningen på Krim om anslutning till Ryssland, då var det 11 stater som röstade mot (100 röstade för drygt 50 lade ner sina röster). Ett av deelva länder som röstade mot var Vitryssland. Andra var t ex Syrien, Zimbabwe, Venezuela, Nordkorea och Kuba.
13.27
Ett ukrainskt stridsflygplan passerar över ukrainska styrkor utanför Kramatorsk. Foto: TT
13.28
Finns det möjlighet att under dagen ställa frågor till Elin Jönsson? Bo Inge Andersson är väl inte i Ukraina? Jag har följt Bo Inge Andersson under flera år och jag kan hans svar
Hej! Elin Jönsson är just nu påväg till Slovjansk. Vi hoppas kunna få med henne här i direktrapporteringen lite senare.
13.30
Förre svenska Moskvaambassadören H har sagt i en debattartikel att Ukrainas framtid är intimt förbunden med både Europa och Ryssland och att USA/EU därför borde inleda ett intimt samarbete med Ryssland och Ukraina för att få U på fötter. Varför gör man inte det? Finns det kopplingar till några andra konfliktområdet där USA och Ryssland har motstående intressen?
Ännu en bra fråga. Den tyske utrikesminister Frank-Walter Steinmeier har också uttalat sig i liknande termer. Att man alltså inte skulle tvinga Ukraina och andra läner att väljar mellan öst ovh väst utan att de ska kunna ha ett gott samarbete med båda. Historien får visa om EU här gjorde en blunder i höstas. Då försökte Ukraina få en lösning där man både skulle kunna vara associerad med EU och delta i
den ryska tullunionen, vilket Barroso (tror jag det var) då sade nej till - att man måste välja sida, var svaret.
13.34
Proryska beväpnade upprorsmän i staden Slovjansk. Foto: TT
13.36


Ukraina ger ut krigsobligationer för att finansiera sin armé uppger den engelskspråkiga tidningen KyivPost.
13.36
Fråga: Vad är USA:s egentliga intresse i Ukraina?

Som jag har tolkat Obamas utrikespolitiska doktrin är detta mest ett bekymmer mer. Han har ju sagt att han vill göra en grundlig omorientering av sin utrikespolitik hän mot Asien och bort från t ex Mellanöstern. Men det llyckas han ju inte med som olika situationer (som Syrien) utvecklar sig - och nu har han dessutom måste knyta ännu närmare band med EU genom Ukraina-krisen. Det finns de som menar att det finns ett energipolitiskt intresse. Ukraina har rika potentiella energitillgångar som kan utvinnas genom fracking. Det har nämnts att sådana saker skulle spela in för olika kraftters intresse för Ukraina.

Men jag tror att det framför allt handlar om en princip: Att USA och väst anser att man måste behålla en världsordning där gränser är okränkbara och att territoriella konflikter bara kan lösas genom samförstånd. Jag låter kanske väl idealistisk och naiv när jag skriver så, men jag tror att denna fråga är viktigare än sjäkv Ukrainafrågan(om man nu kan separera de båda).
13.39
SVT har pratat med Elena Namli, forskare på Centrum för Rysslandsstudier vid Uppsala universitet om dagens utveckling i östra Ukraina.

– Rysk statstv säger att det har varit en ukrainsk operation som startade i Kramatorsk. De ska ha blivit stoppade av vanliga människor, och gick över så att säga på folkets sida.

Vilka blev stoppade?

– Det var sex militärfordon i Kramatorsk som skulle in i staden men de blev stoppade av, säger man i Ryssland, vanliga människor. Rysk teve visar klipp som kan tolkas på det sättet.

Vad säger ukrainska medier?

– Ukrainska medier menar att det inte var på det sättet, utan att det var ukrainska fordon som skulle in i Kramatorsk och blev stoppade av befolkningen i samarbete med ryska aktörer som döljer sin identitet. De ska ha avväpnat de ukrainska fordonen och ska ha tagit över dessa, skriver ukrainska medier.

Hur ska man värdera den här informationen?

– Det finns ingen oberoende observatör på plats. Det man helt klart kan säga är att det är otroligt farligt läge. Det börjar verkligen närma sig gränsen till en inbördeskonflikt av militärt slag. Rysslands utrikesminister är på utlandsbesök men han anklagar väst för att det i Ukraina nu finns militärer från väst och samtidigt så finns det ju ryska vapen på plats.
13.40
Människor blockerar Ukrainska pansarfordon från att komma in i staden Kramatorsk som kontrolleras av proryska styrkor. Foto: TT.
13.48

Stadshuset intas i Donetsk

svt.seKommunanställda tvingas lämna stadshuset i Donetsk efter att det tagits över av uniformerade män. SVT:s reporter Claes JB Löfgren är på plats.
13.49
Proryska demontranter blockerar ukrainska styrkor från att ta sig in i Kramatorsk. Foto: TT
14.05
BBC:s reporter på plats i Kramatorsk rapporterar om en "mycket nervös" stämning bland folket.

”Många har inte sovit på flera nätter. När ukrainska bepansrade fordon dök upp i staden, började människor snabbt omringa dem. Vissa anklagade soldaterna för att "agera mot sitt eget folk."

"Vi lyder bara order, släpp förbi oss!" ropade befälhavaren. "Vi kom inte hit för att slåss. Vi rör bara på oss. Jag kommer aldrig skjuta på mitt eget folk!"
14.06
Krisen i Ukraina slår nu hårt mot den ryska ekonomin. Rysslands finansminister Alexei Ulyukayev uppger att ekonomin bara växte med 0,8 procent under årets första kvartal, mot förväntade 2,5 procent. Och då ska man hålla i minnet att Krimkrisen började först i början på mars.