Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Malin Björk frågades ut i Toppkandidaterna


Malin Björk, Vänsterpartiets toppnamn i EU-valet, var först ut att grillas i Toppkandidaterna. 
SVT:s Erika Bjerström kommenterade utfrågningen och senare chattade Malin Björk med SVT.s läsare. Här kan du läsa rapporteringen i efterhand.

SVT rapporterade · Direktrapportering från Toppkandidaterna

21.35
Har V radikalare klimatförslag än alla andra partier?
Hej, Ja V är absolut ett av de vassaste partierna i klimatfrågan. Vi vill se betydligt ambitiösare mål vad gäller minskning av koldioxisutsläpp, ökad andel förnybar energi, samt energieffektivisering. Här finns en tydlig konflikt öed alliansens partier, som inte vill ställa om, och istället motarbetar ett mer progressivt klimatarbete.
21.41
Kan du förklara lite mer specifikt hur EU:s högerpolitik skapar hopplöshet och utsatthet som därefter blir en grogrund för rasism?
Hej, Eu högerns ekonomiska politik rustar ner välfärden, skapar en arbetsmarknad där otrygghet råder allt mer, och fattigdomen växer - i ett sådant Europa växer människors hopplöshet. Om poltikerna inte styr om politiken och sätter stopp för den politik som raserar och drar isär, då får populistiska partier lättare att få fotfäste.
21.46
Hur försvarligt är det att parlamentsledamöter har en timlön som skulle räcka till att betala timlön för flera hundra filippinska elektriker?
Hej, Vi i vänsterpartiet tycker att Europaparlamentarikernas löner bör sänkas. Alla våra parlamentariker betlar dessutom en del av sin lön till partiet, så att vi kan bli ännu starkare i att driva vår vision om ett Sverige och Europa med välfärd för alla, med trygga jobb, och med ökad rättvisa mellan kvinnor och män.
21.49
Det var sista frågan som Malin hinner svara på i kväll. Tack för alla frågor!