Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Partiledardebatt i Agenda

SVT direktrapporterade  från Agendas partiledardebatt. Här kan du läsa rapporteringen i efterhand.

SVT rapporterade · Direktrapportering från partiledardebatt

20.05
Nu är debatten igång med försvaret som första fråga. Gustav Fridolin (MP) och Fredrik Reinfeldt (M) först ut.
20.06
Försvarpolitiken visar stora skillnader i syn mellan MP och M. S vill också satsa mer på försvaret men samtidigt regera tillsammans med MP.
20.07
Både MP och S hänvisar till diskussionen i försvarsberedningen. Där ska en bred överenskommelse nås, säger Löfven.
20.08



20.10
Sjöstedt tycker att prioriteten har varit fel, för mycket internationella insatser och EU-stridsgrupper. Pengar som kan gå till förbanden istället.
20.11



20.12



20.12
Åkesson (SD): Försvaret har varit en budgetregulator. Han håller upp en diagram med en sjunkande kurva.
20.13
Utöka samarbetet med Finland, säger Löfven. Detta var också försvarsministerns budskap under Folk och försvar i Sälen i januari.
20.17



20.17
Åkesson (SD): Jag skänker inte pengar till tiggare. Vi vill förbjuda tiggeri.
20.20
Hägglund (KD): Ibland ger jag till tiggare, ibland inte. Jag är inte konsekvent.
20.25
Socialdemokraternas Stefan Löfven, Miljöpartiets Gustaf Fridolin och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt inför söndagskvällens partiledardebatt i SVT.
20.28
Göran Hägglund (KD) och Fredrik Reinfeldt (M) i matchande slipsar. Emellan dem Annie Lööf (C) och Jan Björklund (FP)
20.28
Det är tiggeriet som blir ingången i debattämnet om EU:s fria rörlighet. Men frågan om kollektivavtalen drar upp skillnaderna mellan vänstern och högern.
20.33
SD driver frågan att Sverige ska omförhandla medlemskapet i EU.
20.36



20.38
Björklund är självkritisk och menar att både högern och vänstern misslyckats under lång tid med jobbpolitiken för unga. "Vi har ett systemfel", säger han.
20.40


20.44
Nu kom frågan om överskottsmålet upp i debatten. För er som undrar över det kommer en kort förklaring: Överskottsmålet är ett mål som innebär förenklat att statens finanser ska ligga på plus en procent av Sveriges BNP sett över en konjunkturcykel. Hur lång en sådan är har omtvistats, mellan sju och tio år brukar nämnas.
20.45


20.48
Ovanlig twist i politiken. De borgerliga vill inte lova skattesänkningar, men det gör däremot Vänsterpartiet. Vi vill sänka skatten för de fattigaste pensionärerna, säger Sjöstedt (V).
20.50



20.51


20.53
Nu riktar sig partiledarna i oppositionen mot pensionärerna. Både S och SD vill också sänka skatterna för pensionärerna. I och med jobbskatteavdragen för de som arbetar har skillnaden vuxit mellan hur mycket yrkesarbetande och pensionärer betalar i skatt. Löfven säger att han vill "stänga den klyftan" men i S budget sänks skatten med blygsamma 50 kronor. Det är bara en början, menar S.
20.57
Stefan Löfven är den som fått ordet flest gånger hittills i debatten, enligt statsvetaren Anders Sundell som sitter och detaljstuderar debatten. Han får också flest angrepp av alla partiledarna enligt sammanställningen hittills.
20.59
"Så här mycket satsar du, Stefan Löfven på företagen och så här mycket skatt lägger du på svenska företagen, sade Annie Lööf (C) och visade upp två staplar som hon hade med sig. "Det där var en till Kalle Anka-kalkyl", svarade Löfven.
21.00
Nu är det halvtid. Efter pausen kommer skolan att debatteras.
21.17
Statsvetaren Anders Sundell, som alltså detaljstuderar debatten, berättar att de partier som ligger sämst till inför valet: Centerpartiet och Kristdemokraterna, har helt olika debattstil. Annie Lööf satsar på konfrontation och går ofta på Stefan Löfven medan Göran Hägglund snarare berättar vad hans parti vill och när han angriper så kritiserar han hela oppositionen.
21.19


21.22
Björklund (FP) säger att kommunerna och staterna kraftigt höjt lärarlönerna de senaste två åren. Den statliga delen han syftar på är de särskilda försteläraretjänster som införts och som betalas av statliga pengar. 5.000 kronor mer i månaden får de som utses till förstelärare i kommunerna.
22.05
Stefan Löfven är nöjd med debatten. "Men jag är förvånad att regeringen är nöjd, vi har högre arbetslöshet än när de kom till makten."
22.07
Vi tycker lite olika, det gör de också, sade Stefan Löfven om frågorna om regeringsalternativet vid en rödgrön valseger. - Skillnaden är att jag söker alternativ.
22.09
Jan Björklund (FP) tycker att debatten blev bra men hade velat ha bättre besked om hur S tänker sig regeringsfrågan. "Stefan Löfven mörkade lite för mycket. Även om sin egen politik".
22.10
32 gånger blev Stefan Löfven attackerad av de andra partiledarna, säger statsvetaren Anders Sundell som detaljstuderat debatten. Reinfeldt blev näst mest attackerad.
22.12
Men Löfven fick också svara på attackerna, vilket gjorde att han ofta fick ordet. - Det blev mycket Stefan Löfven i debatten helt enkelt, säger Anders Sundell.
22.13
Jonas Sjöstedt berättar att han blev irriterad på Fredrik Reinfeldt när han talade om arbetslösa som bidragstagare. - Jag har själv varit arbetslös, jag vet hur det känns, säger han.
22.16
Reinfeldt och Löfven fokuserade mycket på varandra i kvällens debatt, säger statsvetaren Anders Sundell. - De vill vinna statsministerkampen. Löfven är ju huvudmotståndare så det är honom man går på.
22.23
Jimmie Åkesson (SD) ville att den ekonomiska politiken skulle ha debatterats mer, säger han i eftersnacket.
22.25
Gustav Fridolin tyckte debatten var rolig men han vill prata mer EU. - Sverige står även inför ett viktigt val om tre veckor. Det framgick inte här.
22.27
Gustav Fridolin berättar varför han blev arg på Jimmie Åkesson. - Vi har ett krig i Syrien. Vi har barn som har kommit därifrån till Sverige. Då börjar en svensk riksdagsledamot tala om importerad arbetslöshet, den typen av rasism tycker jag inte hör hemma i en politisk debatt. Jag blev förbannad på riktigt.
22.30
Nu har det blivit något av en duell utanför SVT med flera ungdomsförbund som sjunger och ropar.
22.32
- Jalla, jalla jobb åt alla, ropar SSU:arna mot bland annat Muf, som står på motsatt sida vägen.
22.35
Ungdomsförbunden, Cuf, Luf och Muf står på motsatt sida vägen från SSU.
22.39
Löfven blir fullständigt omringad av sina fans i SSU.
22.41
Statsvetaren Anders Sundell berättar nu att medan Stefan Löfven blev angripen 32 gånger under hela debatten så klarade sig Fredrik Reinfeldt undan med tio gånger.
22.44
Här kan ni läsa en längre text från debatten. SD:s Jimmie Åkesson sade att han vill förbjuda tiggeri. Han kallade det för en "social katastrof" att så många tiggare från Östeuropa söker sig till Sverige. Han fick mothugg av Annie Lööf. -Svält försvinner inte för att man blundar och fattigdom försvinner inte för att man plockar bort människor från gatan, sade hon.

www.svt.se
22.51
Här ser ni statsvetaren Anders Sundells sammanställning över kvällens attacker. Mest angripen blev Stefan Löfven, sedan Fredrik Reinfeldt. Miljöpartiet och Sverigedemokraterna delar på tredje platsen.