Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Toppkandidaterna drabbade samman

På fredagskvällen var det slutdebatt med partiernas toppnamn inför EU-valet. EU-reportern Rolf Fredriksson och politikreportern Pontus Mattsson svarade på frågor och kommenterade. Här kan du läsa rapporteringen i efterhand.

SVT rapporterade · Direktrapportering från slutdebatten

21.02
Tyvärr har Era kameraväxlingar förstört hela den här debatten, 2 dagar innan valet ! Vem vill se Hökmark dricka ett glas vatten när en annan delegat framför sina åsikter !!!!
Hoppas ni svarar och publicerar detta med en stilla undran över kvalitén på SVT ?
Dina åsikter kommer att framföras till de som producerat sändningen. Andra har tyckt det varit fart och fläkt över sändningen så här långt.
21.00
Varför har ingen tagit upp de viktigaste samarbeten vi har tack vare Eu, nämligen alla vetenskapliga studier som Eu-budgeten bidrar till. Varför finns ingen person med hög vetenskaplig kunskap och kompetens med bland kandidaterna?
21.00

Nu har vi kommit halvvägs in i debatten. Tidigare i dag
fick Camilla Kvartoft och Anders Holmberg frågan hur de ska hålla publiken
vaken och intresserad i två timmar.

- Vi vill framförallt få till en het, spännande och engagerande debatt, det är väl bra knep
för att hålla publiken vaken.
Sedan har vi väl ett eller annat knep i bakfickan
också, svarade de.

20.59
Varför får Marita U så stpr plats i debatten ?
Anbdra tycker att t ex Gunnar Hökmark får för mycket plats....
20.59
Ovanligt humoristisk politisk debatt.
20.58
Måste EU vara så jäkla krångligt? Inslaget ni ser nu om det omtalade klippet är en kort version. Här kan ni se hela:

http://www.svt.se/folkets-framsta-foretradare/se-program/del-3-592?autostart=true
20.57
Varför är inte alla partier representerade?
Vi har svarat massor med gånger. Enligt SVTs policy är bara de partier med som suttit i EU-parlamentet de gångna fem åren. Därför är tex SD o Fi o Junilsitan inte med ikväll, Vid riksdagsdebatter är parteir som suttit i riksdagen med och då får tex SD vara med men inte Piratpartiet. Se längre förklaring löngre ned på sidan....
20.56
Ange alltid vem som säger vad.
Det finns skyltar med partisymbol framför varje talarstol. Men de syns inte alltid i bild. Något vi får ta upp i utvärderingen av sändningen.
20.56
Jag vill ha mer kärnkraft.
Ren och billig!
20.56
Jag måste medge att debatten hittills har varit roligare än en vanlig partiledardebatt.
20.56
Kent Johansson argumenterar engagerat för tydliga klimatmål . Mot M:s Hökmark.
20.55
Jag som vill begränsa EU makt över Sverige, Sverige skall ansvara för sin egen politik
Vem skall jag rösta på?
20.55
Skall vi hjälpa Ukraina att få komma in i EU?
Hur gör vi med deras dåliga ekonomi skall vi stötta dem ekonomiskt?
Skall vi öka vårt försvar med tanke på krisen?
Skall vi införa allmän värnplikt igen?
Kommer vi att gå med i Nato?
20.54


20.53


20.53
Varför är det billigare att åka bil än att åka kommunalt, det är vansinnigt
20.53
I vilken verklighet lever ni? Är ni ständigt kontaktbara för att nappa på ett 'send all jobb'.Är det inte dax att granska arbetsvillkoren i Sverige i dag! Sluta slå er för bröstet! Detta gäller många branscher; infödda svenskar, utomlands födda svenskar, äldre, ungdomar etc..Är det egentligen inte så att det är rea på Europa!?
20.52
Engström: vi sitter i gröna gruppen, följer dem. Vi måste röra oss mot målen, ny teknologi viktigt. Nya patent-regler viktigt. Det blir monopolpriser som det är i dag.
20.52
Hur ställer sig partierna till att begränsa medicinsk forskning genom datadirektivet? Liggande förslag omöjliggör forskning som baseras på kliniska patientdata. Framtida upptäckter kommer att göras utanför EU.
20.52
Jerry Gabrielsson: om du inte vill ha en federation kan du rösta på vilket parti som helst utom folkpartiet.
20.51
Marit Paulson: brunkolet största hotet mot framtiden, vi måste ha förändrat jord- och skogsbruk.
20.50
Varför ska våra ungdomar få åka till Norge och tjäna pengar när vi inte släpper in polska lastbilschaufförer?
20.50
Om moderaten inte tycker om att bryta kol i tyskland varför låter dom då vattenfal förstöra fler byar och satsa på den tyska kolen
20.50


20.50
Men dem måste ju förstå att vi inte klarar oss på bara vind och vattenkraft eftersom det krävs så otroligt mycket resurser jämfört med hur mycket energi man får ut. Kärnkraft är visserligen dåligt men vi kan inte få den energin vi behöver annars. så enkelt är det, självklart hade det vart bra att hitta en balans mellan kärnkraft, vattenkraft och vindkraft. vad säger ni om det miljöpartiet?
20.49
Adaktusson: inte bindande mål.
Ulvskog. jo det ska vi.
20.49
Visa ordentligt när skyltarna visas! Man ser ju inte vad de röstar JA eller NEJ
OK, vi får framföra det, men det blir efter sändningen.
20.49
Tänkte bara berömma er för en mycket snygg produktion med ett härligt ton i bilden . . .man ser verkligen hur gärna dom vill ha våra röster :-)
20.49
Utsläppsmål borde inkludera importerade varor från andra länder typ kina, varför räknas inte detta in?
20.48
Lika lön för lika arbete låter väl fint men hur resonerar politikerna om vi fyndar billiga produkter från andra länder tillverkade av arbetare för en bråkdel av vår lön, är det inte samma diskriminering?
20.47
Hur kan man satsa miljoner på att avslöja hästkött när dessa pengar skulle kunna användas på betydligt mer giftiga substanser i livsmedel. Hästkött är inte farligt!
Mvh,
Pierre
20.47
vad händer med att sätta gemensamma löner till åkare och byggnadsarbetare
20.47
Diskussion om bindnade mål eller inte i miljöpoli
tken.
20.47
Hur skapar man en ökad tillväxt utan att tära på jordens resurser?
20.47
Undrar varför man kallar den europeiska valutan "joro"? Heter det inte "euro"?
20.47



20.46
Isabella Lövin MP blev den första som tog med sig något att visa upp. En bit stenkol för att debattera energifrågan.
20.45
Jag hade hellre sett Jytte Guteland som förstanamn på S,s valsedel, således som toppkandidat. så att nytänkande kommit in i europaparlamentet från socialdemokraterna. Det är stiltje med Marita Ulvskog. Så tycker jag.
20.45
Det är lite motsägelsefullt, alla vill vara miljövänliga och så vidare men samtidigt med detta skall länder hålla igång ekonomin och öka tillväxten, vilket i sin tur genererar större tryck på miljön, hur länge tror ni att resurserna räcker till?
20.45
Alla länder i världen måste tänka på miljön. Sverige är bäst på det. Lägg fokus på att få andra länder göra något för miljön istället. Det räcker inte med att lilla Sverige ska rädda världen.
20.45
I Sverige har vi offentlighetsprincipen, Kommer ni att verka för att EU inte undanhåller viktiga uppgifter från oss medborgare?
20.44
Är det ingen som fattar att EU är bara starten på en världsregering. Idag har vi EU, Afrikanska Unionen, Asiatiska Unionen, Sydamerikanska Unionen, Amerikanska Unionen....de kommer slåss ihop och bli en världsregering. Så dags att stoppa det redan nu!?
20.44
Vilken löneform ska svenska byggjobbare ha om de ska jobba i Polen, Lettland etc?
20.44
Ulfskog säger att det är högerregeringar som inom EU bidraget till krisen men i Spanien och i Grekland har det varit socialdemokratiska regeringar. Hur det har varit i Portugal kan kanske någon annan svara på. Varför svarar inte moderaterna på detta?
20.44
En fråga till er om Klimatet. Storbritannien skickar sopor till Sysav i Malmö för att vi kan hantera det bättre. Är det inte dags för Eu med Sverige och Tyskland i spetsen att få in det tänket i övriga länder. Deponeringen är ett stort hot mot klimatet då resurser försvinner från Jorden istället för att det används igen. Vad är tankarna om det?
20.43
Jag som inte vill ha ett "Europas förenta stater"
Vem skall jag rösta på talaom det för mig
20.43
Nu diskuteras klimatet, enda lösningen för ett hållbart samhälle måste vara att bromsa in och tänka förnybart, ingen ökad tillväxt, återigen, jordens resurser är begränsade. Bort med kol, bort med medeltida lösningar.
20.43
Det görs mångmiljard vinster av företag som lägger vinster i skatteparadis.
Ska inte EU bekämpa detta genom strikt reglering?
20.41
Ingen av politikerna vet att det är Champions League-final i morgon mellan Atletico och Real Madrid.
20.38
Adaktusson: kollektivavtal ska gälla, punkt slut. Men med socialt protokoll kommer det att bli svårt att hävda ett socialt protokoll, dåligt för svensk modell med avtal mellan fack och arbgivare.
20.37
malin Björk: inte OK med olika lön för samma jobb.
20.37
Hökmark: Detta är brottslig verksamhet som ska bestraffas. Har inget med kollektivavtal att göra.
20.36
Ulvskog: EU-medborgare kommer hit och används för att dumpa lönerna. Titta på lastbilschaufförerna. Präster ringer till Ulvskog och säger att de är oroliga för chaufförerna.
20.35
varför är inte sd med?
Vi har svarat flera gånger, se längre ned på sidan. I debatten deltar de partier som suttit i EU-palramentet den gångna mandatperioden. Inför riksdagsvalet de partier som suttit i riksdagen, där är SD med.
20.35


20.34


20.34
Kent Johansson: jag vill ta med min röjsåg för att ta bort regelkrånglet
20.34



20.34
Kent Johansson: ta bort regelkrångel, jag vill ta med en röjsåg för att röja bort krånglet.
20.33
Varför får inte kandidaterna tala om vad de vill? Programledarna behandlar dem som omyndiga.
En ständig debatt om debatten. Om vi inte har huvudämnen och partirepresentanter talar helt fritt så brukar vi kritiseras för att det blir debatter där alla talar förbi varannoch det inte blir ordentliga svar på någonting. Men det här är avvägningar som hela tiden diskuteras internt hos oss inför och efter såna här stor aoch viktiga debatter.
20.33
Paulsen: vi ska
bygga ut infrastrukturen.
20.32
Engström PP: försvara nätneutraliteten, det ger fler jobb. Den regionen som gör det blir vinnare. Bygg europeiska molntjänster, starta en europeisk digital marknad.
20.31
20.30
Hökmark: genom att vi inte avvecklade kärnkraften har vi idag inget kol, i Tyskalnd gör man som MP vill, bort med... Här bryter programledaren; vi återkommer till det.
20.29
Lövin: vi måste göra Europa hållbart, ställa om till miljövänligt, det kommer att skapa många nya jobb.
20.29
Hökmark: vad ska vi göra i framtiden? Med stabila offentliga finanser kommer jobben.
20.28
Ulvskog: Du ser så nöjd ut, hur kan du var det?
20.28
Rolf.
SVT's policy att inte ha med SD och FI suger. Det är partierna som är på väg in vi är nyfikna på, inte dom gamla betonghäckarna.
Visst, policyn kan diskuteras. Men vi har haft nyhetsinslag om SD o FI, de har varit i kortare debatt i Gomorron. Men visst, en del hävdar att småpartier snarast gynnas av att inte vara med, de inte utsätts för granskning av journalister och kritik från andra partier. Men svårt veta vilka nya som ska ha chansen. Hur många procent i hur många opinionsmätningar för att få vara med som de partier som redan suttit en mandatperiod och har tagit e
.. och tagit beslut som ska granskas och debatteras i en sån gär slutdebatt. Det hadlar ju både om framtiden och kommande mandatperiod men också ansvarsutkrävning för den mandatperiod som varit.
20.28
Debatt om ekonomisk kris i EU-länderna. Adaktusson: om man lever över sina tillgångar, ska man bara fortsätta? Hökmark: vänstern låter som om krisen började när vi började med åtgärder. Ulvskog: högern styr i många länder, det är sådana med dina (Hökmarks) värderingar som skapat detta.
19.10
Hökmark kallades alltså jävla skithög av Socialdemokraternas Marita Ulvskog i en debatt i Aftonbladets webb-tv. Men han vill inte svara på det angreppet. 
19.10
Stort tryck när Gunnar Hökmark anländer till TV-huset. "Finns bara en Gunnar Hökmark" , "Vi älskar Gunnar och Gunnar älskar oss" sjunger ystra ungmoderater.
19.10
Nu när inte SD är med kommer deltagarna debattera hur SD ska bekämpas. Så är det alltid.
SD var med i agendas partiledardebatt för en tid sen, eftersom de sitter i riksdagen, och enligt SVTs policy ska de då var med i valdebatter. Då var Piratpartiet upprört eftersom en del av frågorna också gällde EU- och Europafrågor,
19.09
"Vi älskar Gunnar Hökmark och han älskar oss" ropar M:s jubelkör.
19.08
Gunnar Hökmark, som nästan verkar lite generad över uppmärksamheten, har såklart också frågats ut i Toppkandidaterna.

http://www.svt.se/nyheter/val2014/eu-ska-inte-bestamma-om-mammaledigheten
19.06
Otroliga hejarop för Gunnar Hökmark.
19.05
Moderaterna anländer till hejarop i en stor buss och ropar "Hökmark Ole Ole"!
19.05



19.04
Marit Paulsens fan-club utanför SVT tystnar inte bara för att hon har gått in. Hon är också den toppkandidat som flest svenskar känner igen enligt en undersökning från Europaportalen.

www.europaportalen.se
19.01
Folkpartiets Marit Paulsen frågades ut i Toppkandidaterna förra veckan, här kan du läsa mer om hur det gick.

Marit Paulsen lovar: EU:s djurskydd ska hamna på Sveriges nivå

svt.seNär Marit Paulsen frågades ut i Toppkandidaterna vågade hon sig på att lova att hon ska få igenom att EU:s djurskyddsregler ska hamna på samma höga nivå som Sveriges.
19.01
Paulsen på röda mattan.
19.00
Marit Paulsen gillar inte att snacka skit om andra partier och sälja sig själv säger hon.
19.00
Marit Paulsen (Fp) anländer till hejarop från ungdomsförbundet.
18.59
Centerpartiet har tappat en del röster iriksdsgsvalet eftersom en röst på c varit en röst på även m. I EU finns inte alliansen, borde inte c trycka på det i debatterna ? En hel del har ju samma åsikter som c, men vill inte ha paketet med m. Det slipper man ju i EU-valet. Tips till Kent J.
Är det inte detta C gjort under valkampnajen. Kent Johansson har ju i EU-palramentet i klimatpolitiken röstat med MP, S och V, och inte med den linje som alliansregeringen och miljöministern Lena EK (C) stått för. Partier som KD o C har försökt utnyttja valrörelsen för att markera mot sina alliansbröder.
18.58
Det är inte kört för Piratpartiet och opinionsundersökningarna pekar hejvilt så de kan man inte lita på säger han.
18.58
Christian Engström, som fastnade i taxin en stund, frågades i veckan ut i Toppkandidaterna. Här kan du se intervjun i efterhand och läsa en artikel:

www.svt.se
18.58
Varför är inte SD och F! med ?
Se tidigare svar. Enligt SVTs policy får bara de partier som suttit i EU-palramentet den gångna mandatperioden vara med i slutdebatten. Däremot harD o Fi varit med i olika nyhetsinslag och debatter i tex SVT Gomorron.
18.57
Piratpartiets Christian Engström anländer.
18.54
Vad jag förstått är det en stor fördel att delta i en grupp i EU-parlamentet. Folkpartiet och Centerpartiet kommer att välja samma grupp. Det innebär ett den betydligt mer EU-kritiska hållning som centerpartiet flaggar jämfört med folkpartiet för inte kommefr att vara möjlig att få igenom. Man blir då bunden att följa gruppens mening. eftersom man inte får rösta emot sin grupp. Hur kommenterar Centerpartiet detta? Egen profil blir ju då meningslös. Programmet bör upplysa om det förhåller sig som jag beskriver eller om jag möjligen missuppfattat något.
Du kan visst sitta i en partigrupp och rösta emot partigruppen. Det gör svenska ledamöter när det gäller svenska hjärtefrågor. Den sk partipiskan är mindre sträng i EU-parlamentet än i svenska riksdagen. Men om du som ledamot alltför ofta röstar emot gruppen kan det ju hända att det blir svårare för dig att få stöd från gruppen i andra frågor. Men det finns inget tvång att rösta som partigrup
18.54
Ulvskog har gått om Marit Paulsen (FP) som den mest förtroendeingivande kandidaten enligt en Sifo-undersökning. Här kan du läsa mer:

www.svt.se
18.51
Även Malin Björk (V) och Marita Ulvskog (S) har frågats ut i SVT-programmet Toppkandidaterna. Läs mer här:
www.svt.se
www.svt.se
18.51
Hej!
Tyvärr tycks den ekonomiska krisen som bland annat drabbat många länder inom EU i flera år , fått en alldeles för liten plats i den nu pågående EU-debatterna. Vart har alla dessa miljarder som pumpats in i banker och finansiella system tagit vägen/ haft för effekt? Har dom ekonomiska satsningarna stärkt förmögenhetsbildningar på arbetslösas bekostnad? Ett nog så viktigt spörsmål i det sedan lång tid högerstyrda EU?
Du kommer nog att få höra en del om detta i kvällens slutdebatt. Vänstern säger ju att för mycket satsats på att rädda bankerna. De enorma miljardbeloppen har dels gått till att fylla hål i krisländernas statsbudgetar, som Grekland. Där har pengarna akut behövs till att betala statsanställdas löner och pensioner. Men pengar har också gått till att rädda banker. Där säger euroländernas ledare
. Där säger euroländernas ledare att det gjorts – inte för att rädda bankirer och bankernas ägare, utan för att småsparare och företag som haft sina sparkonton i bankerna skulle ha förlorat om bankerna gått i konkurs, vår ekonomi skulle ha lamslagits och vi skulle verkligen ha sett en kris som depressionen på 30-talet. Diskussionen nu handlar om detta borde och kunde ha kombinerats med något slag av stimulans och investeringar
om dett var riktig krispolitik!
18.50
Marita Ulvskog anländer.
18.49
Varför ska inte SD vara med? Det är väl de som har störst anledning att leverera för att få mandat?
Se tidigare inlägg om SVTs policy. Bara partier som suttit i EU-parlamentet gångna mandatperioden får vara med. Därför är Piratpartiet med, men inte SD och FI.
18.49
Marita Ulvskog (S) har pluggat på och har ätit alldeles för mycket säger hon.
18.48
@Lars: Kandidaterna från V o SD svarar unegfär att de vill vara på plats i EU-parlamentet för att försöka göra EUs makt mindre. Om det är trovärdigt, ja det är upp till dig som väljare att avgöra.
18.46
Malin Björk vill lyfta fram välfärden, kvinnors rättigheter och debattera om handelsavtalet mellan EU och USA.
18.45
@LarsDittmer: Alla svenska partier och kandidater vill stoppa parlamentets flytt mellan Bryssel o Strasbourg. Bland övriga länders ledamöter finns motstånd från franska o tyska ledamöter som ser staden Strasbourg som symbol för försoningen mellan Frankrike o Tyskland. Så antingen kan du rösta för kandidat som du tror skulle vara bra att kämpa för stopp på flytten. Att rösta blankt eller att inte rösta alls är väl ungefär samma sak.
18.44
Vänsterpartiets Malin Björk anländer.
18.44
Rolf Fredriksson har EU som specialämne och här kan du se hans film om varför EU faktiskt angår dig! 
18.43
@aino.dahlgren@gmail.com: Lönen till en EU-parlamentariker är ca 72 000 kr/månaden. En förhållandevis hög lön alltså. Därtill kommer diverse förmåner och bidrag till att anställa personal och assistenter. Om du med EU-regeringen menar EU-kommssionen så föreslås EU-kommissionens ordförande av regereinsgcheferna i de 28 medlemsländerna och sen ska ordfröanden väljas av en majoritet i EU-parlamentet. Sen ska varje lands regering föreslå en kommissionär från sitt land, kommissionärer som sen ska godkännas i en omröstning i EU-parlemnetet. Toppjobben tillsätts alltså av EU-parlamentet och de 28 medlemsländernas regeringar tillsammans. Som ofta i EU lite komplicerat, men tänkt att alla länder ska kunna vara med och ha inflytande.
18.43
Folkpartiets ungdomsförbund har samlats utanför Svt inför debatten.
18.41
Röda mattan utrullad för EU-kandidaterna!
18.40
Hej
Vilka löner har kandidaterna? Vem betalar detta?
Hur/vilka tillsätter EU regeringen alltså toppen på EU-berget?
EU verkar toppstyrt och väldigt svårtjobbat, stämmer det?
18.39
Här kan du läsa en längre artikel om hur det gick för Isabella Lövin i utfrågningen i SVT. 

http://www.svt.se/nyheter/val2014/isabella-lovin-fragades-ut-i-toppkandidaterna
18.37
Isabella Löwin (Mp) anländer till kvällens debatt.
18.37
Isabella Lövin som nu intervjuas är Miljöpartiets toppkandidat. Hennes hjärtefråga har den nuvarande mandatperioden varit fisket. Men nu vill hon engagera sig i klimatfrågan där det är mycket bråttom säger hon. 
18.21
Varför har media som SVT valt att i så liten grad spegla Junilistans åsikter. Junilista har ju tidigare varit med och missade vid förra valet ett mandat med ungefär 20 000 röster.
SVT har ju ett ansvar att sprida information som kan vara av intresse för väljare och då är det inte OK att selektera på det sätt som ni gjort i en stor debatt! Varför gör ni på detta sätt?
18.20
Kommer det att vara möjligt att ta bort eller åtminstone kraftigt begränsa jordbruksstödet och vilka grupper i EU-parlamentet har detta på sin agenda. (Enskilda svenska partier måste ju få med sig en partigrupp i EU så en allmänt kritisk hållning i denna fråga av ett svenskt parti är ju inget värd om man inte kan få med sig en partigrupp.
18.20
Är alla partier som kandiderar till EU representerade, hittar ingen information om vilka ni menar är toppkandidaterna
18.19
Varför är inte SD med? Det är ju faktiskt ett folkvalt riksdagsparti, eller...? De demokratiska spelreglerna ändras ju av den självutnämnda tredje statsmakten ( läs, media ) med sin hemsnickrade censur. Vad jag vet är det i allra högsta grad ett valbart parti i EU-valet.