Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.
Storbranden i Västmanland sprider sig och flera samhällen har evakuerats. Den täcker för närvarande ett område som sträcker sig från Virsbo i väster, Hörnsjöfors i öster, bortanför Hörendesjön i nordöst och Öjesjön i söder.


SVT följde utvecklingen direkt under hela dagen – läs hela rapporteringen här nedanför. Här kan du läsa en sammanfattning av dagens händelser.

SVT rapporterade · Storbrand utom kontroll

17.28
Hur går det för alla djur?
Det är många som jobbar för att också rädda djuren. Civilförsvaret samordnar detta. Här en artikel från tidigare i dag om det: http://www.svt.se/nyheter/sverige/bra-berdeskap-for-djuren
17.23
Följer med oro utvecklingen av #Salabranden. Kommer därifrån och har vänner i brandens väg. Tack till alla som kämpar @krisinformation
17.23
Polis hindrar människor från att ta väg 256 syd om Norberg. Någon knapp mil längre fram finns en av brandens fronter i skogarna syd öst om Norberg och i trakten av Ängelsberg.  Foto: TT
17.22
Har branden spridit sig förbi Engelsberg i östlig riktning?
Nordöstlig riktning från Engelsberg.
Världsarvet Engelsbergs bruk har vattenbombats under eftermiddagen och enligt de uppgifter vi har nu har inga byggnader skadats.
17.20
Jag har 7 st sovplatser i Hedemora. 070-7524097
17.18
Nu har jag suttit och tittat på rapports direktsändning från den värsta skogsbranden i Sverige på 100 år i 50 minuter, och vad får man se? "talking heads"! Inte en enda eldslåga, inte något kamerateam nära branden som visar hur dom jobbar för att bekämpa elden. Påminner om jakten på "Bigfoot", folk pratar om det, men ingen kan visa något. Svagt SVT!
Vi kommer helt enkelt inte så nära elden. Av säkerhetsskäl. Vägarna är avspärrade och vi får heller inte skicka upp kameror i luften. Men vi lovar att vi gör allt vi kan för att kunna visa rörliga bilder när vi har sådana.
17.16
Enligt Erik Bergman är brandmännen på plats mycket trötta men byts kontinuerligt ut.

– Vi har fått in folk från Gotland, Stockholm, Sörmland, Dalarna och Uppland men vi kommer att behöva ännu fler, säger han.
17.15
Ett lätt duggregn gör att räddningstjänsten nu kan flytta fram sina positioner i kampen mot branden.

– Luftfuktigheten är högre vilket gör att vi inte längre bara motar branden utan faktiskt har kunnat börja släcka den, säger Erik Bergman, informatör vid räddningsstaben Ramnäs, till TT.
17.14



17.11
- Nu under kvällen väntas en del regn komma in västerifrån. Och förhoppningsvis kommer en del att hamna över brandområdet, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.
17.08
- Det är inte lika mycket folk som kommer hit till kriscentrat längre. Det verkar ha lugnat ner sig sedan beskedet om att Norberg inte ska evakueras, säger SVT:s reporter Natalie Caballero på plats i Norberg.
17.03

Så kan du hjälpa till

svt.seMat, boende och transport. Det finns mycket som de som drabbats av storbranden i Västmanland behöver. Här får du information om hur du kan hjälpa dem.
16.58
Folk strömmar till räddningstjänstens sambandscentral i Ramnäs. Många vill hjälpa till, rapporterar SVT:s Marcus Carlehed. Lina har kört från Västerås och lämnade överbliven läsk från sitt bröllop.
16.48
Det är många frivilliga som vill hjälpa till. Civilförsvarförbundet har därför inrättat ett center för frivilliga som kan kontaktas på plats på Bygdecentret i Västerfärnebo. Man kan även ringa dit på telefonnummer 076-725 47 95 eller mejla på frivilligaresurser@sala.se.
16.48
Den stora skogsbranden i Västmanland påverkar såväl djur som människor. Brandpartiklar kan ge hosta, snorande näsa, missljud från lungorna och svår andning. Läs mer om hur brandröken kan påverka djuren, och vilka åtgärder du kan vidta. Dela gärna länken. #Salabranden #skogsbrand
Skydda djuren mot brandrök - SVA
16.46
50 extra brandmän bland annat från Jönköpingstrakten har anlänt till området.
16.45

Skydda djuren mot brandrök

svt.seBranden i Västmanland hotar inte bara människor. Röken innehåller små partiklar som kan vara farliga för djurens luftvägar.
16.43
16.41
Det påverkade brandområdet rapporteras vid 16.30 vara 13.000 hektar stort, enligt räddningstabens pressinformatör Erik Bergman till TT.
16.40
Stämningen i Virsbo har under dagen varit stressig och orolig och många har undrat var de ska evakueras och anser att de fått för lite information, rapporterar SVT:s reporter Knut Kainz Rognerud på plats i Virsbo. Han och fotografen blev omringade av elden tidigare, men kunde sätta sig i säkerhet.
15.46
Helikoptrarna som vattenbombar tar vatten från flera olika sjöar i området. Men för flygplanen är det svårare att ta vatten om det är kraftig rök, uppger länsstyrelsen. Man omprövar nu ifall det kommer att gå för de utländska planen att hämta vatten ur sjön Åmänningen, där det är kraftig rökbildning.
15.45
De franska planen som kommer anlända i dag, kommer inte börja arbeta förrän i morgon eftersom det krävs särskild dokumentation från Transportstyrelsen då det rör sig om militärplan och planen måste tankas och piloterna vila.
15.43
Många oroliga från Västerås, där brandröken är kraftig, har hört av sig till Länsstyrelsen och hit till oss. Erik Bergman menar att Västeråsarna inte behöver oroa sig för att branden ska sprida sig dit.
15.42
Bergman förklarar att enorma och lyckade insatser kring sjön Snyten har gett resultat och lyckats stoppa spridningen i den riktningen. Bland annat har man tagit ned träd för att undvika att elden sprider sig via trädtopparna.
15.40
Läget är inte alls lika akut längre, uppger Länsstyrelsen i Västmanland, som leder räddningstjänstens arbete, för SVT. Branden sprider sig inte i någon riktning alls längre och har en nästan obefintlig spridningshastighet tack vare dagens svaga vindar. – Elden sprider sig på sina ställen fortfarande men inte i någon riktning eller med någon hastighet. Läget är betydligt bättre än befarat. Det är dock för tidigt att säga att vi har branden under kontroll, säger Erik Bergman på Länsstyrelsen i Västmanland.
15.23
De italienska planen kommer inte i dag, uppger räddningstjänsten för SVT. På frågan om de kommer i morgon blir svaret: – Vi får oklara uppgifter från italienarna, säger Fredrik Eriksson på räddningstjänsten. Han säger dock att norska helikoptrar är på ingång inom en timme, samt de franska planen som kommer inom ett par timmar. – De norska helikoptrarna tar tre kubik vatten, lika mycket som våra största, säger han.