Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Vattenbombarnas första insats avklarad

Sent på onsdagen lyckades de efterlängtade vattenbombarplanen från Italien och Frankrike lyfta från Västerås flygplats. I två timmar släppte de, tillsammans med andra helikoptrar, vatten över den stora skogsbranden som härjat i Västmanland sedan i torsdags förra veckan.

Branden är fortfarande inte under kontroll, men läget är bättre än tidigare, meddelade Länsstyrelsen i Västmanland under onsdagen. Samtidigt varnar räddningsledaren för att det torra, varma och blåsiga vädret som väntas på torsdagen kan ge branden ny fart.

Här hittar du all vår rapportering om jättebranden från onsdagen.


SVT rapporterade · Skogsbranden fortsätter att rasa

14.52
Några snabba fakta om skogsbränder:

* Skogsbränder orsakas dels av blixtnedslag, dels av människors ovarsamma hantering av eld och gnistor från tåg och maskiner. Vissa bränder anläggs medvetet.
* Antalet bränder är mycket lågt mellan november och februari. Merparten inträffar mellan mars och september, med en topp mellan maj och juli.
* Statistik över antalet bränder har förts sedan 1954, först av Räddningsverket och sedan av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Ingen tydlig trend syns i statistiken.

Källa: MSB, TT
14.52
Finns det uppgifter om fler hus brunnit än ekonomibyggnaden på den gård som det skrivits om tidigare?
Nej, enligt Erik Bergman på Länsstyrelsen i Västmanland finns inga andra bekräftade skador på egendom. Men det är också svårt att svara på i nuläget då det stora fokuset ligger på att stoppa och släcka elden.
14.55
Bra att tänka långsiktigt av räddningsledningen vad gäller tillsatser och möjliga långvariga föroreningseffekter av detta. Rent vatten ställer inte till något elände på sikt.
14.58
Kungen hälsar på brandfrivilliga i Ramnäs. Foto: TT
14.59
Funderar på att dra till Sala i helgen. Bekämpa bränder #Salabranden
14.59
Kungen under sitt besök i Ramnäs på onsdagen. Foto: TT
15.04
Klockan 15, samlas polisen i ett stabsmöte för att gå igenom läget och sin fortsatta insats vid branden, rapporterar TT.

Poliser från fyra län har under dagen arbetat runt brandplatsen, enligt vlt.se.
Polisens arbete har under de senaste dagarna varit inriktat på att bevaka området och hålla folk borta från de evakuerade områdena.
15.05
John Bernsson, helikopterförare, var en av de första att flyga över området i dag.
– Det är inga stora eldhärdar utan nu pyr det mest i marken, säger han.
15.07
Vattenbombarplanen kan lyfta inom 30-40 minuter om inte vädret försämras, det uppger flygplatschefen i Västerås, Mikael Nilsson, till SVT:s reporter på plats.
15.09

Leo tvingades köra mot lågorna för att rädda dottern

svt.seLeo Karjalainen och hans dotter fick fly i panik undan lågorna.
Nu är han mycket kritisk till hur myndigheterna hanterar det som händer.
– Vi får ju inte veta någonting.
15.10
Om planen kommer upp nu snart så kommer den här branden få det svårt att ställa till med allt för mycket mer elände. Nu också eftersom det verkar finnas mycket personal på marken som kan arbeta på plats direkt efter de vattenbombat.
15.15
SVT:s meteorolog Nitzan Cohen säger att vädret lättar och klarnar upp under kvällen och vinden vänder och blir västligt. Det ska också komma in ett regnväder under helgen, meddelar han. Men fortfarande svaga vindar som kan bli måttliga till helgen.
15.16
Helikopterföraren John Bernsson som flyger över branden, säger att det ser "avsevärt bättre" i dag än i går. – Det är ju blött i markerna nu vilket är bra, men det kan torka upp igen så då kan branden börja ta sig igen så vi kan inte slappna av än, säger han.
15.17
Bernsson vittnar också om nedbrunna hus där inte ens skorstenarna står kvar.
15.18
En anmälan om arbetsmiljöbrott har upprättats med anledning av att en person avlidit och en skadats svårt i samband med arbete i Stabäck, utanför Ängelsberg i Västmanland, skriver polisen i Västmanland i ett pressmeddelande.
15.21
Vi får många frågor om hur branden påverkar de vilda djuren. Såhär skriver Länsstyrelsen i Västmanland på sin hemsida:

"En så stor och häftig brand är tuff för både djur och växter – åtminstone till att börja med. De flesta större djuren går undan en brand eller flyger undan branden. Branden har genom årtusenden präglat den svenska skogen med dess arter. Myror till exempel går djupt ner i jorden under branden och det är inte ovanligt att de bygger på stacken redan dagen efter att en skogsbrand gått fram."

Mer information om djurlivet efter en brand finns på skogsstyrelsens hemsida.
15.24
Just nu får man intrycket av att elden håller på att dö ut av den rapportering som kommer och det är väl inte så bra för det är ju inte riktigt så det är.
Hej Jake. Vi har inte skrivit att elden håller på att dö ut, utan rapporterar bara de uppgifter vi får från räddningstjänsten. Vädret har gjort att man nått framgångar i släckningsarbetet, men läget är fortsatt allvarligt. Dessutom kan väderläget förändras imorgon, därför gör man nu allt man kan för att dämpa branden så mycket som möjligt tills dess.
15.30
Sägs att planen fått klartecken att lyfta. Är det så nu?
Enligt uppgift från flygplatschef Mikael Nilsson till vår reporter på plats så kommer planen att lyfta inom 30 minuter.
Det vill säga om inte väderläget förändras tills dess.
Förtydligande: Det är rekognosceringsplanet som är beräknat att lyfta inom kort. Vi har inte exakta uppgifter på själva vattenbombarplanen ännu, men återkommer med det!
15.34
Vem äger "brandplanen" från Frankrike o Italien? Vad kostar de att använda och vem bekostar deras arbete i Sverige?
Brandplanen ägs av italienska respektive franska myndigheter och är militärplan. Det är EU:s koordineringsmekanism Emergency Response and Coordination Center som bett de länderna om hjälp. Kostnaden har jag ingen information om men ska forska i det.
15.37
Klarare språk tack . Stringent info behövs nu, inte "ser ut som, kanske, tror" osv.
Hej Jul, om vi hade kunnat styra över vädrets makter och över eldhärdarna så skulle vi gärna ge mer stringent info. Dock är mycket oklart just nu och vi behandlar de många uppgifter som kommer in och följer upp dem.
15.37
För er som undrar hur vattenbombarplanen fungerar finns flera filmer på Youtube. En av dem hittar du här.
15.38
Snälla svt nyheter, rapportera vad som händer i och runt omkring branden istället för att leta syndabockar. Har hört så många som klagar på svt nyhetssändningar pga detta så man inte vill titta, Skärpning!!!!
Hej Daniel. Vi fokuserar vår rapportering både på hur släckningsarbetet fortskrider och hur branden utvecklas. Det är två viktiga komponenter i vår rapportering.
15.43
Släckningsarbete i höjd med Seglingsberg i skogsbrandsområdet i Västmanlan på onsdagen. Foto: TT
15.44
Släckningsarbete i höjd med Seglingsberg i skogsbrandsområdet i Västmanlan på onsdagen. Foto: TT
15.49
Mer om förundersökningen om arbetsmiljöbrott som inletts med misstanke om vållande till annans död samt vållande till kroppsskada. Branden tros ha orsakats av en gnista från en skogsmaskin och på fredag ska skogsarbetaren höras, skriver vlt.se.
15.50
Släckningsarbete i höjd med Seglingsberg i skogsbrandsområdet i Västmanlan på onsdagen. Foto: TT
15.51
Är det bra eller int med extramedel i vattnet?

Borde väl gå att få reda på?
Hej Nisse! Vi publicerade för en stund sedan en artikel om just detta. Räddningsledningen har beslutat att inte använda brandbekämpningsmedel då man inte prövat det här tidigare på den här typen av bränder och därför inte kan vara säkra på hur det påverkar miljön. Planen kommer därför bara att använda vatten.
Läs mer i artikeln ovan!
15.57
Tidigare uppgifter från länsstyrelsen att rekognoseringsplanet lyft under dagen stämmer inte, enligt Försvarsmaktens samordnare Niklas Ekstrand. Det ska däremot lyfta inom kort. Beroende på vad det planet säger bestämmer man när de andra planen kan lyfta.
16.01

Snabb släckningsmetod ratas – av miljöskäl

svt.seTrots att räddningsledningen har tillgång till stora mängder brandbekämpingsmedel kommer de utländska brandflygen som sattes in idag att bara få använda vatten. Osäkerhet kring hur medlet påverkar miljön får insatschefen att säga nej.
16.01
Det är rätt beslut att inte ha bekämpningsmedel i vattnet i det här läget. Det bör inte komma in i vatten som man använder till dricksvatten. Man kan ta till det om det verkligen är enda utvägen.
16.05
Enligt den senaste lägesrapporten från Länsstyrelsen i Västmanland har dagens överflygningar gjort att bilden av situationen kring storbranden klarnat.


Räddningsledningen har bra koll på begränsningslinjerna och fokuserar just nu på den östra sidan där man förstärker arbetet.
16.09
Vädret har hittills varit till fördel för släckningsarbetet, men framåt kvällen ser det sämre ut.

– De regnchanser som varit försvinner allt mer. De skurar vi haft drar sig åt nordost under kvällen, så det blir efterhand torrt väder, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.
16.11
Vindarna, som i nuläget är väsentliga för om branden sprider sig eller inte, kommer att ligga runt 2-3 meter per sekund och vrider sakta mot sydväst. Under natten blir det stabilare och torrt. Temperaturen sjunker - till omkring 16-17 grader i morgon, säger Pia Hultgren.
16.11

Här är en bild fråm Per Sevelin och Emma Helmerssons gård i Stabäck, Ängelsberg.  


16.12
De kommande dagarna kommer att vara torra, enligt SVT:s meteorolog. Först på måndag eftermiddag väntas ett större sammanhängande regn i området - men med det följer också starkare vindar.
16.35
Har planen fått lyfta än ?
Hej Kulla. Jag talade precis med Mikael Nilsson, chefen vid Västerås flygplats, och enligt honom har rekognosceringsplanet lyft för cirka tio minuter sedan. När det återvänder kommer man att hålla en genomgång och sedan ska själva insatsen påbörjas om vädret tillåter.
16.38

En bild av SVT:s reporter Knut Kainz Rognerud på plats vid brandområdet. 


16.43
Bild från släckningsarbetet vid brandområdet. Foto: Knut Kainz Rognerud
16.44
Under stabsmötet som hölls vid 16-tiden kom det fram att begränsningslinjerna har hållits under dagen. Med det menar man att elden har varit på rätt sida av linjerna och inte hoppat över som branden gjorde i går till exempel. Det säger Erik Bergman på Länsstyrelsen.
16.45
Motorerna på de utländska planen har startat, uppger SVT:s reporter på plats på Västerås flygplats, men enligt uppgifter till SVT kan de inte lyfta eftersom området de ska vattenbomba är inte uttrymt. Det finns alltså brandmän eller andra människor där, som först måste utrymmas innan bombningarna kan börja.
16.47
Efter den timmerbilsolycka i måndags där en man dog och en annan man brännskadades allvarligt så har en förundersökning om arbetsmiljöbrott med misstanke om vållande till annans död samt vållande till kroppsskada inletts. Vid olyckan blev männen instängda i det brandhärjade området i Stabäck, utanför Ängelsberg – som evakuerades samma kväll.

"Vid denna typ av händelse är det rutin att inleda förundersökning. Den inleds för att utreda om något brott begåtts i samband med händelsen och för att kunna säkra eventuell bevisning" säger förundersökningsledare Helena Eckerrot Flodin, vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, i ett pressmeddelande.
16.48
Jag känner röklukt ända till Bålsta i Håbo kommun, hur långt kan röken sprida sig och hur länge kan lukten "sitta i " ?
Hur orolig och försiktig ska man vara?
Rökens spridning beror på vindarna, hur kraftiga de är. Du behöver inte vara orolig för röken, den kan ge besvär men ger inga bestående men. Den är inte giftig i sig och innehåller inga farliga gaser som kan vara fallet om plast till exempel brinner. Lider man av astma eller hjärtbesvär bör man hålla sig inne eftersom man kan påverkas mer.
16.52
Enligt SVT:s reporter på Västerås flygplats lyfter nu alla fyra vattenbombningsplanen.
16.52
Har röken nått stockholm? Luktar brand i delar av Stockholm?
Vi har inte fått några uppgifter om brandrök i Stockholm. Men enligt P4 Stockholm har rök svept in över dom nordvästra delarna av Stockholms län. I Upplands-Bro kommun har räddningstjänsten fått in flera samtal.
17.09
Röken luktar svin mkt i delar av uppsala, är det farlig rök?
Den information vi har fått är att brandröken inte är farlig, men däremot kan vara irriterande om man har känsliga luftvägar.
17.11
Luktar brandrök ända bort i Vallentuna/Täby.
17.13
Vi får mycket frågor från boende längs Mälaren om brandrök. Vinden har under eftermiddagen vridit åt väster och därför kan boende i områden som inte tidigare drabbats av röken känna av den. För tydlighetens skull kan sägas att det faktum att man känner brandrök alltså inte betyder att branden har kommit närmare.
17.13
De fyra vattenbombplanen som lyft från Västerås flygplats är nu på väg för att hämta vatten i Mälaren. Sedan kommer de åka tillbaka till Västerås och landa och invänta på att alla helikoptrar i det utvalda området som de ska vattenbomba har flugit undan.
17.14
17.30 ska de utländska vattenbombplanen släppa vattnet beräknas det nu, enligt vår reporter på plats.
17.16
Vattnet ska släppas i en "korridor'' som går grån Härendesjöns västligaste del i söder till kyrkan i byn Karbenning i norr, meddelar kapten Johan Bergström vid tredje helikopterskvadronen i Ronneby. När planen gör detta kommer helikoptrarna i det området fortsätta släckarbetet i det södra brandområdet.
17.16
Disigt och luktar rök i Märsta.
17.16
Många frågar om hur vattenbombningen går till. Planen som utför dessa heter Canadair CL-415 och är specialbyggda för ändamålet. De flyger till en sjö eller ett vattendrag och lägger sig i hög fart vid ytan där de skopar upp vatten. Tankarna ombord rymmer 6.000 liter. Att hämta vatten tar ca 30 sekunder. Därefter drar man på full gas igen och lyfter från ytan. Vattnet släpps ut mot branden från låg höjd och det tar bara några sekunder att tömma tankarna. Sedan återvänder man för att fylla på vatten för en ny runda.
17.19
På dessa filmklipp kan man se hur det går till när en CL-415 hämtar vatten och bombar.

www.youtube.com
18.09
Vädret har tidigare under dagen varit gynnsamt för räddningsarbetet, men ser nu ut att slå om.
18.10
Specialplanen har nu börjat släppa vatten över skogsbranden, uppger stabsledningen till SVT.
18.13
Planen kommer att fortsätta jobba tills det inte går längre. Under morgondagen väntas lägre luftfuktighet och hårdare vindar. Därför försöker de blöta ner marken så mycket som möjligt i dag, säger Fredrik Eriksson, informatör på räddningsstaben.
18.17
Branddoften har nu också nått SVT:s redaktion i TV-huset i Stockholm.
18.24
Ett av de fyra  vattenbombningplanen av typ CL-415 flyger över sjön Åmänningen i skogsbrandsområdet nära Karbennign i Västmanland på onsdagen.

TT
18.27
Stabs- och spaningsflygplan av typen Beechcraft King 200 passerar över brandområdet i syfte att rekognosera och förbereda för vattenbombarna.

TT
18.35
Branden ska ha startat i torsdags i samband med markberedning, som innebär att man med maskin frilägger jorden för att trädplantorna ska växa bättre, skriver TT.
De som arbetade ska ha försökt att släcka branden, men misslyckats och larmat SOS. Polisen har startat en så kallad förutredning om hur branden startade. Den kommer att ligga till grund för om en förundersökning ska startas.
18.35
– Vi ska träffa och närmare höra personerna som var med när markarbetet gjordes där branden tycks ha startat, säger Johan Stenvi, tillförordnad chef på länskrim i Västmanland.
Polisen ska ta reda på om det rör sig om någon form av oaktsamhetsbrott eller om en ren olyckshändelse.
– Det är ytterst tragiskt för alla parter. Det är inte så att vi är ute efter syndabockar, men samtidigt har vi ett ansvar att titta närmare på det här, med tanke på de enorma konsekvenserna, säger Johan Stenvi.
18.41
Räddningsstabens pressinformatör Fredrik Eriksson berättar att vattenbombarna nu arbetar stenhårt för att maximera effekten under kvällen:

– I morgon väntar vi sämre väder med lägre luftfuktighet och kraftigare vindar från sydväst.

– Så det betyder att ni koncentrerar bombningarna i nordöst där branden kan få fart igen i morgon med sydvästlig vind?

– Ja, det stämmer. Planen vattenbombar i en korridor där just nu, berättar Fredrik Eriksson.
18.43
”De franska planen vattenbombar nu i den östra delen av brandområdet mellan Sandviken och Karbenningsby.”, skrev man klockan 18:15 på Länsstyrelsen i Västmanlands hemsida.
18.43
Vattenbombarna flygleds helt av försvarsmakten, utanför den civila flygledningen.

– Det är farligt att befinna sig på marken där, så vi har dragit bort all personal från området, berättar Fredrik Eriksson.

SVT:s reporter på plats berättar att han fått information om att de fyra vattenbombarna kommer att arbeta fram till 21.00.
18.43
Det är alltså både specialplan från Frankrike och Italien som ska vattenbomba den stora skogsbranden i Västmanland.
18.44

Kö i luften när helikoptrarna tankar vatten

svt.seIntensiv trafik i Virsbosjön fångades på bild av boende. Här tankar de tusen liter vatten åt gången.
18.45
Vad menar Lars-Göran Uddholm med att branden kan tillta? är de risk att de börjar brinna kraftigt igen? och om de är nu så finns de risk att glöd från branden kan sprida sig till skogar runt om?
Det finns farhågor för att sämre väder med lägre luftfuktighet och starkare vindar under morgondagen. Därför kan man inte utesluta att branden får ny spridning då. Detta är räddningsledningen dock förberedd på och därför kraftsamlar man och vattenbombar nordöst där det kan bli kritiskt i morgon med rådande vindar.
18.48
Det finns för närvarande inga varningar utfärdade för Västerås. Prognosen för morgondagen är dessutom att vinden ökar från sydväst vilket driver elden åt nordöst, alltså bort från Västerås.
18.52
Två av vattenbombningplanen flyger över sjön Åmänningen i skogsbrandsområdet nära Karbenning i Västmanland på onsdagen.

TT
18.57
Hur länge kommer planen att flyga i kväll med tanke på vädret som blir i morgon
Vår reporter säger att han fått veta att man ska flyga åtminstone till 21.00.
18.57
KOMMER BRANDEN KOMMA TILL STOCKHOLM?
Sannolikheten för det är låg, för att inte säga obefintlig. Den är långt från Stockholm och bekämpas just nu med framgång. Under dagen har den heller inte växt. Under morgondagen kommer vindarna att trycka branden åt nordöst, alltså inte mot Stockholm.
19.01
Nu försöker jag en gång till. Har elden spridit sej över sjön Snyten ?
Enligt den information vi har nu har branden inte spridit sig över Snyten som bildar en naturlig begränsningslinje åt nordväst.
19.02
Bara fick en tanke, säg om en brand i den här storleken skulle nå Stockholm, vilka konsekvenser skulle de få? Skulle hela Sverige stanna?
Det är en intressant fråga, men förutsättningarna för branden att fortsätta i urban miljö är annorlunda än i skog. Urbana miljöer gör det också mycket lättare för räddningstjänsten att upptäcka och bekämpa branden. En brand mitt i en skog, utan vattenposter och tillfartsvägar är synnerligen besvärlig.
19.08
Brandens utbredning i dag 6/8.
19.10
Om nu branden nu ändrar riktning o blossar upp ennu mer vilka sammhellen ligger i risksonen då?
Det är svårt att säga. Om vinden blir sydvästlig och driver branden åt nordost, så ligger Avesta närmast i brandriktningen. Detta är man dock medveten om och just nu arbetar man med att blöta ner området och förhindra vidare spridning åt det hållet. Ett antal sjöar finns också kring brandhärdens nordöstra delar och kan bidra till att hindra spridning åt det hållet.
19.11
En ny brand har uppstått, skriver man i ett inlägg på Länsstyrelsen i Västmanlands hemsida.
”Vid 18:20 upptäckte flygande enheter en rökpelare några kilometer norr om området. Försvarsmaktens helikoptrar är skickade för att undersöka och om möjligt släcka branden. Vi återkommer med mer information.”, står det i inlägget som publicerades 18:57
19.21
Fredrik Eriksson på räddningsstaben meddelar att den nya brandhärd som upptäckts finns sydväst om en sjö som heter Lasjön.

– En helikopter gick upp för att bedöma omfattningen, men kunde inte komma nära eftersom vattenbombarna flyger i området. Vi har nu markpersonal på väg dit för att göra en bedömning, berättar han.
19.25
Jag såg för några år sedan ett program om skogsbränder i Australien. Då berättade man att en vattendimma kylde ner eldhärden bättre än en vattenstråle. Jag bara undrar om det inte går att använda snökanoner som borde gå att få fram i stor mängd till att kyla eldhärden?
Utan att kunna bedöma vilken effekt en snökanon skulle kunna ha, så måste man konstatera att det handlar om oländiga områden där det är svårt att komma åt branden eftersom det inte finns vägar överallt.
19.28
Charlotta:

Ett par kilometer norr om? - Det låter märkligt! - Finns det en pyroman i skogen som vill ställa till med ännu mer "spänning"? - Det låter för långt bort för att ha med huvudbranden att göra... - Dessutom ligger vindriktningen inte åt det hållet...
Frågan är intressant, men det är nog för tidigt att besvara den ännu. Första steget är nu att utvärdera brandhärdens omfattning. Vi återkommer om det så snart vi vet.
19.31
Är det inte hög tid nu att ställa räddningsverket mot väggen och ifrågasätta varför man i stort sett lagt ner brandflygbevakningen i sverige. Om brandflyg funnits i luften så hade storbranden upptäckts mycket tidigare och med all säkerhet kunnat stoppas innan utbredningen blivit för stor. Har själv flugit brandflyg i många år och vet vad jag pratar om. Sverige måste ha råd att hålla brandflyg i luften under sommarmånaderna för att slippa tragedier som nu händer i sala och norbergs trakten. Brandflyget räddar både liv och egendom väldigt effektivt, då man kan bevaka enorma områden från luften och snabbt få ut brandpersonal vid bränder i ett tidigt skede.
Frågan är intressant och kommer säkert att ställas. Just nu ligger fokus på brandens utbredning och strategierna för att begränsa och bekämpa den.
19.32
Planen hämtar för fullt vatten i Mälaren som de släpper ner över det eldhärjade området, rapporterar SVT:s reporter på plats.
19.35
Rapporten om en ny brandhärd var falskt alarm, enligt Lars-Göran Uddholm, räddningsledare
19.38
Vi fick rapporter om att en helikopter siktat rök flera kilometer utanför vårt begränsningslinje. Men det visade sig vara falskt alarm, det är rök från branden som har lagt sig där, säger Lars-Göran Uddholm.
19.39
Enligt räddningsledaren har man kraftsamlat på de områden där det finns spridningsrisk i morgon, då vädret väntas vara mindre gynnsamt.
19.40
Arbetet sedan specialplanen lyft har gått bra, säger räddningsledaren till SVT.
19.44
I dag har många av helikopterförarna sett marken för första gången sedan de inledde sitt arbete, och de säger att förödelsen är stor, rapporterar SVT:s reporter i Virsbo, Västmanland.
19.46
Norsk Institutt for luftforskning har gjort en grafik över hur brandröken spridit sig över tid
19.46

Hon filmade flykten från huset

svt.seNär lågorna slog in tvingades familjen Lindström fly undan elden hals över huvud i sin båt. Under flykten filmade de eldhavet som närmade deras hem. – Vi kände hettan från elden, säger Ann-Louise Lindström till SVT.


I Rapports sändning visades det dramatiska klippet när familjen Lindström med båt tvingas fly branden som närmar sig deras hus. Här kan du se inslaget på webben.
19.54

Gödselspridare gör skillnad vid storbranden

svt.seEn gödselvagn från Dalarna spelar just nu en stor roll vid släckningsarbetet av den stora skogsbranden.

SVT Gävledala rapporterar om en ombyggd gödselspridare som spelar en stor roll vid släckningsarbetet
19.58
Länsstyrelsen i Västmanland twittrar att den befarade nya brandhärden inte var något.
20.08
Hörde jag fel eller skulle Lotta Gröning medverka i en debatt hos er under kvällen?
Du hörde rätt. Lotta Gröning kommer att medverka i en debatt i Aktuellt i ikväll med MSB:s enhetschef Jan Wisén. Gröning bor i ett område som hotas av evakuering på grund av branden och har varit kritisk till krissamordningen. Hon skriver även på SVT Opinion i dag, här kan du läsa hennes debattinlägg http://www.svt.se/opinion/kaos-ar-det-ratta-ordet-for-denna-krissamordning
20.20
Bor i centrala Uppsala, stinker som fan och disigt/rökigt i luften, är det farligt om man är astmatiker?
http://www.lul.se/sv/Landsting--politik/Nyheter/Landstingets-ledningskontor/Sok-rad-pa-1177-om-du-besvaras-av-brandroken/
I länken ovan från Landstinget i Uppsala läns hemsida uppmanas de som besväras av branden att söka råd på 1117 vårdguiden
20.27
Många frågar om brandröken är farlig. Så här skriver Krisinformation.se:

”De som känner medicinska besvär av brandröken uppmanas att kontakta 1177 Vårdguiden för råd. Brandröken i sig är inte farlig.”

www.krisinformation.se
20.38
Vattenbombplanen är nu på väg att landa och avsluta dagens insats på grund av mörker.
20.41
Planen har nu landat och dagens insats är avslutad.
20.42
* Bombardier 415, tidigare Canadair 415, är ett flygplan som är speciellt utvecklat för brandsläckning.
* Över 200 plan har tillverkats och finns i Kanada, Kroatien, Frankrike, Grekland, Italien, Marocko, Spanien, USA och Malaysia.
* Planet lastas med 6 137 liter genom skopa in vatten då planet i hög hastighet glider över vattenytan. Vattnet släpps sedan över brandhärden.
* Planet kan landa på icke asfalterade startbanor, sjöar, floder och på havet.
* Bombardier 415 är 19,8 meter långt och 8,98 meter brett, har ett vingspann på 28,6 meter och en maxhastighet på 333 kilometer i timmen. (TT)

Källa: Bombardier
20.48
Hej,
När börjar polisarbetet med att säkra bevisning
rörande brott av dem som förorsakat branden vid
användning av skogsmarkbearbetningsmaskiner i sommarvärmen. Mörkläggning av detta oansvarige
beteende får inte ske!
Så här rapporterar TT:
Branden ska ha startat i torsdags i samband med markberedning, som innebär att man med maskin frilägger jorden för att trädplantorna ska växa bättre. De som arbetade ska ha försökt att släcka branden, men misslyckats och larmat SOS. Polisen har startat en så kallad förutredning om hur branden startade. Den kommer att ligga till grund för om en förundersökning ska startas. -Vi ska träffa och närmare höra personer
20.49

De vägrar lämna brandområdet

svt.seConny Johansson och Carina Bjurman har trotsat alla order om att lämna sitt hem. De bor i den lilla byn Muren söder om Ramnäs och räknar med att stanna tills branden är släckt.
20.54
Nyheten om skogsbranden sprids över världen. Så här skriver Sky News Australia:

www.skynews.com.au
20.58

Flera har sökt sjukvård för röken

svt.seRöken från branden utanför Sala har legat tjock över Avesta. Lasarettet i Avesta har haft högsta beredskap under de senaste dagarna, och hittills har ett tiotal personer sökt akut sjukvård för besvär med andningen. 
21.05
De små helikoptrarna fortsätter att vattenbomba området ett tag till, rapporterar en av SVT:s reporter på plats.
21.53
Från luften har de sett att människor varit inne på områden där man inte får vara. Räddningsledaren uppmanar alla att lyda det viktiga meddelande som gått ut till allmänheten i Dalarna och Västmanland och inte vistas på otillåtna områden. Det är direkt förenat med livsfara.
21.55
Läget som helhet beskrivs fortfarande som mer gynnsamt än tidigare, rapporterar TT.
- Branden är inte under kontroll. Men med tanke på att vi har stoppat spridningen så är det givetvis gynnsamt. Vi hoppas nu på fortsatt gynnsamt väderläge, men det kan komma att ändras, säger Marcus Johansson, länsstyrelsens pressinformatör vid branden.
21.56
– Vi har gjort vissa överflygningar här på kvällen och det ser hyfsat ut. Det brinner knappt med öppen låga någonstans, men ryker mycket, säger räddningsledare Lars-Göran Uddholm till TT.
Taktiken är att slå en ring runt branden för att förhindra att den sprider sig.
– Sedan jobbar vi med att göra ringen bredare, så att branden ska få svårare att ta sig förbi.
Ännu är inte branden under kontroll.
– Det är fortfarande vissa områden där den stundtals gäckar oss och bryter igenom, men vi har lyckats att trycka tillbaka den. Det är stabilt, men inte helt under kontroll.
22.02
Så fortsätter insatsen under natten
– Små helikoptrar kommer att vattenbomba branden tills det blir mörkt.
– Försvaret och hemvärnsbataljonen kommer under natten att lägga ut flera mil slang. De kommer att dra det från en sjö nära Karbenning, upp nordöst för att täcka där man tror att branden kommer att tillta i morgon.
– Under dagen har omkring 180 personer arbetat med branden. I natt kommer omkring 100 personer att bekämpa den från marken. ”Det är förknippat med rätt stora risker med att vara i skogen på natten, men de åtgärder man vidtar då är effektivare än de man vidtar på dagen”, säger Lars-Göran Uddholm.
22.04
Under torsdagen förväntas det blir torrare och varmare.
– Branden som nu ligger lite lågt och latent får då mer näring och sätter fart. Då gäller det att vi kan hindra den, säger Lars-Göran Uddholm.
23.09
Nu avrundar vi vår direktrapportering. Du kan fortsätta följa vår rapportering på

Nyheter

svt.se
God kväll!