Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Slaget om jobben


I kväll möttes politikerna i en debatt om jobben – direkt från Malmö. Vem vann? Tyck till här nedanför!

SVT rapporterade · Debatt om jobben

20.02
Jag skulle vilja veta baktanken med Lövens förslag om obligatorisk gymnasieskola. Är inte det bara ett sätt att dölja arbetslösheten och lägga på föräldrarna ytterligare tre års försörjningsansvar? Jag tycker att det låter som om de talar om att det är kört för ungdomarna, att det inte finns några jobb och det kommer inte heller att skapas några.
20.07
Hej! Alla politiker pratar väldigt mycket om hur man ska kunna skapa flera "enkla" jobb vilket är jättebra, men det nämns väldigt lite om vad man ska göra för att skapa flera jobb åt högutbildade, skulle var väldigt intressant att få höra era förslag om vad man skulle kunna göra för att göra det enklare för nyexade studenter att få jobb.
20.07
Kan ju bara snabbt kasta in att jag ännu ej har en komplett gymnasieutbildning, men har trots detta jobb, vilket jag fick efter runt 2 månader.
Möjligheten att kunna ta en paus i utbildning och den otroliga stress som den kan innebära (speciellt nu efter janne bs idiotiska reformer) var otroligt värdefull.
20.07
Hur ska S 90 dagars garanti leda till att företag i Sverige ska få så pass ökad efterfrågan på sina varor och service, att de behöver anställa fler människor?
20.07
Vad ska ni göra i samband med långtidsarbetslösa, över 50 år utan högskoleutbildning ?
20.07
Kanske inte en direkt jobbfråga men jag vet att många irriteras. Varför säger ni "sysselsatta" istället för "arbetande". Vi vuxna arbetar, dagisbarn sysdselsätter man.
Sysselsättning är bredare än att arbeta, kanske pluggar man eller är sysselsatt på andra sätt.
20.08
Nu är debatten igång! Ni kan ställa frågor om programmet till oss reportrar och kommentera programmet här.
20.09
"Att få det första jobbet är svårt", säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson.
20.10
Ett förslag, alla ungdomar som inte studerar vidare efter gymnasiet skulle ha en "vänplikt". En del skulle kanske få en utbildnig liknande den gamla värnplikten, andra skulle få en social utbildning med praktik och kunskap i vård, krishantering, ekonomi, hemkunskap mm.
20.12
Varför är det så förtvivlat farligt med skatteuppbörd och att öka den offentliga upphandlingen? Kom inte och kör med inflationsmål bara.
20.13



20.13
Nästan inga ungdomar söker vårdutbildningarna,ska sossarna och vänstern tvinga in ungdomarna i äldreomsorgen???
Här kan du läsa mer om Socialdemokraternas förslag: http://www.svt.se/nyheter/val2014/s-vill-miljardsatsa-pa-aldrevard
20.14
Är detta verkligen objektiv journalistik, Svt? Hur vore det om ni istället valde att visa upp en mer nyanserad bild av Sverige. Otroligt dålig journalistik!
Hur menar du Ida? På vilket sätt är det inte objektiv journalistik?
20.15
"De rödgröna vill göra det dyrare att anställa unga", säger Erik Ullenhag (FP).
20.16
Folkpartiet är det enda partiet som svarar direkt "ja" på frågan om man ska sänka ingångslönerna för de unga.
20.18
Att sänka ingångslönerna bidrar till att styra över lönebildningen till arbetsgivarna. Snart så står vi enbart nyanställda från 18-65år, alla med skitlöner och soc.-bidrag
20.19
”Vi har för lågt betalt i många kvinnoyrken, lösningen för det är inte att sänka lönerna ytterligare”, säger Ylva Johansson (S).
20.19
Ingångslönerna är ju inte den stora frågan. Är det inte dags att sänka arbetsgivaravgiften så att vi småföretagare faktiskt har råd att anställa? Arbetsgivaravgiften är ju bara ett straff för en företagare att anställa någon och ta dem från bidragsberoende som bara kostar staten en massa pengar!
20.19
Håller med Ivan. Jobb är jätte viktigt för alla. Om det är svårt för ungdomar är det ibland många gånger svårare för 40 plus år gamla särskilt för kvinnor, inte minst om man är utlandsfödd, oavsett höga utbildningar. Alla politiker pratar om varför det är viktigt med jobb - vem som inte vet om det? Gör fler jobbmmöjligheter istället och jobba för en öppnare företags/anställnings kultur! Bort med ras, kön och ålders fixering!
20.20



20.21
Saknar partiledarna i denna viktiga fråga! Svajiga kommentarer och svar. Förvirrande och otydligt.
Tråkigt att du känner så, Jörgen.
20.21
”Det ska vara billigare att köpa tjänster, snarare än köpa prylar. Det är bra för miljön”, säger Per Bolund (MP).
20.22
Miljöpartiet vill ha kvar sänkt krogmoms, men det vill inte Socialdemokraterna.
20.23
”Vi har kommit överens tidigare, vi kommer att komma överens om en lösning”, säger Per Bolund på frågan om hur Miljöpartiet ska kunna regera med Socialdemokraterna.
20.23


20.24
Svenska ungdomar tvingas åka till Norge och jobba för att invandrare kommer till Sverige och arbetar inom restaurangbranschen, menar Mattias Karlsson (SD).
20.24
Vad kul med en påkostad debatt med icke-partiledare! Nuvarande och ev framtida ministrar, dem vill man ju höra mer av. Demokratiinsats!
Kul att du tycker om debatten, Stina!
20.26
”Vi måste fortsätta att göra det enklare för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden”, säger Andreas Carlsson (KD).
20.26
Det verkar ,trots den sänkta krogmomsen att få till en seriös arbetssituation.
Jag har en dotter som bara får arbete på en Coffieshop några timmar då o då.Hon behöver heltidsarbete för att kunna etablera sitt vuxenliv!
Det blir aldrig något seriöst schema. De kan också ringa straxt innan och meddela att hon inte behöver komma det passet.
Det är så oseriöst. Hon har hyra precis som oss andra och måste även äta då och då.
Hur får vi stopp på den här oseriösa arbetsmarknaden inom restaurangbranschen?
20.27
Fråga varför man fortsätter motivera sänkt restaurangmoms med hot från branschen, när hoten är mycket högre än hur många som ev fick jobb av den ... rimligt?
20.29
Varför finns inte näringslivet och kommuner landsting med i debatten. Det är ju dom som har jobben
20.29



20.30
”Vi vill att 350 000 fler ska ha ett jobb år 2020”, säger Elisabeth Svantesson (M).
20.31
Eberes öde berörde politikerna. ”Man tar inte till vara på den kompetens på det sättet vi borde göra", sade Erik Ullenhag (FP).

Har utbildning från KTH – jobbar på McDonalds

svt.seEbere Okogwu har en utbildning inom solenergi – ett ämne som fick USA:s president att besöka Kungliga tekniska högskolan när han var på Sverigebesök. Trots det jobbar Ebere med att steka hamburgare på McDonalds.
20.32
Ok, alla frågor om invandring och arbete blir cencurerade i det här forumet
Det kommer in otroligt mycket frågor och alla kan inte publiceras. Prova att ställa din fråga igen.
20.33
Jag är arbetsgivare i ett litet företag. Min förhoppning är att vi kan fortsätta att anställa unga, om det blir regimskifte kommer det att innebära att en stor mängd ungdomar kommer bli utan jobb. Jag överväger starkt att helt lägga ner mitt företag om sossarna ännu en gång skall införa bidragssystemen. Sverige vi är på rätt väg, låt oss fortsätta med det.
20.33
Hej. Jag är äldre med mycket erfarenhet har jobbat hela mitt liv. Vilken förebild kan jag vara för mina unga vuxna barn? Det finns inget liv ingen semester det är fotboja i hemmet som gäller. Försök försörja tre vuxna på 10 000 i månaden! Värre en fängelse! Jag mår lätt illa att höra dessa politiker hemkomna från sin långa semester uttala sig.Både unga och äldre behöver jobb.
20.35
”Finns det ett rasism på svensk arbetsmarknad?” Ja, svarar alla partierna.
20.35
Ni snackar om diskriminering av invandrare. Det gäller även vi som har en sjukdom blir också drabbade.
20.35
Varför skriva här de e ju ändå inga frågor som kommer upp till politikerna..Man kan ju lika bra skriva på FB..Där får man ju i alla fall svar..
Det kan du naturligtvis göra, Hans.
20.36
”Du är bättre på att vara desinformationsminister än integrationsminister Erik Ullenhag”, säger Mattias Karlsson (SD).
20.37
”Jag tänker inte skicka människor till krigets Syrien, vi har människor som knackar på vår dörr”, säger Erik Ullenhag (FP).
20.37
Har frågor som ställs här någon betydelse för pågående debatt eller varför ska vi ställa frågor här? Jag lyssnar på debatten samtidigt som jag skriver här men inget av de frågor som ställs här kommr i debatten. Onödigt med denna frågespalt alltså???
Du kan kommentera debatten och ställa frågor om debatten till mig.
20.38
Freja,
Du tar mycket plats eftersom du citerar politikerna hela tiden
Jag citerar bara en bråkdel, för den som vill hänga med i debatten genom att läsa här nedanför.
20.39


20.40
Nu får vi träffa Anna, som har svårt att hitta personal.

Söker IT-personal bland Malmös taxichaufförer

svt.sePå it-företaget Stratiteq har de så svårt att hitta programmerare att de börjat söka personal bland taxichaufförer i Malmö. – Det är helt galet, säger vd Anna Werntoft.
20.40
Jag långtidsarbetslös och har sökt 1227 jobb. Har tre gymnasieutbildningar och en magisterexamen inom programmet personal och arbetsliv med 277,5 hp. Har studerat 12 år efter grundskolan. Hur ska man få jobb, när inte arbetsgivarna vågar anställa en långtidsarbetslös 54-åring?
20.41
Arbetsmarknadsministern säger att hon har lösningen bara hon får fyra år till, varför har hon då inte lagt något förslag under sin tid som minister till riskdagen?
20.41
”Vi behöver höja antalet högskoleplatser”, säger Ali Esbati (V).
20.41
Gillar inte pajkastningen mot SD, ta debatten istället. Dom är inte sakliga.
20.42
Otroligt att de rödgröna tror sig kunna regera ihop, de är ju inte eniga om någonting! Småföretagen är de som har största möjligheten att skapa nya jobb, ge dessa ert stöd genom att lägga rösten på C!
20.42


20.43
”Vi kan inte tvinga ungdomar att studera men vi ska visa vägen, var framtidens arbeten finns”, säger Elisabeth Svantesson (M).
”Ni har konsekvent sagt nej till utbildningslinjen”, säger Ylva Johansson (S).
20.43
"Er politik är ett fiasko", säger Ylva Johansson (S).
20.43
Visa ungdomen var framtidens arbeten finns. Hahaha- när vi väl är i framtiden så gäller inte dom arbetena längre!!!
20.44
Som vanligt!!! När man ställer frågor om äldre omsorgen och vården så tystas de ner ;(
Det väller in frågor och alla kan inte släppas igenom. Prova att ställa din fråga igen!
20.44
Anledningen till att arbetsgivare inte kan hitta arbetare kan beror antagligen på att vi unga inte ens är engagerade att springa på en arbetsförmedling som tvingar oss att söka jobb vi ej är kompetenta till eller ej vill ha och som ligger alldeles för långt bort. Vi vet redan innan att det enda sättet att få jobb är bra kontakter.
20.45
Nu ska vi träffa Urban, som blev arbetslös nu i sommar:

Urban vill slippa flytta för ett jobb

svt.seInnan sommaren hade Urban Johansson varit arbetslös i sammanlagt tre veckor sedan 1984. Nu står han utan jobb efter att hans arbetsplats lagts ner. Och helst vill han bo kvar i den lilla hemorten i Norrland.
20.45
Kan inte de olika partierna säga va de skall genomföra istället för att såga varandra fullkomligt, höj nivån på debatten
20.45
Fråga: Varför förfasar vi oss över brist på jobb när det är försörjning vi behöver. Är det så tvärsäkert att alla vill ha jobb.
20.45
Heja Ali Esbati!
20.45
Mattias Karlsson, jag håller på dig!
20.47
Miljöpartiet vill få fler jobb på landsbygden genom att bland annat bygga ut järnvägen och satsa på alternativa, förnyelsebara energikällor, säger Per Bolund (MP).
20.47
Varför ska vi ställa frågor till dig Freja Salö? De vi vill ska svara på frågorna är ju politikerna INTE en journalist på SVT!
Du måste inte ställa frågor till mig Karin, men jag försöker svara så gott jag kan om någon undrar någonting.
20.48
Flytta ur all offentlig verksammhet från storstäder till landet där det är möjligt.
20.48
Norrbotnia-banan - hur går det med den? Den skulle ge både arbetstillfällen/skapa bättre miljö om transporter kunde gå per järnväg istället för landsväg/öka turismen till de norra delarna....ytterligare arbetstillfällen....
20.48
Typiskt politiker (som MP) att peka ut vissa teknikområden som skall prioriteras (biobränsle). Vad vet han om vad som händer ute i garagen i Sverige? Banbrytande teknik som dom inte har en susning om
20.51
”Skamligt att S fortfarande velar kring kärnkraften”, säger Mattias Karlsson (SD).

”Vi har ett tydligt besked om att vi ska ha trygg energiförsörjning och vill på sikt fasa ut kärnkraften”, svarar Ylva Johansson (S).
20.51
Vill MP gå tillbaka till tiden med häst och vagn.det blir väll effekten av deras politik NOLL tillväxt.
20.52
”Utvecklingen har gått åt fel håll. Inga jobb har kommit landsbygden till godo”, säger Per Bolund (MP).
20.52
Vad tänker partierna göra för att behålla sjuksköterskor (och undersköterskor) kvar i vården? Vi utbildar många, som snart söker sig till alla möjliga andra jobb. Förbättra arbetsvillkoren i vården så att de utbildade blir kvar, det behövs för kvaliten.
Nu slösar vi bort utbildningsinvesteringen och värdefull erfarenhet.
20.54
Dessa politiker pratar vackert om att höja personaltätheten inom vård och omsorg men de skickar inte med pengar, för sanningen att det är kommun och landsting som får betala detta, idag sker personalnedskärningar inom dessa yrken. Varför talas det inget om att höja statusen.
20.56
Ullenhag: Har vi inte en tillväxt i landet klarar vi inte välfärden. Miljöpartiet vill inte ha tillväxt.
20.58
Ylva Johansson: "Den här regeringen har prioriterat skattesänkningar samtidigt som resurserna till sjukvården urholkas."
20.58
Andreas Carlsson (KD): Skattesänkningarna har gjort att vi har fått fler jobb.
21.00
Kvinnoyrkena behövs
21.00
Vad är problemet egentligen? Vi är för många människor till för få jobb. Det kan dessa politiker stå där och prata om i evigheter och det kommer inte att bli annorlunda för det finns inte alla de jobb som behövs och det finns inte alla dessa pengar som behövs för att hålla så många människor sysselsatta i konstlade jobb.
Ingen är beredd att göra de radikala förändringar som behövs för att ens komma en bit på vägen med problemet.
21.00
Lika löner borde vara självklart
21.00
Även om du arbetar heltid i kvinnoyrkena är lönen låg
21.00
Det är lika viktigt att ta upp anställningsvillkoren så att det bli intressantare att jobba inom vård och omsorg, kan ni arbeta för att ta bort ex. delade turer.
21.00
Andreas Carlsson har gjort mycket för att förbättra min intryck om KD. Att skatta bort landsbygden som MP vill göra är galen, Vad händer när alla bönder försvinner? Jo alla kopplade industri försvinner. Det sägs att för varje bonde, finns där 5 personer som har ett jobb längre ner i kedjan tills maten kommer till bordet.

Att vara en utbildade invandrare som har flyttat till landet, kan jag säga att det är mycket svårare att ta sig in i arbetsmarknaden. Det saknas verkligen en ordentligt program som ta tag i de utbildade invandrare när de bosätta sig här i Sverige. Arbetsförmedlingen hjälper inte, och de är inte något mer än en mellanman mellan A-Kassa och den arbetslösa.
21.00
Rätt till deltid!
21.01
Alla partier vill behålla RUT-avdraget utom Vänsterpartiet.
21.01
Ali Esbati (V): Vi ska inte subventionera att rika människor får extra billig hushjälp.
21.02
Okej, försöker igen fast något kortare denna gång: Killen som är med och leder debatten gör det under all kritik.
Tråkigt att du tycker så Evelina.
21.02
Är det rimligt att tjäna 16500 mån på en heltid om vik undersköterska i flera år och dessutom betala studielån också nej konstigt jag slutade knappast
21.02
Du som sitter och sopar bort mina inlägg kommer inte att sova gott inatt.
Det kommer in massor med inlägg Börje. Försök ställa din fråga en gång till så kanske den kommer igenom.
21.02
Ska dom röd/gröna partierna rädda alla jobb genom att tvinga in ungdomarna och arbetslösa till undersköterskor.? Det är i alla fall så dom framstår i dagens debatt!
21.02
Höj skatterna och satsa det på välfärden!
21.02
Vad är det för mening att investera i utbildning till sjukvårdspersonal när man sen inte betalar lön så de stannar i landet? Det är ju inte brist på utbildad personal vi har utan problem med att de flyttar från Sverige...?

reactnow.se

"Sjuksköterskebristen är på stor på många håll i landet, men trots det väljer många svenska sjuksköterskor att jobba i Norge. Förra året skaffade runt 1 300 svenska sjuksköterskor norsk sjuksköterskelegitimation. Det är en tredjedel av det antal som utexaminerades i Sverige - och så har det sett ut i nästan tio år."
21.03
Jag röstar inte på V men Ali Esbati är en riktigt duktigt debatör!
21.03
Urban
Du kan få ett arbete o Norge.
Stanna kvar bo kvar.
Det gör min man.
Förtjänsten dubbel
Han arbetar 14 dagar ledig 21
Förtjänsten dubbelt så mycket
Arbetsgivaren står för flyg mat allt
Sök och bo kvar må bra
Lycka till
21.03
Kolla upp villkoren för de anställda inom RUT-sektorn alla är inte egna företagare
21.03
det finns ingen löneutveckling inom kvinnoyrkena. Antal år zger inte mer i lön
21.03
Det låter på alla politiker i debatten som att skattesänkningarna bara försvunnit och inte kommit någon till del.
Pengarna är ju arbetstagarnas och inte politikernas eller.
Hur kommer det sig att inte de borgerliga säger som det är
att alla fått mera pengar kvar i plånboken?
21.05
”Ali ska inte kalla de tjejer som driver städföretag för tjänstefolk. Ta tillbaka det”, säger Martin Ådahl (C).
21.05
”En småbarnfamilj ska få hjälp med barnhämtning”, säger Erik Ullenhag.
21.05
Ali Esbati äger!!
21.05
Varför får vänstertomten pladdra hur länge som helst utan att bli avbruten.
Mattias får tre sekunder sen går programledarna in och stoppar eller till och med tar parti emot honom.. Opartiskheten är stendöd inom SVT.
21.05
”Klassisk retorik från överklassen”, säger Ali Esbati.
21.05
Alla har presenterat sig utom Ann Lundberg. Vilka är hennes kvalifikationer?
Anne Lundberg har jobbat på SVT i 25 år. Hon har arbetat med att bevaka valet under många tidigare valrörelser.
21.06
Jag har jobbat i vården i 25 år och har kommit upp i 23600! Tog en påbyggnad till specialistundersköterska. Men fick höra att kommunen inte hade någon användning av min kompitens. Vilket gjorde att jag sa upp mig och jobbar nu i Norge och har en lön på 30000. När ska ni uppskatta vårat jobb i Sverige
21.06
Tycker de flesta bara gapar o skriker, och värst är Alliansen!
21.06
Ali Esbati ställer bara massor med frågor men låter ingen svara. Programledarna borde huta åt honom.
21.06
Miljöpartiet har den bästa politiken.
Vi behöver en kraftig ändring av färdriktningen. En omställning av samhället så det blir hållbart så kommer det att ge en kraftig tillväxt men först krävs det stora investeringar.
21.07
Det hettade till rejält i debatten kring RUT-avdraget. ”Ali ska inte kalla de tjejer som driver städföretag för tjänstefolk. Ta tillbaka det”, skrek Martin Ådahl (C).
21.07
Vad är det för kommentarer som försvinner i censuren?
Det rasar in frågor Tilde, bara en bråkdel läggs ut. Annars hade flödet varit omöjligt att följa och hantera för moderatorerna.
21.07
Bra debatt, bra att frågorna ställs på sin spets,
men lite dåligt att se Ylva Johansson stå och hånflina när andra ska svara på frågorna. ...bättre att berätta om sina egna alternativ......på det sättet tror inte man vinner val på........
.

21.07
Kämpa Ali! Slopa RUT!
21.08
Centern och KD vill skrota Arbetsförmedlingen.
21.08
Det är fel att säga att det är bara rika som nyttjar Rut-avdraget!! Jag arbetar i ett socialt företag och vi är personer som är långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden. Vi har kunnat ge 11 personer ett arbete och egen försörjning på grund av Rut! Våra kunder är vanliga svenska pensionärer i lägenhet eller eget hus. Vi gör det möjligt för människor att kunna bo hemma i sin egen bostad längre!
21.08
Kan inte programledarna stoppa dessa personer att prata i min på varandra, lite ledning i debatten tack.
Och Ali, vad är det för skillnad att städa toaletten som privat anställd eller om man är offentligt anställd?
21.09
Jag är ensamstående med barn och har anlitat rut! Superbra med avlastning och att städsektorn kan anställa fler. Jag är varken rik eller ser de som städar hos mig som tjänstefolk! Vänsterns retorik är helt förkastlig!!
21.09
Det är komiskt att höra politiker prata om hur fler jobb ska skapas. De säger mer eller mindre samma saker men med olika ord. Bidrags finansierade jobb eller skattesubventionerade jobb är i slutändan samma sak där staten betalar för jobben.
21.09
Var är diskutionen om hur den ekonomiska politiken sköts och vilka resultaten blivit under de senaste 8 åren?
Jämför gärna med övriga eu.
21.09
Arbetsförmedlingen är exakt det politikerna har beställt!
Politikerna är de skyldiga!!!!
21.09
arbetsförmedlingen hjälper inte de som vill söka nya arbeten omsökare
21.10
”Arbetsförmedlingen måste bli mer effektiv”, säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M). Hon har tillsatt en översyn av Arbetsförmedlingen.
21.10
Arbetsförmedlingen hjälper ingen
21.11
”Ska man sänka priset på arbete eller höja värdet på människor”, säger Ylva Johansson (S).
21.11
RUT är en dyr och dålig åtgärd. Läxhjälp skall vara för alla inte för de som har råd!
21.11
Snälla, varför kan ingen få dessa folkvalda att svara rakt på en enda fråga, ingen ungdom kan ju fått ett enda användbart svar så här långt!
Skickligare utfrågare krävs!
21.12
RUT avdrag brukas av seniorer min mor på 72 och far på 68 klara ett ok liv med dom tjänsterna som köper sedan dom är för friska för äldre vården. All vi barn har flyttar från stan pågrund av jobb men om RUT avdraget försvinner måste vi säga upp våra jobb och flytta hem för att hjälpa. BEHÅLL RUT-AVDRAGET
21.12
SCB igen. I debatten om Rut och Rot försöker Alliansen göra gällande att det är den " vanlige svensken " som använder den. Enligt all statistik är det de bemedlade i samhället som gör det.. Danderyd, Täby, Vellinge , Lomma alla höginkomst kommuner är de som nyttjar det mest
21.12
Varför nyttjar man inte villiga pensionärers erfarenhet och låter unga få del av den genom att erbjuda båda grupper vissa arbeten hos företag som då får ekonomiska lättnader för för att anställa och dessutom vinner på äldres erfarenhet och ungas energi.
21.12
Denne reporter, vad han nu heter,som åker land och rike runt
hittar han ingen som tycker något positivt, eller är han så vänsterfärgad? Är inte SVT opolitisk?
Leo Razzak har träffat människor som har olika former av problem. Tror att en debatt enbart med folk som är nöjda och glada vore ganska platt.
21.13
Alla partier vill höja a-kassan utom Moderaterna.
21.14
Min fråga skall granskas om den kan publiceras av SVT. Är det inte åsiktsfrihet?
Åsiktsfrihet men inte fritt fram att publicera vad som helst på svt.se.
21.15
FYI: AF har just nu tillsatt något som heter kundresurser över hela landet. för att öka kontakten med arbetsgivaren och för att skapa jobb och praktik åt inskrivna.
21.15
Alla partier pratar om att landsbygden skalll växa.
Men staten bidrar inte till detta överhuvudtaget.
För en liten bygd skall leva behövs butiken . Varför inte ge stöd till dessa.
Spel är ett stort intresse för många men Svenska spel drar in tillstånd för dom butikerna som har för låg omsättning.
En bra indragare som kan ge merförsäljning.
Låt landsbygden leva!!!!
21.15
Märkligt att man alltid kallas vänsterfärgad om man har en kritisk fråga till regeringen.
21.15
Varför skall vi lägga jättemycket pengar på att subventionera vad jag tycker är onödiga skitjobb - kränga hamburgare t.ex. Varför skall inte dessa jobb bära sina kostnader? Är det inte bättre att satsa på arbeten som är nödvändiga och nyttiga för det allmänna bästa?
21.15
Arbetsmarknadsministern säger att de personer som står längst bort och behöver mest hjälp och stöd prioriteras. Fullständigt skitprat, det är tvärt om!!!
21.15
Hur går detta ihop? Vi ska jobba längre kanske ända till 68-70 samtidigt ska de unga in på arbetsmarknaden. Jag begriper inte detta!
21.15
Arbetslöshetskassan
Under all kritik
Kan inget
Vet inget
Måste upplysa om allt själv
Men du får vänta minst 6 mån
Innan du får något
21.15
Äntligen en debatt som ger klara besked. Föredömligt ledd!
21.16



21.16
Fas 3 samt alla andra människor som inte har egna nätverk och som har svårigheter måste väl prioriteras i första hand. Som det ser ut idag är det ingen som bryr sig om dessa!
21.16
Fas tre har psykiskt knäckt många.
21.17
Som tidigare egenföretagare upplever jag att Allianspartierna snedvridit konkurrensen inom en rad företag.
Varför gynnas bara bygg-, hemtjänst- och restaurangnäring? Förmodligen för att regeringen insett att de inte kommer åt skattefifflet och att näringarna är notoriskt bedrägeribenägna.
21.17
Impad av Ylva Johansson!
21.17
Jag är i fas-3. Ett låtsasjobb som inte kommer att leda till något annat än tillbaka till Arbetsförmedlingen.
21.18
Tycker att Ullenhag är oerhört kompetent
21.19
A-kassa är inte en försäkring för de arbetslösa, det är en försäkring för de som har jobb, om de arbetslösa har råd att söka jobb så behöver de inte i desperation lönedumpa eller välja osäkra anställningar med dåliga villkor. A-kassa skyddar de som jobbar från avtalsdump mer än något annat. A-kassans urholkningen går hand i hand med försämrade anställningsvillkor.
21.19
Patetiskt att regeringspartierna skyller på Arbetsförmedlingen när det är regeringen som styr, detaljreglerar och kräver byråkratisk administration!
21.19
”När ni hade makten var arbetslösheten hög trots högkonjunktur. Din politik hör hemma på Antikrundan”, säger Martin Ådahl (C) till Ylva Johansson (S).
21.20
Glöm inte att S införde FAS 3. 2004 hade man liksom idag anordnarbidrag för att hållas sysselsatta. Glöm inte det. AGAn....? Någon som minns?
21.20
Ja, det här var ju inte en särskilt klargörande debatt.
21.20
Den som är i FAS3 är inaktiverad på Arbetsförmedlingen fram tills FAS3 löper ut. Inget görs på Arbetsförmedlingen under tiden de är i FAS3, då det inte finns resurser för detta.
21.20
Jag överlevde FAS3, nu pensionär.
Fullständigt meninglös åtgärd.
21.20
2010 inför valet var vi ett antal personer som gick ut o frågade Alliansen ang. fas 3. Inte en enda visste vad det var!! Vet dom det nu?
21.20
Ännu en gång förnedrar Elisabeth Svantesson oss som arbetar på Arbetsförmedlingen, med vårt omöjliga uppdrag...
21.21
”Problemet med Fas 3 är att det är en avstjälpningsplats”, säger Ali Esbati (V).
21.22
”Vi förtidspensionerar inte bort människor ur statistiken”, svarar Andreas Carlsson (KD).
21.22
Förtidspensionering eller fas3, same shit. Man betalar ut 4700 kr varje månad för varje person som går i Fas3, för närmare 35 000 personer, men man kan inte ta dessa pengar och skapa riktiga jobb i offentlig sektor för människor istället?
21.22
Kostnaden för invandringen kostar enligt forskare runt 50 - 150 miljarder kronor per år just nu.
Hur många hade kunnat anställas inom vården för de pengarna?
21.22
Censur?? S-positivt? Återigen, varför hånler Ylva åt alla andra. Minns er egen politik som inte ledde någonstans!
21.22
Jag önskar att alla som röstade var tvungen att motivera sin röst vid valet. Trött på alla vänsterröster som enbart beror på att föräldrar alltid har röstat så. Vänstervågen kommer att förstöra Sverige fullständigt, tyvärr. Åtgärd efter åtgärd som underminerar vår konkurrenskraft mot andra länder.
21.22
Centern är ute och cyklar. Af har kontakt med hundratals konsulter redan nu som tjänar miljoner på lotsa arbetslösa - helt utan positivt resultat!!!
21.24
Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna vill inte att pensionsåldern ska höjas.
21.24
Låt oss jobba så länge vi vill! Pigg och 65 och vägrar gå hem.
21.24
Vi vill inte ha höjd pensionsålder. Om du arbetar inom omsorgen är du redan ledbruten vid 45 till 50 års ålder hur ska du kunna arbeta längre.
21.25
Var kommer alla de arbetstimmar ifrån som ska räcka både till unga och folk bortåt 70?
21.25
Skrev ett inlägg för flera minuter sen. Var är det?
Alla inlägg kan inte publiceras Stefan. Vi publicerar ett urval.
21.26
Äldre får ju inga jobb om dom blir arbetslösa!!!!! Hur går detta ihop med era planer att hålla folk i arbete längre? Bara de besuttna förståss? Jag är 50 och saknar utbildning för flertalet arbete numer, med mina 4 år på tekniskt gymnasium. Sedan ska jag jobba längre? Vakna för tusan!!!
21.26
Förvånansvärt bra modererat av programledarna. Snabba växlingar och alla kommer med.
Samt en lysande insats Mattias.
21.26
Ser ingen elefanten i rummet??
Vi tar emot arbetslösa människor varje dag som dessutom ska försörjas.
21.26
Låt alla som VILL jobba så länge vi vill. Har full förståelse för de som har tunga jobb!!
21.26
Jobbskatteavdrag gör det lättare att gå ner i arbetstid!
21.26
Hejsan. Funderar på om diskussionen om åtgärder ska tas om. Kanske borde an börja diskutera mjukare insatser för dem som har varit från arbetsmarknaden länge. Att se till att människor som faktiskt inte orkar jobba (men tvingas till det) ändå kanske kan trivas på en arbetslivsintroduktion, istället för att bara förutse att alla människor faktiskt kan gå ut i arbetslivet hipp som happ.
21.26
Vill man jobba tills man är nittio så är det ok... Tvinga inte mig att arbeta längre än 65 tack.
21.27
”Oppositionen lovar allt till alla utan finansiering. De försvårar för jobb att växa fram”, säger Elisabeth Svantesson (M).
21.27
Varför är det bara kvinnor som lyfts fram som utarbetade, golvläggare tar slut bra mycke tidigare än de i omsorgen....men de e ju bara män förståss
21.28
Nu räcker det med kommentarer från SD-folk som vill begränsa invandringen!
21.28
Ven farao vill jobba längre. Jo de personer som har sitt intresse som yrke, då kan man ju jobba tills man dör men övriga önskar inte jobba till 65 år utan vill helst gå tidigare. hela debatten är ju sanslös, finns ingen sans och balans överhuvudtaget.
21.28
Idag suventioneras arbetslösheten. Det skulle bli billigare att anställa de arbetslösa i offentlig sektor. Många av de jobb som tagits bort i offentlig sektor utgörs inte av kvalificerad arbetskraft om man med det menar människor med hög , avancerad utbildning. Man har t-ex.tagit bort de som inom exempelvis äldreomsorgen diskade, lagade mat, var ledsagare vid utevistelse, bevattnade blommor, lagade trasiga saker, satte i nya glödlampor, kollade att larmen fungerade med mera Nu ska de som är kvar, de som har utbildning förutom att vårda de gamla göra allt det som de andra gjorde.Resultat: utbrända , sjukskrivna kvinnor. Det blir dyrt. Att återanställa alla de som skötte mycket av det som utgjorder den nödvändiga, oerhört viktiga infrastrukturen i offentlig sektor skulle vara lönsamt. De som de får arbete, underlättar för utförandet av de tjänster som aka utföras, färre sjukskrivningar, större trivsel och desom får arbete betalar skatt och kan konsumera !
21.28
Varför ska det vara en massa publik som applåderar i alla SVT-debatter nuförtiden? Bidrar bara till rörigt intryck för tittarna!
21.28
För 10års sedan starta vi vårt företagen men var vi tvungna att flytta från Sverige sedan vi skattdes till döds säger inte mer men vem satt på makten för 10 år sedan.
21.28
Vad bråkiga de var idag. Ny politisk kultur framväxt i Sverige?
21.29
Nu är jobbdebatten över? Vem lyckades bäst och varför? Tyck till!
21.30
Ingen lyckades bäst. Alla höll sig till manus som i de allra flesta debatter.
21.30
Ylva Johansson 0 poäng
21.30
Arbetsmarknadsministern var ju totalt blank. Jag kommer inte ihåg nåt som hon sa.
21.31
Trots minst talartid så är Mattias Karlsson överlägsen vinnare i debatten med sin kompetens och saklighet
21.31
Ylva var bäst, Bali var för snäll.
21.31
Alliansen står stadiga. Suveränt jobbat Martin, Erik, Andreas och Elisabeth! Utan er.. vad får vi för soppa??
21.31
En levande debatt, kul med folk som vill förändra!
21.31
Mattias Karlsson är väldigt lugn och skön. Stå på dig!
21.32
Heja Alliansen! Oväntat bra ifrån KD idag tycker jag!!!
21.32
Ylva var bäst, Ali är lite för snäll i debatterna, tyvärr.
21.32
Mattias Karlsson gjorde bäst ifrån sig.
21.32
Det var den sämsta debatt jag varit med om. Alla pratade i mun på varandra. Programledarna borde ha styrt upp debatten bättre.
21.33
heja alliansen! ni kommer att fixa det här!
21.33
Vore intressant att veta hur ni gör urvalet i kommentarerna? Alla åsikter passar tydligen inte in.
Alla dessa utredningar av noll värde som tillsätts för att t ex förstå varför i synnerhet kvinnor sjukskrivs i utmattningssyndrom eller depression. Det kan väl vem som helst räkna ut. Om man vi se sanningen i vitögat vill säga.
Det kommer in massor med kommentarer Marianne och alla kan inte publiceras. Vi försöker lyfta fram så många olika röster som möjligt.
21.35
Starkt och stabilt av alliansen! SD också lugn och påläst. De rödgröna däremot var arroganta, hånfulla och osakliga.
21.35
Kommer det någon omröstning där man kan rösta på bästa deltagare?
Bra idé, Thomas, vi fixar en sådan!
21.35
Tycker inte det var en debatt, snarare tjafs på sandlådenivå.
21.36
(( Ni gör ett bra jobb Freja S!!))
Tack Lars-Eric!
21.36
Vem tycker du vann debatten - och varför? Kommentera gärna här!
21.36
"Ta tillbaka det Ali Esbati" - Centern

RUT är ju infört för att inte enbart de rika ska ha råd med t.ex. städservice. Alliansen får min röst
21.37
På svt.se/valet2014 kan ni strax rösta på vem ni tycker vann debatten.
21.37
KD, Centern och SD bäst, programledarna sämst tyvärr, ingen styrning alls av debatten!
21.37
Martin Ådahl (C) klar vinnare!
21.37
Heja sd
21.39
Helt klart var ali bäst (V) Vilken förebild
21.40
Martin Ådahl (C) var ju bara en pratkvarn. Ali Esbati sopade banan med resten. Han framstod som någon med en egen ståndpunkt och som kunde argumentera för det. Övriga var mest som papegojor.
21.40
Tydligt för mig som ung vad som skiljer partierna åt. Oppositionen vill göra det dyrare och svårare att anställa mig.
Att dem inte ser det positiva i inslaget om tjejen som fick sitt första jobb tack vare låg arbetsgivaravgift och halverad restaurangmoms!
21.40
moderaterna är bäst
21.40



21.41
Tycker mest det var Alliansens representanter som fick prata medan de rödgrönas hela tiden avbröts. Här i kommentarsfälten väljer SVT också ut mest Allians-vänliga kommentarer.

Ali Esbati var bäst! Tydlig och med intelligenta kommentarer till skillnad från Centerns representant som gapade och var allmänt aggressiv och moderaternas representant som bara svamlade.
Vi försöker lyfta fram så många olika röster som möjligt.
21.41
Martin Ådahl, vilken glöd! Wow!!!
21.41
Tummen upp för Ylva.
21.41
Det är märkligt att dessa politiker som vill leda landet
när man inte har respekt för varandra utan pratar i mun på varandra
21.42

Spricka mellan S och MP

svt.seI den första stora tv-debatten inför valet blev det tydligt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte är överens om krogmomsen.
MP är inne på alliansens linje med en lägre krogmoms – S vill höja den igen.
– Vi har provat den här politiken och resultatet får man säga är rätt uselt, säger Ylva Johansson.
21.43

”Du fortsätter din vansinniga politik”

svt.seDebatten hettade till när frågan om rasism på arbetsplatserna kom upp. Alla åtta partier var överens om att det förekommer, sedan blossade det upp mellan SD:s Mattias Karlsson och integrationsminister Erik Ullenhag (FP).
21.43
SD representanten var väldigt bra och påläst. Folkpartisten bara malde på som om han läste innantill
21.43
Ingen tvekan om att Alliansen var bäst ikväll. Vänstern bara satte emot sig alla förslag och kom ingen vart medan Ylva körde på det gamla vanliga. Go Alliansen.
21.44
Komiskt att politiker tror att unga kan få en FAST anställningar. Är 23 år och ingen jag känner har någonsin haft någonting annan än praktik, timanställningar eller tillfälliga vikariat. Man erbjuds bara att vänta på jobb via sms varje morgon och då ska man vara tacksam för det jobbet. Har vänner som tvingas jobba svart, har vänner som tvingas jobba över gratis för "annars kan du ju hitta ett annat jobb" osv osv. När jag avslutar min högskoleutbildning erbjuder företag att ta in mig som en praktikant, på villkoret att jag jobbar gratis. De enda nya jobben alliansen har lyckats skapa är sk jobbcoacher. Det är så arbetssituationen ser ut för unga.
21.44
Ylva Johansson vill tillbaka till den gamla AMS-politken med plusjobb hit och dit... Känns ju som verkligt nytänkande...
Är det allt Löfven har att komma med?
21.44
Har nyss tittat på jobb debatten o blivit rasande. Tillhör de som är i fas3 men utan ersättning alltså 0 kr. pga av att arbetsförmedlingen har gjort ett stort fel, som de inte kan rätta till. Har bråkat med dom i 1 års tid, även anmält till Jo. Men för att ta del av eventuella arbeten som kommer in till af så är jag tvingad att vara på fas 3 platsen utan ersättning, gör jag inte det så får jag gå till socialen har dom sagt. Vill någon veta mer om detta så står jag till förfogande.