Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Fridolin ställdes mot väggen

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin frågades ut i direktsändning.

SVT rapporterade · Utfrågningen: Fridolin

18.41
Det här är Gustav Fridolins svaghet enligt SVT:s Ulf Hambraeus: "Hans tvärsäkerhet och i detta sammanhang relativa ungdom kan ligga honom till last. Att framstå som en farbror duktig i en alltför stor kostym kan avskräcka vissa väljare. Håller ni med?
18.41
Här hittar ni Gustav Fridolins CV:

Fakta: Gustav Fridolin

svt.se2002 blev 19-årige Gustav Fridolin historisk som landets då yngste riksdagsledamot någonsin. Nu kan han bli historisk genom att i par med Åsa Romson vara första språkrör se till att Miljöpartiet blir ett regeringsparti.
18.44
Hej, hur vill Miljöpartiet förändra Arbetsförmedlingens uppdrag?
Vilka åtgärder för långtidsarbetslösa föreslår du tex. ?
18.45
Vill ni avskaffa friskolorna
18.46
Vad innebär det för dig att vara feminist?
18.47
Miljöpartiet fick nära 11 procent i en opinionsundersökning som publicerades i dag:

Stabilt rödgrönt övertag

svt.seGapet minskar, men de tre rödgröna partierna har ett fortsatt stabilt övertag över de fyra regeringspartierna, enligt opinionsföretaget Novus sammanställning ”Svensk väljaropinion”.
18.48
Är det inte bättre att införskaffa gen4 reaktorer för att använda redan spenderat bränsle? Det är ju återvinning och man kortar ner radioaktiviteten markant på bränslet!
18.48


18.57
Fridolin utfrågas i MP:s högkvarter: SVT. Får se om det blir lite svåra frågor för en gångs skull, men troligtvis blir det lätta frågor.
Blir spännande att se!
18.58
Jag är stark miljövän men tror att tillväxt också är positivt. Går inte de båda intressera att förena?
18.58
Hur ställer sig Miljöpartiet till höghastighets- och magnettåg?

Anser Milljöpartiet att det är lämpligt att köra höghastighetståg på traditionell järnväg i Sverige? Med tanke på hur järnvägen underhålls idag så kommer en höghastighetsbana inte kunna användas efter ett par år - slitaget mångdubblas vid de höga hastigheterna.

Magnettåg slits inte ut lika fort, hur ställer sig MP till dessa?
18.58
Kan du förklara för svenska folket på ett för dem begripligt men samtidigt inte för skrämmande vis vad klimatet kommer göra med Sverige , så att de känner att detta är det viktigaste av allt för oss ??
18.58
Vad har Miljöpartiet för plan för att förbättra matsituationen inom svensk skola och vård? I dagsläget hamnar mycket av det importerade köttet på dessa platser och strikt hygien och pengar verkar gå före näringsinnehåll. Många äldre lider av näringsbrist, vilket ökar risken för infektioner och dylikt och i slutändan kan kostnaderna för vård och mediciner bli högre än om man satsat på bra mat.
18.59
Ombuden på Miljöpartiets kongress i Göteborg i juni fick igenom att lägga in en extra mening i valmanifestet om att MP vill utveckla ett hållbart ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt.

MP: Ekonomiskt system ska inte bygga på tillväxt

svt.seOmbuden på Miljöpartiets kongress i Göteborg fick igenom att lägga in en extra mening i valmanifestet om att MP vill utveckla ett hållbart ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt.
18.59
Hur förklarar Gustav uppvärmningspausen?

Satellitmätningar utav den globala medeltemperaturen har gjorts sedan 1979 och är den enda heltäckande och fullt tillförlitliga metoden för detta. De senaste 18 åren har inte visat någon global uppvärmning alls. Det brukar kallas uppvärmningspausen. Hur förklarar Gustav den?

Klimatmodeller från IPCC som visar framtidsprognoser för klimatet har inte visat sig stämma med faktiska observationer. Hur många år utan uppvärmning ska till innan Gustav omprövar sin syn på den globala uppvärmningen?

Gustav har i år hävdat att "vi rusar mot 2-gradersmålet". Tycker han fortfarande att vi gör det när vi inte sett någon global uppvärmning på 18 år?

Referens för uppvärmningspausen finns i de offentligt publicerade mätserierna från RSS, vilka bland annat kan läsas på: wattsupwiththat.com
19.01
Hur mycket kommer Din nya skatt på transporter att påverka konsumentpriser? Nästan alla varor kommer till butik med lastbil.
Hur mycket blir prishöjningen på matvaror?
19.02
Svenska skolan är onekligen en het potatis. Vad tycker MP att man borde göra? Satsa på ordningsbetyg? Betyg i lägre årskurser? Högre lärarlöner? Mer läsning i lågstadiet? Mer matteundervisning?
Själv tror jag att läsningen är oerhört viktig för den tränar oss i att ta in, bearbeta och prioritera information. Vad tycker MP?
19.03
I går höll språkrörskollegan Åsa Romson sommartal i Rinkeby. Du kan läsa mer om vad hon sa här:

Romson attackerade alliansen om klimatet

svt.seEn extrem vädersommar går inte att ignorera, anser Miljöpartiet, som vill byta fokus i valdebatten - från flyktingkostnader till klimatkostnader.
19.03
Vad anser Miljöpartiet ska vara Sveriges hållning i frågan om Falklandsöarna?
19.03
Politikernas ansvar kontra civilsamhällets ansvar?
19.03


19.03
19.04
Vi behöver en kollektivtrafik som är snabbare, mer välplanerad och billigare för att kunna ersätta folks vilja att ta bilen. Att bara höja bensinskatten utan att presentera några alternativ är ingen lösning. vad vill MP presentera för alternativ och hur ska de finansieras?
19.06
Klockan 19.30 börjar uppsnacket med André Pops och gäster - ni tittar väl? I kväll kommer också statsvetaren Jenny Madestam att kommentera Utfrågningen här på webben, har ni frågor till henne går det bra att ställa dem här.
19.06
Kan du visa hur vi ska vara företagsamma och arbeta hårt med att visa vägen och tjäna stora finfina stora pengar med miljö och klimat lösningar såsom Moderaterna borde gjort eftersom de ska var så företagsamma och 'på' med att företagande MEN
i just detta fallet sitter i soffan och klagar på andra och gnäller ?
19.07
Service istället för att köpa nya prylar. Leasing snarare än att äga. Återbruk och cirkulär ekonomi istället för masskonsumtion. Vad kan MP göra för att underlätta detta?
19.07
Hur ställer du dig till detta att odemokratiska nazister får rätt av polisen på "vissa" orter att demonstrera
19.08
Här anländer Fridolin till tv-huset.
19.09


19.09
Varför tar inte Fridolin avstånd från våldsvänstern?
19.10


19.10
Många är det som är medålders och har långt kvar till pensionen, som saknar arbete och tvingas leva på en mycket låg ersättning. Vilket hopp finns det för dem att inte fortsatt tvingas till utanförskap och mycket låga inkomster. Vem, ser dem, arbetar för att deras situation inte förblir (nästan) hopplös...? Plusjobb, Fas 3, Samhall, vad blir nästa hjälp och uppmuntran? Vart kan de ta vägen för att slippa bli ekonomiskt ruinerad?
19.10
Vad tycker Fridolin om att höjd skatt på flyg kommer göra klasskillnader större, dvs bara överklass kommer ha möjlighet att resa? Kommer skttehöjningen vara större på inrikesflyg?
19.11
Här kan ni läsa mer om skatt på flygresor, som Miljöpartiet vill införa:

Flera partier vill se skatt på flygresor

svt.seVid ett eventuellt maktskifte i höst kan det bli aktuellt med flygskatt på flygresor. Inför höstens val driver Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ kravet om miljöskatt på flygresor.
19.12


19.14
Vad skulle du säga om att kommuner ger alla unga som vill sommarjobb med att rusta upp och klimatanpassa alla våra städer så vi får ett grönare Sverige?
19.15



19.15
Jag hoppas att Fridolin är saklig och lugn när han svarar på frågorna.
Reinfeldt vägrade svara på Anna Hedenmos fråga om arbetslösheten..
19.16
Här är klippet som Carl-Johan syftar på, från Utfrågningen av Fredrik Reinfeldt:

Här vägrar Reinfeldt svara på SVT:s fråga

svt.seFredrik Reinfeldt fick problem när han pressades om arbetslösheten i SVT:s Utfrågningen. – Du vägrar ta ordet arbetslöshet i din mun, verkar det som, sade SVT:s Anna Hedenmo när Reinfeldt gång på gång duckat samma fråga.
19.16
Ni står upp mot rasism. På vilket sätt anser ni att våra medborgare med judisk bakgrund bäst skall skyddas? Jag avser inte här endast nynazism, utan även antisemitiska tendenser som växer i andra grupperingar i Sverige, särskilt mot bakgrunden av senaste kriget i Gaza.
19.18



19.18
På vilket sätt vill ni höja kvalitén på lärarutbildningarna så att blivande lärare är rustade inför sitt kommande uppdrag? Som det ser ut idag ägnas mycket tid åt självstudier på universiteten och studenternas undervisningstid med lärare minskar. En student som ska bli en bra lärare behöver undervisning på vägen!
19.19
Hur ser Fridolin på att flyktingströmmen till Sverige kommer att kosta Sverige många miljarder, samtidigt som du vill ha öppna gränser, kommer inte det då att kosta ännu fler miljarder? Hur har ni råd att finansiera allt?
19.19
Kommer Ni att se till att taket för bostadstillägget höjs, jämsides med att hyrorna höjs så sjuka hemma kan bo kvar (icke ålderspensionärer bara) ?
20.10
Det är Fridolins, och Romsons, första val som språkrör. Det är först i val som en ledare för ett parti prövas.
20.11
En osäker och pressad inledning.
20.11
Låt Gustav tala till punkt! Inga förstelärare utan höj lönerna till alla. Vad tycker MP?
20.12
Fridolin har tidigare varit mycket profilerad i skolfrågan. Hittills i valrörelsen har han inte varit lika framträdande i denna fråga.
20.12
Nu utrikes/säkerhetspolitik.
20.12
Varför låter utfrågarna inte låta Gustav prata färdigt utan att avbryta honom hela tiden?
utfrågningar innebär att bli pressad, partiledaren kan inte alltid lägga ut texten helt som han/hon önskar.
20.14
Håller med: Svårt att vara utfrågad när man inte svara på frågorna.

Hur ska svensk industri kunna utnyttja det faktum att vi faktiskt är mitt i en klimatkris.

20.14
Hej, man kan ju inte ens höra vad Fridolin säger, han blir hela tiden avbruten av SVT:s kvinnliga programledare Anna Hedenmo..jättejobbigt för oss tittare!
20.14
De gör väl samma som mot andra partier så varför ska mp kunna slippa undan?
20.15
Det är svårt för Fridolin att motivera neddragning av försvaret givet den oro många upplever finns i omvärlden.
20.15
Försvaret kommer vara en stötesten i förhandling med S vid eventuellt regeringssamarbete.
20.15
MP framstår enligt mig som att dom inte förstår försvarsfrågor.
20.16
Många av er tycker att Gustav Fridolin pressas för hårt. Anna Hedenmo och Mats Knutson läser dock inte den här chatten. Men jag kan framföra era åsikter inför kommande program!
20.16
Det finns inget hot mot Sverige. Därför behöver Sverige inte rusta upp Armén
20.16
Håller med tidigare kommentar. Frågor kan vara visst få lov att vara tuffa men kan de som intervjuar snälla, snälla sluta avbryta Gustav hela tiden när han skall svara så att man kan få reda på hur MP tänker med sin politik. Det är väl för tittarna programmet görs inte för att de som ställer frågorna skall pysa ut sina egna politiska färg.
20.17
Han kan ju inte svara rakt på en enda fråga! Höja löner med 10k men i verkligheten är 2k, då mumlar han ju bara? Minska budget till försvaret, mumlar nja bara, vilken pajas!!
20.17
Freja Salö: Nej, han pressas inte för hårt, att han inte har riktiga svar på frågorna får han skylla sig själv!
20.17
Har Fridolin svårt att svara på frågorna för att mp har lovat lite för mycket?
20.17
Precis som Fridolin säger, så är MP sprunget ur bl.a. fredsrörelsen. Frågor om försvar och vapenexport är således svåra för MP. I alla fall om handlar om att rusta upp/acceptera.
20.17
Håller med Mia. Man kan ju undra om det låter likadant när Reinfeldt invervuas.
20.18
Även Reinfeldt pressades hårt i Utfrågningen. Så här kunde det låta:

Här vägrar Reinfeldt svara på SVT:s fråga

svt.seFredrik Reinfeldt fick problem när han pressades om arbetslösheten i SVT:s Utfrågningen. – Du vägrar ta ordet arbetslöshet i din mun, verkar det som, sade SVT:s Anna Hedenmo när Reinfeldt gång på gång duckat samma fråga.
20.18
Fridolin har valt en somrig bild med människor. Bilden symboliserar kärlek, vilket MP står för.
20.19
Visst ska det vara tufft att bli utfrågad men det här var riktigt jobbigt att titta på- vi får ju inte ens höra hälften av vissa av Gustav Fridolins svar! Oprofessionellt av programledarna, det går att vara tuff i sin diskussion utan att agera som dessa gör..! Dåligt SVT.
20.19
Freja, vi tycker inte att han pressas för hårt, vi tycker att han avbryts innan han hunnit svara på frågan. En avsevärd skillnad!
Okej!
20.19
MP är ett av Sveriges mest liberala partier till flyktingmottagande.
20.19
Vi hör att ni vill att Fridolin ska få prata till punkt - ska vi gå vidare och lyssna på vad Fridolin säger om flyktingmottagandet nu?
20.20
"Mänskliga rättigheter är ingen budgettransaktion," säger Fridolin.
20.20
Att Fridolin avbryts innan han talar till punkt kanske handlar om att programledarna vill hinna med alla viktiga frågor de och vi vill ha svar på.
20.20
Fridolin får lika stort utrymme som de andra intervjuade partiledarna. Sluta gnälla!
20.21
Fridolin berättar nu att MP vill trappa av skatteavdraget vid inkomster över 40 000 sek.
20.22



20.22
Hej Freja , framförs våra frågor i debatten ? Jag la in en viktig fråga jag skulle vilja att Gustaf svarar på .
Hej Lena, det kommer in många frågor och alla publiceras inte. Ett fåtal av dem kommer att tas upp i eftersnacket. Prova gärna att skicka din fråga igen!
20.23
Flyktingmottagande och integrationsfrågor har hamnat högt upp på agendan i denna valrörelse. Frågan är om den biter sig fast kommande veckor eller klingar av.
20.23
Fridolin ger knappast något stabilt intryck... Väldigt få raka svar.
20.23
Oavsett hur mycket invandringen kostar Migrationsverket så verkar Fridolin inte bry sig. Vill Mp höja statsskulden eller kraftigt höjda skatterna?
20.23
Fridolin, om ni ska ta in flyktingar som kostar miljarder på grund av mänskliga rättigheter och samtidigt kan det ju finnas svenskar i Sverige som är fattiga och lider på grund av detta som också borde också vara en mänsklig rättighet att få en drägligare tillvaro. Eller?
20.24
Har frågorna om försvaret redan varit?
Ja! Men du kan spola tillbaka i livefönstret ovanför.
20.24
Fridolin har svårt att svara på exakt hur flyktingmottagande ska finansieras.
20.24
Fridolin blundar för de stora kostnaderna som asylinvandringen kostar. Detta är verkligen oansvarigt!
20.24
Fridolin säger att bensinen är för billig i Sverige. Den bör bli 70 öre dyrare per liter.
20.24
Han tycker att bensinen är billig!
20.25
Är det bara rika som får flyga och använda bil?
20.25
Varför kommer min kommentar inte ut bland de övriga? Samma sak när Reinfeldt intervjuvades. Får man inte kritisera Svt? AK
Det kommer inte väldigt många frågor och alla publiceras inte. Om flera skriver samma sak så sållar vi och väljer ut ett par av dem. Prova att ställa din fråga igen.
20.25
Fridolin och MP vill bygga ut kollektivtrafiken för att minska bilkörandet.
20.25
Men vi på landsbygden, vi kanske bor långt bort. Det blir ju svårt för oss! Är det bara rika som får ha fordon eller?
20.26
Varför producera egna bränslen och inte satsa på el och väte?
20.26
"Oljepriset i världen", ha! Det mesta av bensinpriset är redan skatter, inte råoljepris.
20.26
En "hundring i månaden" ska det bli dyrare för en bilist, menar Fridolin.
20.26
Nu svarar Fridolin på en fråga som SVT fått in via #dinröst på sociala medier.
20.26
Flygskatten drabbar bara låg och normal inkomsttagare !
20.27


20.27
En hundring! Mannen behöver en miniräknare
20.27
Ett klart svar från Fridolin: "Vi kommer göra allt vi kan för att du inte ska köra bil...."
20.27
Haha... Nej, bensinen är knappast för billig!
20.28
MP vill även införa en lastbilsskatt. Även flygskatt ska införas om MP får bestämma.
20.28
Borde få avdrag ju längre man har till jobbet. Kollektivtrafik funakr inte överallt, och alla har inte råd med nya bensinsnåla hybridbilar.
20.28
Som vanligt ska bilisterna överbeskattas.
Sveriges bidrar med 1 promille av jordens alla utsläpp !!
20.28
Är det okej om jag frågar om landsbygden? Vad vill MP göra med landsbygden?
20.28
Fridolin verkar skakad
20.29
Vätgas och bränsleceller då Fridolin?
20.29
Fridolin menar att MP är starka på landsbygden. Detta är dock en akilleshäl för partiet. MP är starka i storstäderna. Ambitionen att attrahera brett har inte riktigt lyckats.
20.29
En stor del av MP:s väljare bor i Stockholm, speciellt på Södermalm. MP struntar i landsbygden.
20.29
"Lättare att bo på landsbygden"?????
20.29
Publiceras verkligen alla kommentarer? Jag lade in en kommentar om Miljöpartiets förslag på höjda lärarlöner och förslag på höjda inkomstskatter som innebär att de löneökningar som MP utlovar kan gå om intet. Det blir inga nettolöneökningar till lärarna.
Nej Pär, det är ett urval av kommentarer som publiceras. Annars skulle det bli oläsbart...
20.30
Att vara jägare och äta kött är inte självklart för en miljöpartist, utifrån partiets partikultur
20.30
Jägare och äter kött? Vilken hycklare, han är ingen naturvän!?
20.31
Lättare på landsbygden? Hur ska dom som bor på landet komma till stan om det är för dyrt för oss?
20.31
Alla kommentarer publiceras inte, inte sådana som kommenterar programledarna få se om denna kommer fram
Nej, alla kommentarer publiceras inte. Och det är väldigt många som tycker att Fridolin ska få tala till punkt, vi ser det!
20.31
Vem tillverkar nötkött? Det är väl ändå djur Gustav. Erkän nu att du skjuter djursteken till söndagsmiddagen.middag
20.31
För miljöpartister är det viktigt att deras företrädare är "gröna" inte bara i idéer utan även i sin livsstil. Fridolin är samtidigt ansedd av att vara en politikens Mozart inom MP, således döms han sannolikt inte lika hårt (och "får" vara jägare).
20.32
Man behöver inte vara vegan för att rösta på miljöpartiet
20.32
Varför hyr ni buss från Tyskland när ni nu är ute och visar upp er i Sverige? ?????????
20.32
Fråga om genmodifierade grönsaker..
20.32
Tack för dina insiktsfulla kommentarer, Jenny Madenstam som gör att man bättre förstår frågorna och MP:s politik.
Tackar!
20.32
Vad sägs om att börja äta insekter? Mer mineraler, mindre vattenåtgång, bättre areautnyttjande, mindre energianvändning osv.
20.33
Klart man få äta kött så länge man bryr sig vart det kommer ifrån och äter mindre - till skillnad från majoriteten som köper billigt kött och äter för mycket!
20.33
Är köttkonsumtionen en valfråga?
Blev de andra partiledarna pressade i denna fråga???
20.33
Köttskatt vore rimligt, utifrån ett MP-perspektiv.
20.33
Han äter kött och har jägarlicens, men vill höja skatterna på bilarna och flyget. Vilken tramspolitik.
20.33
Fridolin har en glöd i vilja och entusiasm som vissa partiledare saknar. Vad säger mp om sjukvården
20.33
MPs lösningar på allt stavas SKATT!!!
20.34
MP helt överkörd i utfrågningen
20.34
Bromma flygplats, varför inte lägga de pengar som det tar att bygga nya arbetsplatser och bostäder till att expandera järnvägarna och tåget? För att inte ens nämna hur mycket det kostar att riva flygplatsen.
20.35
Märkligt att Fridolin inte svarar rakt på en ända fråga!
20.35
Skulle inte Anna Hedemo och Mats Knuttson kunna förbättra sin utfrågning och vara lite mer rafinerade. Nu handlar merparten av deras kommentarer av otrevliga och tykna inslag som inte bidrar någonting till en intressant utfrågning eller debatt. De avbryter och framstår som arga. Själv lyssnar jag på dessa utfrågningar för att jag vill få koll på vad de olika partierna står för. Det är svårt att få ett hum kring det då Anna och Mats inte ställer utvecklande eller ifrågasättande frågor utan snarare är tykna. Det är fruktansvärt irriterande att lyssna på! Ett liten åsikt är att Anna och Mats ska förändra sin strategi så dessa utfrågningar blir uthärdliga.
20.36
Nu får Gustav Fridolin en liten andningspaus. Han har haft svårt att svara rakt på flera frågor så här långt.
20.36
Beträffande köttkonsumtionen skulle vi kunna minska den genom att göra om receptmängderna från dagens 200 gram/person till 60-talets 100 gram/person. Har jag tillämpat i hela mitt vuxna liv.
20.36
Bra Rebecka, precis så! Man vill ju ha svar!
20.36
Det är en partiledarutfrågning, den skall vara hård!
20.37
MP är i botten ett liberalt parti.
20.37
Nu intressant lyssna till hur MP vill ta sig an frågan om jobben. Valets viktigaste fråga.
20.37
Låt mig gissa hur dom ska lösa arbetslösheten.... ALLA ska bli lärarpraktikanter...
20.38
MP vill ha kortare arbetstid och även införa friår (dvs rätt att vara arbetsfri ett
år med lön).
20.39
Dessa idéer bygger på en tanke om att livet består av mer än arbete. Att människan är mer än hennes jobb.
20.39
Kortare arbetstid! Vilka MÄN väljer det framför höjda löner?
20.39
Varför ska en väljare nu tro på alla löften som står som spön i backen?
20.39
Vem sliter allra hårdast? Brandmän? Läkare?
20.39
Vem skall betala 6h arbetsdag och hur skall det gå till?? Reser frekvent till Kina och dom jobbar lite mer.....hur skall vi konkurrera?
20.39
Vad är lösningen till automatiserade jobb (förarlösa bilar osv.)? Medborgarlön? Enklare arbeten? Något annat?
20.39
6 timmar ligger helt rätt i tiden. En fråga jag håller med MP om
20.40
Det enda partiet som har en mänsklig politik. Go Gustav!
20.40
Vilka ska betala 35 timmars arbetsveckan?? Pengarna måste ju tas någonstans ifrån, eller ska man gå ner i lön????????????
20.40
Men lyssna på vad han säger. Möjligheten skall finnas att jobba 6 timmar. Om man VILL
20.40
tror att de är många mp sympatisörer här som är lite ovana vid att språkrören faktiskt blir ställde mot väggen som andra partiledare...
20.41
javisst finns annat att göra än bo på jobbet
20.41
Håller med om att programledarna är onödigt aggressiva.
20.41
MP bildades utifrån en ny form av konfliktdimension nämligen den där ekologi står i konflikt med tillväxt. Somliga menar att MP dock mer och mer kommit att acceptera tillväxt och inte ställer det i konflikt till ekologi.
20.41
Hur ska man kunna ta fram grön och miljövänligare teknik utan ekonomisk tillväxt?
20.41
Efter 40 minuter har jag blivit övertygad om att alliansen måste för Sveriges ve och väl bli omvalda
20.41
Catrine. Som FR sa att man skall kunna jobba till 75 OM MAN VILL!!
20.41
Fridolin är betydligt kunnigare än de flesta av våra partiledare. Och törs prata ideologi när de andra ängsligt pratar siffror, det här är en person med mod!
20.41
Nu får programledarna ge sig. Hade önskat att höra Fridolins åsikter, inte programledarnas.
20.41
hela intervjun av fridolin är extremt pinsam, för utfrågarna. det är bara 20 minuter kvar nu och det devota fnittret vi lärt oss från hedenmo när hägglund och reinfeldt intervjuats, har uteblivit helt. sen borde kanske hedenmo vara lite mer påläst än att hävda att musikern peps persson är "också" känd för musik. byt ut dessa reportrar.
20.41
Nu har dock konflikten åter hamnat i fokus för MP, i och med att de nu beslutat om att vara emot tillväxt. Detta kan beskrivas som en återgång till partiets rötter.
20.42
Hur ska de minska arbetslösheten utan tillväxt?
20.43
De miljöförbättringar mp vill göra på skattebetalarnas bekostnad,
Hur stor effekt har de globalt?
20.43
Åter igen, hur ska vi konkurera med övriga världen med 6h arb dag. Hallå när du jobbar i europa och måstae skriva övertid efter 6 h och de andra har normal arb tid....
20.43
Vill mp behandla avdrag för resor på samma sätt som ränteavdrag? Det nuvarande systemet gynnar ju höginkomsttagare. Skulle ge plus i statsbudgeten!
20.43
Jag häpnar över Fridolins svar. Ingen tillväxt, och Fridolin verkar tro att alla vill ha sänkt lön för att få lite mer fritid. Hur liten kommer pensionen bli då?
20.43
Fridolin ska svara på faktafrågor om Löfven. Intressant och roligt.
20.44
Jenny Madestam - MP är inte emot ekonomisk tillväxt utan förespråkar en hållbar ekonomiskt tillväxt, observera skillnaden :)
MP är kritiska till tillväxt. Sant, inte emot.
20.45
Fascinerande, SVT, public domain sållar bort inlägg, verkar vara om man kritiserar programledarna så kommer det inte upp.... Utom Rebecka, tack för det. Politik är svårt, och det märks tydligt i SVT.
Det är ju för 17 SVT vi ska kunna lita på...
Uffe - det kommer in jättemånga klagomål på utfrågarna men det blir inte särskilt intressant att läsa massor med inlägg om exakt samma sak, därför publiceras ett urval av kommentarerna.
20.45
Vaddå faktafrågor, vilken kampsport ???
20.45
Det känns så bra när man lyssnar på Gustav, tryggt
20.46
Fridolin gör ett bra intryck men inte utfrågarna. Vad är det här för dumma frågor om Löfven? Ointressant.
20.46
H: har jag ifrågsatt den frågan?
20.46
Joakim, om du har kortare arbetstid kanske du håller till pensionen.
20.46
Ännu mera övertygad om att Alliansen är bäst för Sverige.
20.46
Bra att Fridolin pratar om tillväxt -- vi måste ställa om samhället på så många olika sätt, så synd att bara runt tio procent kan köpa det i dagens Sverige
20.46
Hur blir Sverige om MP får styra. Vi ska alla surra runt med humlorna, cykla till jobbet och skjuta söndagssteken själv, hejja bort med bilen...
20.46
Hoppas få höra mer om regeringsfrågan - vilken roll kommer MP spela i en ev rödgrön regering? Hur ser man på att arbeta med V?
20.47
Miljö/energifrågor är Åsa Romsons styrka.
20.47
Vindkraft ÄR inte baskraft!
20.47
2030!!!!!!! De måste bytas ut för en säkrare, inte stängas ner och fullständig avvecklad. Bygg ny kärnkraft nu!!
20.47
Vad anser ni om fusionskraft?
20.47
Fridolin har för lite erfarenhet,han sprider endast inövade klyschor.Det räcker inte med att ha varit politiker största delen av sitt liv och endast varit lärare på en folkhögskola.Kom igen när du har varit med om livet ute bland vanliga människor.
En fråga till Fridolin,varför lever kvinnorna i Sverige längre än männen,du pratar om utslitna 65 åriga kvinnor ,vet du vilken cancer som är vanligast i Sverige? Jag kan tipsa dej om att jag har den sjukdomen.
20.47
Av vilken anledning är MP emot en forskningsreaktor av 4:e generationen då den tekniken bränner kärnavfall och minskar slutförvaringen till endast 500 år ist för 100000?
20.48
Sluta sitta å mysa i studion, det ser ut och låter som ett kafferep.
Öka trycket i följdfrågorna!!!!!!
20.48
Språkrören har gjort en form av funktionell uppdelning sinsemellan där Romson vanligen "tar" miljö/energifrågorna.
20.48
Utan kärnkraft kan vi glömma basindustrin eller hur skall det fixas?
20.48
Fridolin är kunnig och bra. Programledarna verkar ointresserade av svaren, lyssnar inte och avbryter.
20.48
endast 500 år. fint
20.48
Kärnkraften var det som initialt gjorde att MP öht bildades. Det fanns ett missnöje och en besvikelse kring hur de andra partierna hanterade denna fråga.
20.49
Vindkraft står still när vi behöver den som mest. Man kan liksom inte "spara" kraften, den finns precis här och nu.
20.49
Varför klumpa ihop fissionskraft och fusionskraft som kärnkraft när de är så olika?
20.49
Att vi har ett teoretiskt energiöverskott betyder ju inte att vi kan plocka ut effekten när den behövs, HUR tänker han?
20.49
Energieffektivisering och vindkraft för att ersätta all kärnkraft i Sverige, helt otroligt verklighetsfrämmande. Rena snömoset!
20.49
Utfrågarna har gjort ett stort jobboch är väl pålästa. Bra att de inte låter fridolin slingra sig utan avbryter så fort han fransar ut
20.49
Har aldrig varit för miljöpartiet och högaktar svt som sveriges främsta debattforum, men detta måste vara den mest oproffesionella och vinklade utfrågning jag sett. Jag skäms å svts vägnar. Så här har inte de tidigare partiledarna behandlats.
20.49
Av vilken anledning är MP emot en forskningsreaktor av 4:e generationen då den tekniken bränner kärnavfall och minskar slutförvaringen till endast 500 år ist för 100000?
20.49
Miljöpartiet är ett parti för folk i städer, som bygger cykelbanor o cyklar till jobbet. Så ser inte livet ut.
Man vill höja en mängd skatter som, givetvis, slår mot dom som har svagast ekonomi. En barnfamilj som vill åka på utomlands på semester belastas alltså med en ny skatt runt 1500:-. Bor dom sedan utanför centralorten tillkommer en ny bensinskatt. För att få hjälp via RUT-avdraget ökas kostnaden betydligt.
Men för väl bemedlade medborgaren betyder skattehöjningen endast en marginell skillnad. Varför ska biltullar och ökad bensinskatt betala kommunala banor och cykelvägar. Varför är det bättre att bilar tvingas stå stilla i timslånga köer dagligen än att snabbt bygga förbifarten.
Miljöpartiet betyder alltså att bilismen och medelklassen får betala en mycket högre skatt dom påverkar välfärden. Miljöpartiet är fegt och ställer inga konkreta löften.
20.50
Kärnkraften orsakar minde död i världen än vad utsläpp från kolkraft gör
20.50
Kärnkraft skulle väll ganska lätt kunna fixas om dom höll reda på VAD dom bygde, och höll reda på det dom hade bygt?
20.50
Fridolin vill inte ställa ultimatum inför regeringsförhandlingar. MP vill regera.
20.51
Att regera är ett överordnat mål för MP. Partiet kommer inte acceptera eller vilja hamna utanför en regeringsposition.
20.51
Freja, jag förstår och ber om ursäkt.
Det är inte konstruktivt.
Hur blir man programledare i valet 2018?

Du får mejla vår ansvarige utgivare Ulf Johansson och anmäla ditt intresse! ;)
20.51
Kärnkraftsavfallet utgör en stor säkerhetsfara speciellt när det står i tunnor som rostar!
20.51
Varför hindrar ni renovering av befintliga vattenkraftverk.
20.52
Att ställa ultimatum om kärnkraften kan öppna för svekdebatt efter valet. Det har hänt förr i svensk politik....
20.52
MP är ett parti för ALLA. Om vu ska sluta leva på detta ohållbara sätt, där vi lever som om vi hade naturtillgångar motsvarande 5 jordklot, måste vi alla acceptera att vi alla måste göra avkall på vår levnadsstandard. T o m de som lever på landet och retar sig på cykelbanor i storstäderna.
20.52
Ultimatum har väl ändå satts av V vad gäller att sätta sig i röd/grön regering
20.52
MP kommer att kompromissa. För att få regera.
20.53
Livet är en kompromiss vad är fel med det?
20.53
Valet får visa hur utfallet blir. Klart att det måste kompromissa med olika saker.
20.53
Fridolin vill att vi ska börja producera biobränsle. Bra tanke, men... Vart ska vi odla den? Hugga ner mer skog? Vart ska djuren i skogen bo? Skog är dessutom en grymt bra luftrenare. Ska bönderna odla mindre mat och mer biobränsle istället? Då ökar ju importen...
20.53
Hur vill man kompromissa i försvarsfrågan?
20.53
MP vill inte ha med V i en regering.
21.39
Varför denna kanonad mot Fridolin? Finns det någon baktanke hos utfrågarna?
21.39
Egentligen enda partiet som erbjuder att komplett alternativ i så gott som alla frågor. Då han försökte beskriva alternativen, som alternativa drivmedel etc blev han ju avbruten. Och vad det gäller förhandlingar så visade han att han förstår vad en förhandling går ut på snarare än att lova ett resultat redan innan förhandlingen startat. Han visar stort hjärta brinner för sina visioner. Vi ska vara glada över yngre politiker med dessa egenskaper.
21.39

Fridolin: Bensinen är för billig

svt.seOm Miljöpartiet får bestämma blir det höjd bensinskatt, 70 öre per liter. På en rak fråga om bensinen är för billig i Sverige svarade Gustav Fridolin ”ja” i SVT:s utfrågning.
21.39

Fridolin pressad om lönerna: Vi har varit tydliga

svt.seI veckan lade Miljöpartiet fram ett vallöfte som skulle innebära 10.000 kronor i löneförhöjning under åtta år för lärare.
I kvällens utfrågning av språkröret Gustav Fridolin visade det sig att staten bara står för drygt 2.000 kronor av dessa.
21.39
Det känns som att utfrågarna helt gått på den senaste vinkligen sätta pris på flyktingmottagningen etc. Tyckte gustav lyckades svara bra ändå men det blev en tråkig ingång i frågan. Svt kan dock kritiseras för att gå på strategin att vinkla frågan så att det gynnar sd och alliansen.
21.40
Hade varit väldigt nyskapande att plocka in vanligt "folk" (gillar inte uttrycket men ni förstår vad jag menar) som får vara utfrågare, självklart med programledare men som kan få sticka in ibland och ge sitt perspektiv på frågorna som diskuteras
Intressant tanke!
21.41
Jaha gott folk, glöm inte att ni också kan pressa Fridolin så hårt ni vill i morgon bitti när han sitter i Gomorron Sveriges telefonväkteri! 099-503 03, slussen öppnar 06.15!
21.42
Bra gjort av Gustav. Sämre av programledarna som framstår som arroganta när de ej låter honom prata till punkt. MP får min röst.
21.42
Alltså väljer SVT att offra det mesta av sin saklighet och fokus på seriös bevakning utanför det vanliga programutbudet för att bli mer populära. Public service's finest...
Nej, vi har kvar vår sakliga och seriösa bevakning (det är all vår bevakning för övrigt) men breddar oss för att nå fler målgrupper. Det spelar ju ingen roll hur seriös journalistik vi gör om en stor del av befolkningen inte tittar?
21.43
Fridolin må vara ung och politiskt oerfaren och 100-lappen i bensinskatt går inte en norrlänning på.
21.43
Varför fick Fridolin inte tala till punkt? Jag tittade på detta program för att få veta mer om MPs politik - det enda jag fick veta var att ni avbröt, förenklade och allmänt gjorde programmet banalt. Jag önskar att Public Service - TV åtminstone ska kunna ge mig som väljare vederhäftig information
21.43
Jag tycker istället Gustav, som förmodligen kommer sitta i regeringen om några månader ska tuffa till sig.
21.43
SVT har ett oerhört ansvar för hur det kommer att gå i valet jag undrar om den här typen av utfrågningar verkligen är rätt sätt. Om man läser kommentarerna så blir det ju väldigt tydligt vad man har sina sympatier.
Hur menar du då, Kerstin?
21.43
Någon mer än jag som saknar Maria Wetterstrand? Synd att MP kör med en rookie som Fridolin.
21.43
Hade MP bara inte haft med just att lägga ner kärnkraften när inget annat alternativ finns och fusionen bara är några decenier bort. Samt att höja lönerna för lärare.. Läst Fridolins böcker då jag är lika gammal och det är som om jag skulle kunna skrivit dem själv. Där märks det att han är LÅNGT mer åt vänster än åt höger. (Miljöpartiet ÄR trots allt en utbrytargrupp från V som var mer inriktade på miljö än klasslöst samhälle och jämnlikhet bland ALLA.. Men som från början höll dessa två frågor som KLAR tvåa och trea på listan att kämpa för). DÅ hade MP fått min röst. Nu blir det V. Igen.
21.44
Jag håller med Mays inlägg: om programledarna vill agera skjutjärnsjournalister så ska de vara det i samtliga utfrågningar, inte när det passar de själva. Det här är inte vad de får betalt för.
Handlar det inte om hur bra politikern är på att svara på frågorna? Du tror inte att det avgör?
21.45



21.45
Bra program där mp kom fram bra. Trots enfaldiga frågor höll gustav tålamodet fantastiskt bra!
Hade varit roligare om varje program tilläts spegla aktuellt parti, istället för att handla om de senaste heta frågorna som alla redan talar om..!
21.46
@Freja: Men det är ju just det folk skriver mest om i kritiken emot vår financierade kanals utfrågare! Att HAN FICK INTE TALA TILL PUNKT! (I några av de VIKTIGASTE frågorna!)

Ja, jag har sett det Daniel! Tråkigt att så många känner så! Vi får ta med oss det inför kommande utfrågningar.
21.47
Det avgör minst lika mycket hur mycket utrymme de utfrågande ger den utfrågade. Jämför med utfrågningen av Fredrik Reinfeldt, gav de honom samma behandling som Fridolin? Knappast.
21.48
@Sara Hällblom: Håller med dig fullständigt! Hade han lagt de på de MEST lågavlönade (kanske inte 10 000kr men..) hade det NÄSTAN varit avgörande för mig. Tyärr..
21.48
Mycket sifferfrågor. Som väljare vill man veta mer om ideologin och de stora dragen i politiken.
21.48
Detta var den bästa utfrågningen. Total avsaknad av logik och sammanhang. En smörja av hopkok och frågor som man aldrig fick svar på.
Detta visar sig vara ett Kamikazeparti i syfte att sänka landet.
21.48
Självklart är programledarna där för att pressa partiledare, men att göra utspel om Peps Perssons droganvändande istället för hans musik är för mig underligt. Att använda det mot Fridolin blir osmakligt i mina ögon.

De tog låten Hyreskasern som exempel på Peps drogliberala inställning. Varför inte ta låten "Grannen" istället? En låt som handlar om fördomar mot invandrare, vilket bättre skulle speglat grunden till Peps och Fridolins samarbete denna dag då SD entrade Vittsjö.

Hades B
21.48
@Freja: Tack för det! =)
21.48
@Oscar: kan det kanske bero på att Fridolin svävade ut istället för att rakt svara till skillnad från Reinfeldt?
21.49
Okej hörrni, tack för i kväll! Nu avslutar jag och går härifrån. Har ni kvar frågor till Gustav Fridolin kan ni ställa dem till Gomorron Sverige i morgon bitti i telefonväkteriet. 099-503 03. Slussen öppnar 06.15 och Gustav sitter i soffan 07.15 och 07.45. Eller skriv din fråga i sociala medier med hashtag #dinröst!