Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Löfven och Reinfeldt i Duellen

Med exakt en vecka kvar till valet mötte statsministerkandidaterna Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) varandra i SVT:s Duellen. Här kan du läsa direktrapporteringen i efterhand!

SVT rapporterade · Direktrapportering: Duellen

Valstudion: Duellen | SVT Play

SVT PlayDirektsänt program inför riksdagsvalet i september. Statsvetare och inbjudna gäster diskuterar politik. Programledare: André Pops. Hålltider: 19.30-20.00: Valstudion.20.00-20.55: Duellen.20.55-21.30: Valstudion eftersnack.
22.11
Nu är det dags att avsluta direktrapporteringen. Tack för alla kommentarer! Här kan ni se alla klipp från Duellen i efterhand:

Duellen – alla klipp

svt.seStefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M) slåss om statsministerposten – på söndagskvällen möttes de i en duell i SVT. Här kan du se allt från Duellen.
22.10


22.09
@Svea här kan du räkna ut exakt hur mycket mer i plånboken du fått jobbskatteavdrag.se
22.09
Vmaja så du menar att då skall vi ta från dem som lyckats och ge till dem som inte jobba?
22.08
Tycker debatten var bra och saklig, tyvärr så förstår jag inte varför moderaterna tar in Arkelsten som politisk kommentator då hon bara framsår som kompromisslös Reinfeldt supporter och tappar ju trovärdighet när hon försöker förhöja statsministern till skyarna och trycker ner Löfven. Tycka vad man vill om Bodström men han lyckas ju framstå mer saklig och nyanserad. Tror tyvärr Arkelsten gör större skada än nytta här..?
22.07
Går man med på att stå på en pall i SVT så är det kört!
Ingen vill ha en statsminister som går på en sådan idé!
22.07
Det är tydligt att högerfolket vill ha Hunger Games istället för så kallade bidrag.
22.06
Jag har längre utbildning än många, är egenföretagare och jobbar hårdare än de flesta jag känner. Min största önskan är att vi får tillbaka något av den jämlikhet och rättvisa som var förutsättningen för min "framgång". Önskar mig ett rödgrönt Sverige med hjärtat på rätta stället, dvs. Till vänster!
22.06
Den svenska avundsjukan lyser igenom hos de som röstar röd/grönt! Sluta nu Sverige..
22.06
Helena - vad jag vet så är det flera lärarare nu än för 8 år sedan och du det finns ett egen ansvar--- börja läs och kämpa då får ni säkert mera i plånboken... ja visst ni skall ju höja skatterna så varför kämpa... och ta bort betygen så varför kämpa i skolan.. hm
22.05
Peter. Åtta år av misslyckad politik. Reinfeldt kan lura många med sin svada men det är väl resultatet av politiken som räknas??
22.05
Skulle vara lite klädsamt om statsministern var lite ödmjuk inför det faktum att han faktiskt leder en minoritetsregering och är totalt beroende av SD för att driva igenom sin politik. Att hota med ett kaos om de rödgröna vinner, att det enda regeringsalternativet är hans och att man inte vet vilken politik man får med Löfvens regering…Vet vi vilken politik vi får med en av Reinfeldt ledd regering…???´Möjligen vet vi att det parti som statsministern säger inte ska ha något inflytande, kommer att få just det, inflytande. Vidare raljerar vår statsminister över Löfvens utsträckta hand mot ett samarbete med de borgerliga. Kanske bör man då fråga sig om en statsminister som är beredd att nå breda uppgörelser i riksdagen, utan stöd från SD, är ett bättre alternativ än en som inte tycker att samarbete är ett vuxet och konstruktivt sätt att leda ett land.
22.04
Jag önskar att Sverige fortsätter utvecklas så starkt som det gjort de senaste åren med mera resurser till skola,vård och omsorg -fler jobb igång i en internationell kris - vi är så lyckligt lottade i Sverige att vi blivit så bortskämda. Tack alliansen , tack Reinfeldt nu får vi hoppas att inte Löfven får chansen -han har ju ingen regeringskompetens eller regeringsalternativ. Varför röstar man på dem???
22.04
@Stora Fridolf och Lilla... - Jag pallar inte att lösa det problemet också!
22.03
Man röstar väl på ett parti, inte person??? Sossarna har många, många års erfarenhet av att leda Sverige, tänk till lite nu!
22.03
vad jag vet har vel aldrig en politiker bestämt vad de olika arbetsgrupperna skall ha i lön
22.03
Jag tycker det är tråkigt att Jante fortfarande skall vara nåt som styr människor i deras åsikter idag.
Jobbar jag mycket och är bra på det jag gör vill jag ha betalt för det.
22.03
Region skåne har problem. Akuten i Trelleborg är stängd kvällar och nätter. I södra skåne som är ett av Sveriges mest tät bebodda område så finns det en akutmottagning som är totalt underbemannade på kvällar och nätter. Lunds universitets sjukhus är mer special vård. Sverige har den bästa specialvården i världen.
22.03
peter: Ja det kan man ju undra, inte så att skolor har stängts ner och elevers utbildning har försämrats. Nä nä
22.02
Vad tråkiga ni är i chatten! Ni kan ju ändå inte påverka något. Diskutera pall-problemet i stället.
22.02
Jag har en akademisk examen, läst 180 poäng på Universitet, studerat utomlands, varit egen företagare, haft stor våning på Östermalm. Men blev sjuk och hamnade i Alliansens träsk. Då är man inget värd längre.
22.01
Satsa på förnybarenergi. Vi har blivit lurade av Reindfeldts regering när det kommer till Vattenfall. Vi släpper ut en massa gifter och utsläpp i Tyskland som vi har bidragit till.
22.01
vem har länst utbildning och størst studielån, sköterskan eller läkaren?
22.00
Sossen kan ju undra varför man tjänar mera... kan det bero på att man utbildat sig och kämpat eller......
22.00
Vem har råd att betala RUT för läx-hjälp till sina barn. Är det sjuksköterskan eller är det läkaren?
21.59
Sosse lägg av nu!! om man har mer kunskap än andra och jobbar hårdare tro fan att man ska tjäna mer!!
21.59
@Urban Det jag vill belysa är att Alliansens reformer gynnar de som redan har allra mest, medleklassen därefter och de som inte har missgynnas och får vara med och betala genom att de får försämringar. Du har säkert en välbärgad farfar eller farmor som det inte går någon nöd på. Men det finns många pensionärer som slitit hårt i hela sitt liv - t.o.m. på lördagarna förr i tiden. Och hur tackas dom av Alliansen?
21.58
Vad skall man rösta på - Löfven som aldrig varit med i regering eller riksdag eller Reinfeldt som lett landet lyckosamt i 8 år i en kris.... valet är jäääätttteee svårt eller hur
21.58
Fredrik Karlsson. Fördelen med RUT är att man själv kan välja vem som ska städa hos en. Det är jobbigt att lära upp en ny varje gång det ska städas.
21.58
Elli- vem ska utbilda sig till läkare då? Eller forska?
21.58
Om löfven vinner valet vill han inte ha rut-avdrag till läxhjälp. Läs mer här:

Löfven: Stoppa läx-rut

svt.seStefan Löfven (S) var tydlig i kvällens duell. Om han vinner valet vill han inte ha rut-avdrag till läxhjälp:
– Vi ska inte ha ett läx-rut som gör det möjligt för de vars föräldrar som har råd att köpa läxhjälp, utan här gäller det att se till att läxhjälp ges efter behov.
20.07
Varför är det så svårt med tanken om koalitionsregering i Sverige?? De som får flest röster får bilda regering med stödpartier. Förhandla. Löfven verkar inte vara främmande för tanken. Vad är Reinfeldts problem? Vi behöver en regering för alla, för hela landet.
20.06
Försvaret!

När ska någon satsa på försvaret. Vi klarar inte av oss att försvara oss mot en östlig invasion. Försvaret får inte gå med vinst. Försvaret fick betala allt för i Sala. Piloterna får inga flygtimmar.
När ska de skärpa sig?
20.06
Vad tänker ni ang. Miljonprogrammet? Riva/rusta up
20.06
Politiker och blöjor skall bytas ut ofta och av samma anledning
20.06
Stefan Löfven står på en pall under duellen.. Intressant..
20.06
Sebastian...Ja, var och en blir salig på sin tro. Jag för min del har arbetat många år i förskolan och kan inte säga att färre barn i grupperna är en garant för kvalitet.
20.06
Hur ser de på möjligheterna att karriärväxla mitt i livet? Kommer att behövas.
20.05
Hur ser ni båda på F!'s eventuella intåg i riksdagen?
20.05
Privata skolor tenderar att öka segregationen i landet. Är det positivt eller är det något man bör se över?
20.05
Varför hånler alltid "sossarna"?
20.05
Vården är viktig. Det saknas sjuksksköterskor och många orkar inte jobba heltid med den arbetsbörda vi har idag.
20.04
Jag hoppas att Reinfeldt slutar med sin arrogans. Inte hela tiden skyller sitt misslyckande på socialdemokraterna
20.04
herrT, Reinfeldt vill också utreda, det är ett vanligt politikersvar.
20.04
Skola.

När jag växte upp (född på 70-talet) kunde man välja nivå i skolan SÄRSKILD och ALLMÄN. Man kunde även få gå i sk. OBS-klass om man inte vara så studiebegåvad. Sossarna tog sedan bort detta med förklaringen "ingen ska få känna sig dålig / utsatt i skolan". Resultatet har blivit att vi sedan dess har drivit all utbildning utifrån de mest studiesvagas nivå. Inte konstigt att PISA-resultat och annat är undermåliga jämfört med andra industriländer!!! Hur har respektive partiledare återigen tänkt skapa konkurrenskraft i världen med skolan framåt?
20.03
En utredning..
20.03
Peter, unga och unga vuxna är redan körda. det är 2-3 generationer som redan har förlorats. Vi måste dock ta tag i kommande generationer
20.03
Stefan!

Jobben är viktig min fråga är
Vad ska ni göra för att få ner arbetslösheten?
20.03
Hur kommer Reinfeldt och Löven svara på frågan om akutsjukvårdens problem inte minst i Stockholm?
20.03
@Emil... maten kommer nog från andra länder, i varje fall i Stockholm för här är vi nå't alldeles extra! :-D
20.03
Lina: Hur kan folk gå på socialdemokraternas valfläsk? 98 år i Trollhättan talar sitt tydliga språk.
20.03
Vad ska socialdemokraterna göra åt bemanningsföretagen??
20.02
varför kan inte Löven och Reinfeldt regera ihop
ställ dem den frågan
Det kommer säkert komma upp när regeringsfrågan debatteras!
20.02



20.02
jobben är viktigaste

unga måste ha en start i livet
20.01
Hur kan folk gå på moderaternas ständig valfläsk
20.01
Nu är vi igång med Duellen! Vad hoppas du få svar på i kväll?
20.01
Bara en ca en sjunde del av Sverige bor i stockholm. Maten kommer sällan från Stockholm.
20.01
Hur tänker Löfven hantera valresultat om det mot all förmodan blir en stor skräll i Trollhättan om socialdemokraterna som haft makten sedan 1916 förlorar till alliansen?
20.00
”Det här är en ytterligare chans för Stefan Löfven att bevisa sig”, säger statsvetaren Anders Sundell.
20.00
Karin hubenette igen , hon var utfrågare 2006 , hennes syster är moderat politiker . varför får hon ännu en gång pga av sin jäv position leda ytterligare en av slutduellerna .. jag kommer se hela programmet och sedan får vi se om hon åter igen enbart hoppar på det röda blocket...
Så här svarar Eva Landahl, chef för SVT:s valsatsning: - Att Hillevi Engström fortfarande sitter i regeringen, nu som biståndsminister, har ingen som helst påverkan på Karn Hübinettes roll som programledare i Duellen. Det menar Eva Landahl, chef för SVT:s valsatsning. – Att Karin fick lämna Agenda handlade inte om jäv – utan om att vi inte ville utsatta henne för att behöva granska sin syster.
19.59
Hur kan Reinfeldt vara så populär? Har folk förkärlek till empatilöshet?
19.59
Eh Vicky, jo vi blir äldre o äldre så därför sänker man inte skatten som galningar. Släpp fram unga som få jobba i stället för Agda ska jobba tills hon dör.. Men det är klart det vore ju det bästa om man arbetade ihjäl sig så är ju problemet löst om man är aliansare
19.59
Henrik
Det beror ju vad vi lägger pengarna på
19.59
Kommer S eller Alliansen att fortsätta satsa på yrkesvux, det är en väg att minska arbetslösheten en väg in i arbetslivet och att minska utanförskapet.
19.59
@ Vicky: Själv tror jag att ett maxtak i barngrupperna i förskolan är ett måste då det ökar förutsättningarna för att varje barn blir sett av personalen, just därför att det blir färre barn som varje anställd ska hålla koll på.
19.59
Reinfeldt ser ju farligt arg ut idag.
19.57
Eftersom minnet är så kort... är det värt att påpeka att Sofia Arkelsten är kvinnan som för några år sedan sa att: "stockholmarna är mycket smartare än lantisar" - och påstod att Moderaterna var drivande i frågan om fri och lika rösträtt. Nya Moderaternas politik i ett nötskal och något som visar att skolan tydligen inte kan inte lära ut allt....
Att stockholmare är smartare än lantisar var Anna Kinberg Batra som sa, det har hon ångrat.
19.57
Åter så saknas landsbygds- och glesbygdspolitik i debatterna, SVT tar inte upp det denna gång heller. Det är väl rimligt att ekonomin blir bättre om hela Sverige lever. Vad ska jag rösta på, jag, den ofrivillige storstadsbon?
19.56



19.56
Sebastian...Kvalitet är att alla barn blir sedda och att förskolan ger möjlighet till varje barn att utvecklas så långt han/hon kan. Ett maxtak i barngrupperna är definitivt ingen garanti för det. Kanske skulle vi titta lite mer på de förskolor som faktiskt fungerar och dra lärdom istället för att gå tillbaka till en nedre gräns.
19.56
Löfven ser go och glad ut, heja Löfven.
19.55
Varför är ni så rädda för skatt? Med skatt kan vi bygga ett modern och underbart samhälle.
19.55
Lina: snart blir det vi som ska integreras, nja har redan börjat
19.55
Bör staten gå in som ägare i Nevs bilfabrik?
19.55
@ Vicky: Eh? Du har alltså missat att det faktiskt förtidspensioneras fler unga idag än 2006?

www.svt.se
19.55
Reinfeldt såg mycket trött ut när han kom in på SVT!
19.55
Huvudpersonerna med Camilla Kvartoft. Partiledarna är laddade, båda två. Foto: SVT
19.54
Ni är farliga på SVT
Inte så värst tycker vi själva. varför tycker du det?
19.54
19.54
Trevligt med Camilla Kvartoft i studion! SVTs bästa programledare - efter Popsen
19.53
När ska dem prata om dem stora integrations utmaningarna vi har framför oss?
19.53
Fråga till Reinfeldt, du upprepar gång på gång hur det är ordning i statens finanser. Det sker på sjukas och arbetslösas bekostnad.
A-kassa ersättning, det som du spydigt kallar för bidrag har inte höjts på 12 år, många sjuka och arbetslösa tvingas att leva på försörjningsstöd.
Statens försöker få i gång inflationen, det bli höjda priser och boendekostnader. Hur tycker du dessa människor skall klara sig när det redan nu är lever på gränsen till fattigdom? Är detta samhällsutveckling någonting att vara stolt över?
19.53
Elli...Lika förbjudet som att prata om att S skickade bort folk från arbetsmarknaden genom förtidspensionering? Jag förstår inte hur vänstersidan tänker...vi blir bara äldre och äldre = extremt många pensionärer. Hur ska vi finansiera det om inte folk jobbar och betalar skatt?
19.53
Löfven/Reinfeldt: Är det helt säkert att de totala skatteintäkterna ökar för att man höjer skattesatserna?
19.53



19.52



19.52
"”Vi har ett antal ämnen nu, det gäller att visa skillnaderna mellan partierna”, säger Löfven till Camilla Kvartoft.
19.52



19.52
Löfven vill inte avslöja om han har några ess i rockärmen.
19.51
”Det är jätteviktigt att de som lyssnar ska känna, ”Ja nu vet jag vad Moderaterna vill de kommande åren”, säger Fredrik Reinfeldt till Camilla Kvartoft.
19.51
På P1 skrek Reinfeldt och avbröt Löfven hela tiden, jag hoppas han taggar ner idag.
19.51
@ Vicky: Frågan är väl snarare vad du menar när du pratar om "kvalitet" i förskolan?
19.51
Vad tänker kommande regering göra för att stoppa fortsatt olja-och gasutvinning? Rädda Arktis.
19.51
Varför har Sverige blivit så kallt och egoistiskt? Vad hände med solidariteten och ett land land där vi hjälper varandra.
19.50
Är det någon som funderat på att åtta år är en kort tid att vända en politik som under så många år tagit bort individens rätt till eget bestämmande och egen tankeförmåga i tron att 'storebror' måste ta hand om dig.
19.49
S pratar om att sänka antalet barn i barngrupperna i förskolan. 1) Hur ska de hitta platser till alla barn som inte får plats? Det är ju inte direkt ett överflöd av platser i förskolan idag. Jag vill veta HUR detta ska genomföras konkret! 2) Antalet barn i grupperna är inte, och har aldrig varit ett bra mått på kvalitet. Kvaliteten ligger i hur förskolan bedriver sin verksamhet och hur barnen i den mår.
19.49
Tycker partiledarna att vi skall ha förbud mot tiggeri?
19.49
Är det förbjudet att skriva vad Reinfeldt gjort? Som att utförsäkra sjuka och låsa in arbetslösa i Fas 3.
Det är inte förbjudet. Men det finns ingen garanti för att ens kommentar kommer med.
19.48
19.48
Jag föredrar verkligen Löfven, både budskapen och personen.

19.47
När regeringsfrågan diskuteras hoppas jag att Reinfeldt ger svar på vilka Alliansen tänker regera med. Blir det med stöd av SD i fyra år till?
19.47
Klas, det är borgerlig politik som styr skolan sedan Carl Bilt styrde.
19.47
Integration.

Jag tror tyvärr att orsaken att alltfler missnöjesröstar på SD är att de etablerade partierna väljer att INTE prata om de faktiska utmaningar vi har. Till respektive partiledare:
1) Vad kommer ni göra för att VÅGA lyfta frågan och därmed ta bort SD:s existensberättigande?
2) Rent konkret, hur vill ni förbättra integrationspolitiken kommande mandatperiod om ni får makten?
19.46
Reinfeldt och stödpartierna har infört en ny examen, kallad Speciallärare. denna är i det närmaste identisk med Specialpedagog. Alltså, mål och kursinnehåll skiljer inte. Detta är starkt ifrågasatt av personer som leder båda utbildningarna. Varför har man genomfört ett sådant dumt och kostsamt förslag?

Överhuvudtaget undrar jag om människor i Sverige är medvetna om hur skolforskare idag ser på Alliansens skolpolitik? Oförankrat i vetenskap och genomfört utan kunskap.

19.46
@ Britt Berglund: Britt, du har uppenbarligen missförstått förslaget som (S) har. De vill att ungdomar ska utbildas och jobba med personer som har yrkeserfarenhet, och på så sätt får ungdomarna själva den kompetens som krävs i yrket en utbildning i yrket. Det ska göra att ungdomarna lättare kan få jobb.
19.46
20140725 hade jag 20000 kr mindre i bruttolön än 20110725. Jan-juli lön som
Polis. Jag måste faktiskt tacka dig Reinfeldt för dina införda jobbskatteavdrag vilket medfört mer i lönekuvertet trots jättelåga lönepåslag.
Kommer detta förändras nu vid ett ev. Maktskifte med höga lönepåslag och höre skatter?
19.45
Sossarna har förstört skolan under alla sina år. Men nu ska väl Löven stå och oja sig i tv över en enskild undersökning. Hur ska sossarna återställa ordning och reda i klassrummet? Vad är sossarnas idé?
19.45
19.45
”At bära regeringsmakten i åtta år brukar göra att man tar stryk. Ändå är Reinfeldt en av de mest populära regeringsledarna i Europa. Det här är ett styrkebesked från Fredrik Reinfeldt” säger Sofia Arkelsten.
19.45
Jag gillar inte Reinfeldts nonchalans och självgoda attityd till de arbetslösa.

19.44
Nej jag gillar inte Reinfeldt, har mått dåligt sen valet 2006.. Tur man vart frisk o har jobb.
19.44
Jag är Moderat, tråkigt att se Sofia Arkelsten stå och sänka Moderaternas förtroendet i rutan. Det är väl inte hon som ska debattera!!!
19.44
Tystnaden som uppstår när Bodström säger att han inte är där som Socialdemokrat...
19.44
Reinfeldt är säkert trevlig som person, men jag gillar inte den ideologi och politik som han representerar. Allt för många verkar ha glömt bort att valet inte är någon slags retoriktävling, utan att det handlar om att välja vilken ideologi som ska ligga till grund för Sveriges framtida utveckling.
19.43
Förtroende för Löfven respektive Reinfeldts förmåga att leda regeringen.
19.42
”Reinfeldt är en kul person, men människor är inte korkade, de har sett hur det har blivit de senaste åtta åren”, säger Thomas Bodström.
19.42
Hur kommer det sig att det finns jihadistiska nätverk i Sverige? Sådant fanns inte i Sverige under exempelvis 1970-talet.

Inte heller fanns det kriminella gäng av kalibern som styr dagens förorter, inte var skottlossning vardagsmat heller.
19.41
Det är lättare att vara aggressivare i radio, nu är det teve och då kommer det bli en lugnare duell som det brukar bli.
19.40
”Löfven har mer att bevisa. Reinfeldt är den mest populära partiledaren sedan 1979”, säger statsvetaren Anders Sundell. Gillar ni Reinfeldt?
19.40
Bodström, SD vill ha upp kriminalpolitiken. Men det vågar han väl inte säga.
19.40
Varför är moderaterna nöjda om sin miljöpolitik? De vill ju bara satsa på sin supermiljöpremie, enligt sin valmanifest!, 8 gånger mer spenderas på försvaret. Tror jag säger mycket.

Kan ni föra över frågan till Reinfeldt?
Hej Daniel! Tack för din fråga. Vi kan tyvärr inte lova att frågan ställs direkt till Reinfeldt.
19.39



19.39
Det finns redan idag alltför många helt outbildade inom hemtjänsten, som behöver stöd av den utbildade personalen. Menar verkligen Stefan Löfvén att de föreslagna trainees ska arbeta ensamma med de hjälpbehövande? Det är i så fall ett hån emot alla välutbildade undersköterskor. Vem vill skicka sina barn till förskolan och bli helt ensamma med outbildade trainees? Inte jag i alla fall.
19.37
Hoppas Reinfeldt tonar ner sin översittarstil denna gång, men antagligen blir det värre ju längre veckan går. Arrogans och dribblande!

Fråga honom hur han ser på samhällets utveckling jämfört med hans vision i sin bok Det sovande folket.


19.37
Statsvetaren Anders Sundell kommer i kväll att räkna på hur mycket Reinfeldt och Löfven kritiserar varandra. Det får ni se statistik på senare i eftersnacket!