Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Maktskifte efter valet

Efter söndagens val stod de rödgröna som segrare. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att inleda samtal för att bilda en ny regering, men det finns fortfarande flera frågetecken.

Samtidigt som Fredrik Reinfeldt (M) tillkännagav att han avgår som statsminister, gav han även det överraskande beskedet att han kommer att lämna posten som Moderaternas partiledare till våren.

Valresultatet kom till mycket att präglas av Sverigedemokraternas framgång, partiet mer än fördubblade sitt stöd sedan förra valet. De är nu Sveriges tredje största parti och får en vågmästarroll. Samtidigt lyckades inte Feministiskt initiativ ta sig över fyraprocentspärren, och kommer alltså inte in i riksdagen.

SVT direktrapporterade hela valdagen, läs hela vår rapportering här!

SVT rapporterade · Direktrapportering: Valdagen

Viktiga datum efter valet

 * 15 september
Reinfeldt lämnar in avskedsansökan till riksdagens talman. Talmannen kallar till sig partiledarna så fort han hinner för att utse en regeringsbildare. Löfven får uppdraget att bilda regering. Processen kan ta längre tid vid oklart valresultat.
 * 29 september
Den nya riksdagen samlas. Ny talman väljs.
 * 30 september
Riksdagen öppnas. Första möjliga dagen för talmannen att föreslå ny statsminister.
 * 2 oktober
Första möjliga dagen för statsministeromröstning om ny statsminister.
 * 3 oktober
Möjlig dag för Löfven, om riksdagen godkänt honom, att läsa upp regeringsförklaring och presentera ministrar. Konselj på slottet. Det formella regeringsskiftet sker. Det tar dock sannolikt längre tid att få en ny regering på plats
 * 17 november
Sista dagen för en ny regering att lägga fram budgetproposition
 * December
Riksdagen fattar beslut om statsbudget.

Källa: TT/Riksdagen
07.59
God morgon! Alldeles strax öppnar vallokalerna och vi drar igång här på svt.se Följ vår liverapportering här på webben och i tv med Sverige röstar. SVT är på plats runt om i hela landet, från norr till söder och öst till väster. Från vår studio i Stockholm sänder vi Sverige Röstar från klockan åtta på morgonen till sex på kvällen, därefter tar valvakan över och sänder från kvart över sex tills sent in på natten.
08.00
Mats Nyström och Lotta Bouvin-Sundberg har tagit plats i studion - redo för första delen av Sverige röstar!
08.07


08.16
Valdagen blir en hetsig dag för många - inte minst partiledarna, rapporterar TT.
-Jag ska vara i SVT, jag ska rösta naturligtvis och sedan ska vi göra ytterligare framträdande med vår allians, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.
Även S-ledaren Stefan Löfven har ett digert schema framför sig.
-Jag ska inleda dagen med att rösta. Vi gör det tidigt på dagen så vi vet att det är gjort, säger han till TT.
08.18
Skicka gärna era valfies till online@svt.se så kanske ni får se era nunor här!
08.25
-Jag inledde dagen med att dricka kaffe och köpa mjölk, berättar V-ledaren Jonas Sjöstedt som nu anlänt till tv-huset. Han förtidsröstade i Umeå i förrgår och kommer senare idag att dela ut valsedlar i Stockholmsförorten Kärrtorp.
08.26

Tagga era tweets med #dinröst, ta selfies när ni röstar=valfie och mejla till online@svt.se Av upphovsrättskäl kan vi inte publicera era tweets eller fb-inlägg med bilder här om vi inte har ert medgivande.   
08.30


Alla partiledare har fått välja en låt - först ut Jonas Sjöstedt som valt en Dylan-klassiker The Times They Are a-Changin' från 1964.

 

08.40
Just nu chattar Karin Pettersson,Aftonbladet och Peter Wolodarski, DN. Ställ era frågor här:
http://netdialoglive.com/ChatPublic/FRXJprJK/c_chat-f6B9LCd3.htm
08.58
I SVT:s specialsändning ”Sverige röstar” var vänsterledaren Jonas Sjöstedt första gäst av partiledarna. Han förtidsröstade i Umeå i fredags och under valdagen delar han ut valsedlar i Stockholmsförorten Kärrtorp.
- Jag inledde dagen med att dricka kaffe och köpa mjölk, sade Sjöstedt som också berättade att han sovit gott i natt.
- Jag har jobbat hårt och då sover jag gott.
Det är Sjöstedts första valdag som partiledare och det ger en speciell känsla.
- Det är en känsla av allvar och av lite högtidlighet. I dag ska vi byta regering. I dag ska vi få en starkare vänster, sade vänsterledaren.
Den senaste tiden har Alliansen knappat in på de rödgröna
- De som trodde att detta skulle gå lätt har fått en tankeställare. Vi kommer att behöva varenda röst, säger Sjösted.
09.06


09.07
Nu har statsminister Fredrik Reinfeldt (M) kommit till tv-huset: -Det här är början på en lång dag och vi har gjort en bra valrörelse.
09.14
Reinfeldts låtval: Avicii "You Make Me" - så här glad såg han ut då!
09.15
Om du inte bestämt dig - glöm inte svt:s valkompass!
www.svt.se
09.21
-Det är ett nytt medielandskap och det har påverkat den här valrörelsen, konstaterar statsministern i SVT:s specialsändning.
09.22
Han säger att man ser att partierna har satsat mycket på sociala medier inför valet och på frågan om varför han inte är lika aktiv som utrikesministern säger han: Ska man göra det ska man göra det som Carl Bild gör och man lär sig mycket av att följa Carl Bildt.
09.27
Missade du Jonas Sjöstedt i SVT:s specialsändning? Här kan du läsa vad han sa:

Sjöstedt: I dag byter vi regering

svt.seI SVT:s specialsändning ”Sverige röstar” var vänsterledaren Jonas Sjöstedt första gäst av partiledarna. Han berättade att han sovit gott i natt.
09.29
Nummer två i raden av partiledarna att gästa SVT:S specialprogram ”Sverige röstar” var moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt. - Det här är början på en lång dag och vi har gjort en bra valrörelse, sade han.
 
Fredrik Reinfeldt berättade att han inte varit särskilt aktiv på sociala medier som Facebook och Twitter. Han tänker inte ta efter utrikesminister Carl Bildt som är mycket aktiva på Twitter.
- Carl Bildt är Carl Bildt. Jag finner min väg. Ska man göra det, ska man göra det som Carl Bildt. Då handlar det om att vara väldigt bra, sade han.
09.41
I Sverige röstar diskuterar Karin Pettersson och Peter Wolodarski just nu valrörelsen.
-Det har varit en rörig valrörelse men Fredrik Reinfelds tal "öppna era hjärtan" har sedan satt tonen i valet, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.
-Hjärta och hjärna gick hand i hand här, säger Aftonbladets Karin Pettersson som fortsätter, men jag uppfattade det som drivet av känsla men också av taktik och strategi.
09.41



09.46
När Björn Ferry, före detta skidskytt, gästar SVT:s Sverige röstar berättar att han alltid tidigare har förtidsröstat.
-Jag har alltid varit på nått träningsläger. Men jag har alltid varit poplitiskt intresserad ochh varit på de i laget som varit soffpotatisar.
09.49
Radioprofilen Annika Lantz är också gäst i programmet och säger att hon har skrivit upp 100 punkter för varför man bör rösta.
-Till exempel för att man kan se vilka som bor i ens närområde, man kan ta reda på vem man är - har jag förändrats sedan förra året?, det är gratis och man får en promenad!
Och att det är en speciell dag har hon markerat med sitt klädval:
-Jag har ju till och med blus i dag för att det är valdag. Och det händer inte ofta.
09.51
Nu finns journalisten och komikern Karin Adelsköld här för att chatta med er. Välkomna med era frågor!
netdialoglive.com
12.08
Var hamnar alla selfies som man lägger upp? :) vill hitta dem!
Hej! De flesta publicerar ju sina selfies på FB, Twitter och Instagram. Av upphovsrättsskäl kan vi inte publicera bilder utan tillåtelse, ni kan också mejla dem till sbtnyheter@svt.se så kan vi lägga upp dem här.
14.26
Personer röstar i vallokalen Domkyrkoförsamlingen 3 i Riksdagshuset. Foto: TT
14.26
-Jag har känt ett enormt stöd från väljare, säger Stefan Löfven, som inte tycker att det ligger honom i fatet att han aldrig suttit i riksdagen.
-Jag har andra erfarenheter och omger mig med människor som har både riksdagserfaranhet och regeringserfarenhet. Visst har Reinfeldt varit statsminister i åtta år men han hade inte heller suttit i någon regering när han tillträdde som statsminister.
14.35

14.36
Nu ser du dem i rutan - snart kan du chatta med Göran Greider och Tove Lifvendahl. Ställ din fråga redan nu i chattrummet som du finner här ovan.
14.36

14.38

14.45
-Jag tror att det är en läggningsfråga om man blir nervös och jag är ju inte så nervös av mig. Det är självklart en viktig dag och hur det går i kväll spelar den största roll, men det betyder inte att jag som person blir nervös, säger KD-ledaren Göran Hägglund.
14.59
-Jag tycker att det är väldigt roligt med valrörelse och att det borde vara mycket mer diskussion om vilken typ av samhälle vi vill bygga, säger Sverige Röstar-gästen och företagsledaren Daniel Sachs.

-Jag har pratat ganska mycket politik med mina barn och det blir säkert många arga när de hör för det är säkert livsfarligt för barn - men det är väldiggt bra för oss vuxna. Då tvingas man nämligen att gå till botten och prata om vad handlar politik om och vad är samhället och vad ska vi ha det till, säger programledaren och kokboksförfattaren Lotta Lundgren.
15.05
Snart kommer KD-ledaren Göran Hägglund gästa Sverige Röstar - och precis som alla andra partiledare har han inför programmet fått välja en låt. Hägglund har valt Before she does med Eric Church.
15.07
Google uppmärksammar att det är val i Sverige i dag med hjälp av en "doodle:

Så uppmärksammar Google svenska valet

svt.seI dag är det Sveriges tur att synas lite extra på sökjätten Google. I dag pryds nämligen sökmotorn av en svensk valurna.
15.08

Just nu chattar Göran Greider och Tove Lifvendal. Här är länken: http://netdialoglive.com/ChatPublic/FRXJprJK/c_chat-f6B9LCd3.htm
15.18

- Valrörelsen har varit ovanlig på flera sätt. Det har varit mer intresse kring de mindre partierna, vanligare är att de två stora partierna är mer i fokus, säger Göran Hägglund.

15.19
-Jag kör ända in i kaklet med många aktiviteter som torgmöten och möten med väljare, säger C-ledaren Annie Lööf som berättar att hon inte är trött. -Jag får energi av att möta alla väljare som berättar att de röstat på C och av den medvind som jag hoppas håller i sig, säger Lööf, nu på plats i tv-huset.
15.20

- Vi brukar gynnas ju närmre själva valet man kommer. Människor blir lite mer allvarsammare när det väl ska väljas och på valdagen är det som om det öppnas fler kanaler för oss, säger Göran Hägglund.
15.24
Göra Hägglund valde countryartisen Erik Church som sin låt: - Jag gillar musiken och han har fantastiska texter. Skön, allvarsam ironi, säger Hägglund.
15.30
Efter att ha stigit upp tidigt för att dela ut valsedlar till vallokaler kan man behöva en eftermiddagslur i soffan för att orka med kvällens valvaka, skriver Daniel Rogozinski i Uppsala @svtnyheter
15.30
Folk verkar inte veta att det är flaggdag idag. :-)
Men det är det:)
15.30
-Jag skulle gärna prata mer om grundläggande värderingar och ideal för det är väldigt ofta vi hamnar i kronor och ören istället för värderingar i politiken, tycker Hägglund, som funderar på vad som hade hänt om Martin Luther King hade hållt sit "I have a dream-tal" i Sverige.

-Hade han kunnat gå iland med det eller hade han skjutits ned av frågor om vad kostar det här? När ska det genomföras? Hur ska du få igenom det genom riksdagen?
15.33
Heder åt Marianne Rundström och Hannes Nelander bra och neutrala programledare
15.36


15.37


15.37


15.38


Dags för dagens sista genrep innan valvakan ikväll. Det jobbas på högtryck överallt, både i Studio 1 i TVhuset och ute på alla valvakor. Det kommer att bli riktigt bra!
av SVT Design via Facebook

15.44

Vi har fått frågor om ett parti skulle få tolv procent i en valkrets - skulle de då komma in i riksdagen trots att de inte kommer över fyra-procents-spärren? Svar: Ja, det skulle de. Men det har aldrig hänt. De närmaste var KD 1988 då de fick 10,6 procent i Jönköpings län. 2002 fick Norrbottenspartiet 9,1 procent i Norrbottens län.
15.44
Paul Hanssen och Majgull Axelsson har nu gästat Sverige Röstar.

-Det är lätt att man pratar om plikt och skyldighet och att det blir en massa stora ord - men det ska vara stora ord för att det är så extremt viktigt att vårt samhälle inte glider i väg och blir något annat än en levande demokrati, säger bildjournalisten Paul Hansen, som nyligen kommit hem från reportageresor i bland annat Gaza och Ukraina.

-Jag har en son som har jobbat som volontär åt SFI i Rinkeby och han berättade att en av hans kompisar som berättar att man i Rinkeby delat ut flygblad från IS där man säger att man bör inte gå och rösta för att det är ett västerlänskt sätt att förhålla sig till statens styre. Och ju mer IS säger att man inte ska gå och rösta desto viktigare är det, säger författaren Majgull Axelsson.
15.48
-Vi har verkligen gett allt - vi har rest land och rike runt och nu är det valvakan som återstår och det är väldigt spännnande, säger C-ledaren Annie Lööf, när hon gästar Sverige Röstar.
15.52
-Jag tycker att jag och Centerpartiet har kommit fram bra när det gäller jobbfrågan, miljön och landsbygden och det gäller ju att vara bäst när det gäller, säger Lööf.
15.53


15.54
Lööfs val av "partiledarlåt" föll på Roar med Katy Perry. -Det är den jag brukar använda när jag ut på scen och den får jag väldigt mycket energi av.
15.55

- Jag kommer att säga nej till Stefan Löfven, säger Annie Lööf bestämt.
Löfven öppnar däremot samarbete över blockgränserna, säger han till SVT.
http://www.svt.se/nyheter/val2014/lofven-stracker-ut-handen-over-blockgransen
15.56

Expressen stoppas från SD:s valvaka, erfar SVT.
15.58
Kommer ni att prata med eller om Fi snart?
Gudrun Schyman är på väg til svt:s studio i detta nu.
15.59


16.54
-Det som slår en är att det är en väldigt uppsluppen stämning, vänligt och trevligt, säger SVT Västnytts reporter Henrik Kruusval som rapporterat från Nordstan och Angered under valdagen.
17.00
Vem var kvinnan bredvid Henrik?
Statsvetaren Katarina Barrling.
17.28
Just nu i kontrollrummet. Det är mycket teknik som måste fungera när vi i kvällens valvaka ska sända direkt från flera städer i Östnytts område.
17.29
UMEÅ
Åke Samuelsson och Maria Granström är röstmottagare i vallokalen i centrala Umeå.
-Det har varit mycket trevlig stämning. Många vill göra sin plikt eller använda sin rättighet att göra sin röst hörd, säger de båda.
17.33

Tidningar stoppade SD-annons

svt.seEn annons som Sverigedemokraterna i Falkenberg beställt stoppades av Hallands Nyheter.
17.51

I dag röstar Göteborg om trängselskatten

svt.seI dag folkomröstar göteborgarna om trängselskatten. Finansminister Anders Borg har varnat för att ett nej kan leda till att staden går miste om viktiga satsningar på infrastruktur. – Skatten är orättvis, säger Theo Papaioannaou, partiledare för Vägvalet.
18.01

De leder SVT:s valvaka

svt.seCamilla Kvartoft och Claes Elfsberg ska leda tittarna under SVT:s stora valvaka i kväll. – Det känns oerhört högtidligt och viktigt, säger Claes Elfsberg.
18.02
Inne i studion börjar ljudnivån stiga och gästerna droppa in. Sveriges Radio har en studio i studion, där de sänder radio och webbar.
18.03



18.03


18.03


18.04
När kommer första prognoserna? Var ser man mätningen?
Hej. Klockan 20 släpps vår vallokalsundersökning. Cirka 21.30 kommer en prognos utifrån riktiga röster.
18.05
Tina Jansson från Edsås utanför Alingsås hade bestämt vad hon skulle rösta på sedan länge men åkte inte till vallokalen i Hemsjö förrän det var två timmar kvar till stängning.

–Det har varit fullt upp med annat under dagen, men jag har hela tiden planerat för att åka hit. Det är en speciell dag, säger hon till TT.
18.05
I programmet nämndes det om att man kunde gissa på valresultatet, men var?
Hej Hans. Här hittar du länken: http://www.svt.se/nyheter/val2014/vem-vinner-valet-tippa-och-bli-bast
18.07
Det vore fint om ni kunde posta här vem som är gäst i studion just nu. Tack på förhand!
Vi ska försöka göra det. Tack för inspelet.
18.10
Selekterar ni bort frågor angående Sverigedemokraterna?
Nej.
18.10
Har ni informerat licensbetalarna att ni samarbetar med det privata företaget Expressen idag?
Hur menar du?
18.10
Ja! Snälla! Vi måste kalla det här valet för rekvisita-valet. Med Annie Lööf som den som bidragit mest till detta namn!
Detta är något som jag har tänkt på sen de första partiledardebatterna.
18.17
Har man möjlighet så ska man rösta. Den frågan har alltid varit i fokus: "All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing." -Edmund Burke
18.17
Hur gör hemlösa personer, som av naturliga skäl inte kan få röstsedeln hemskickad, för att rösta?
Man kan få röstkortet utskrivet där du ska rösta.
18.17
14 september i Finlands inland: soffa, laptop och www.svt.se! Trivsamt valprogram via nätet hela dagen, kvällens rysare går före alla andra söndagsaktiviteter. Tack, SVT!
Varsågod Riita, hoppas du kan följa det bra.
18.18
Många säger att det är allas plikt att rösta men det är väl också viktigt att man faktiskt kan låta bli utan repressalier? jag röstar själv, men vill fråga vad är egentligen skillnaden mellan att rösta blankt och inte rösta alls?
Nina, det är ingen skillnad rent formellt. Men många gillar att rösta blankt för att ha fullgjort sin "plikt", men att de ändå kan protestera mot partierna på det sättet.
18.28
Långa köer i Nordstan. Folk får vänta i nästan två timmar för att rösta. Flera jag talar med överväger att gå hem. Vallokalen öppen till 21.30 minst. Alla som tagit nummerlapp före klockan 20.00 får rösta.
18.31
Reportrarna på plats! Här ser ni våra utsända på partiernas olika valvakor.
18.31


18.32
Mona Sahlin (S), Maud Olofsson (C) och Maria Wetterstrand (MP) i SVT:s valstudio nu.
18.33
Hej Mona!

Vad anser du om att Stefan Löfven förra året deltog i Bilderbergmötet?
Hej Azin: Du kan ställa frågorna i chatten som är här: http://netdialoglive.com/ChatPublic/FRXJprJK/c_chat-f6B9LCd3.htm
18.33


18.34
– Det som är mest avgörande för Miljöpartiets framtid är om partiet kan vara med och bilda regeringen eller inte, säger Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för MP.
18.35
– Oppositionen har lyckats väl med sin svartmålning, säger Maud Olofsson.
18.35
– Skillnaden är mycket större än vad som kommit fram, säger Mona Sahlin samtidigt som hon konstaterar att hon är lite besviken på valrörelsen.
18.36
En grupp nazister ställde till bråk i en vallokal vid Kärrtorps gymnasium i södra Stockholm på söndagseftermiddagen, skriver TT
– Det var enligt anmälan ett tiotal nazister som ska ha kommit till vallokalen och slagit sönder någonting, oklart vad, säger Jonas Widmark, befäl vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.
Polisen har inlett en förundersökning om otillbörligt verkande vid röstning. Ingen misstänkt har gripits.
18.37

Vem vinner valet – tippa och bli bäst

svt.seRiksdagsvalet är fortfarande helt ovisst, de olika opinionsmätningarna som publiceras visar på förändringar i olika riktningar. Nu får du chansen att visa hur bra du är på att förutsäga resultatet – i SVT:s tävling Gissa valresultatet.
18.37
Mona Sahlin och Maud Olofsson chattar med SVT:s läsare.
18.38
SVT har team på nio valvakor. Marianne Rundström bevakat MP:s valvaka, och Pontus Mattsson är på Sverigedemokraternas valvaka.
18.38
Vallokalundersökningar får väl inte publiceras så länge
förlängda öppettider råder???? T.ex. öppet i Nordstan
till minst kl 21.30. Då har man ju möjlighet att via mobiler
taktikrösta efter kl 20!!!
Det finns inga lagar mot hur sent man får göra opinionsundersökningar i Sverige, men enligt Torbjörn Sjöström på Novus finns en tyst överrenskommelse om att inte publicera några nya undersökningar på valdagen.
18.38


18.39
Redan vid 17-tiden på söndagen började journalisterna anlända till Stockholm Waterfront Hotel i centrala Stockholm, där Socialdemokraternas valvaka börjar klockan 19.00.

Cirka 1.800 personer väntas till vakan, varav 250 är journalister från 13 olika länder. 48 utländska redaktioner har ackrediterat sig med 88 reportrar - som alla vill höra vad S-ledaren Stefan Löfven, möjligtvis Sveriges näste statsminister, har att säga.

18.39
Först, ett tack: Efter att ha sett väldigt vinklad diskussion i media innan valet (inte minst idag med Expressen och Aftonbladet) är det skönt att se betydligt mer neutrala och objektiva källor som SVT och SR.

Sen, en fråga: När kan man komma att få statistik kring valdeltagande? Jag har hört i min vallokal att valdeltagandet där ska ha varit väldigt högt, så det skulle vara intressant att höra hur det sett ut som stort. Kan man vänta sig att höra sådant vid 20-tiden eller kan det ta längre tid för sådan statistik?
Tack Erim. De siffrorna kommer inte vid 20 utan först framåt 22 ungefär.
18.39
En av de utländska reportrarna är britten Richard Milne, Financial Times korrespondent.

– Sverige är ett av de viktigaste länderna i EU och har varit framträdande utrikespolitiskt och i finansfrågorna. För ett medelstort land utanför eurozonen är det mer inflytelserikt än vad dess storlek antyder, säger Milne till TT om varför tidningen är intresserad.
18.39
Sverigedemokraterna beslutade tidigare på söndagen att stoppa Expressen från partiets valvaka, efter att tidningen avslöjat flera sverigedemokrater som uttryckt sig rasistiskt. Här kan du läsa mer om det:

Expressen portas från SD:s valvaka

svt.seEfter att Expressen under flera veckor tillsammans med Researchgruppen granskat Sverigedemokraterna har partiet reagerat starkt - och på kvällens valvaka portar man tidningens medarbetare från att komma in.
18.42


18.43
Alla verkar försöka få kvinnor på deras sida men ingen mäns? (tredelad föräldradelning är dock bra för män)
18.43
Vansinne att folk lämnar vallokalen i Nordstan för att dom inte orkar vänta ! Hur har man tänkt ?
18.43
Flera sverigedemokrater, bland annat partiets toppkandidat i Stockholm avgick efter Expressens avslöjanden. Statsvetare tror inte att avhoppen kommer att påverka partiets valsiffror så mycket
18.44
"Politik är inget sällskapsspel" säger Maud Olofsson i SVT:s chatt, apropå blocköverskridande samarbeten mellan S och C. Följ chatten här:
18.44
Hur försvarar ledande politiker att man inför valet inte svarar på mejl frågor som var skickade för över en månad sedan?
18.46
Flera av våra regionala nyhetsredaktioner i landet liverapporterar också under valkvällen - och finns på plats ute i vallokalerna.
18.46
Nasrin Saifouri har bott i Sverige i tio år men det är första gången hon får rösta i riksdagsvalet.
- Det känns härligt och kul att äntligen få lite makt, säger hon. 
- Det var inte svårt att bestämma vad jag skulle rösta på.
18.47
Valredaktionen är taggad inför kvällens sändningar och rapportering.
18.47
Bra, debatt här :)
18.47
Hade MP kommit till en ledande roll i riksdagen osv så hade jag ej kunnat slutföra min utbildning. Därför att det ej finns tillräcklig kollektivtrafik, den är för dyr. Om dem då dessutom höjer bensinskatten något offantligt vad ska jag göra då?

Tacksam för svar från mp!
18.48
Sydnytts reportrar och fotografer på väg ut i Skåne.
18.48
Vallokalen i St Jakobsgården i centrala Hudiksvall var välbesökt vid 17-tiden i dag när undertecknad röstade. 
I Hudiksvalls kommun röstade 81,9 % av de röstberättigade i riksdagsvalet 2010.
18.50



18.50



18.51
– De får lära sig att arbeta med andra partier, som på den borgerliga sidan, säger Olle Svenning, som skrivit en bok om Socialdemokraterna, om en eventuell valförlust för Socialdemokraterna
18.52
Hur försvarar de Rödgröna att de vill ha ungdomar i arbete samtidigt som de vill öka arbetsgivaravgiften att anställa oss?
18.52
Varför väntar man till sista dagen för att rösta i en lokal för förtidsröstning som dessutom ligger i ett köpcentrum där det vanligtvis rör sig en stor mängd människor? Rösta tidigare i veckan eller gå hem till den lokala röstlokalen i kvarteret där du bor.
18.53
Nu är det snart en timme kvar tills vallokalerna stänger och valundersökningen, Valu, presenteras.
18.54
– Min starka känsla är att vi kommer in i riksdagen, säger Gudrun Schyman från Feministiskt initiativs valvaka.
18.54


18.55


19.11
I Göteborg förlänger man nu öppettiden för vallokalen i gallerian Nordstan till minst klockan 21:30.
20.00
Spänd väntan på SVT:s vallokalsundersökning nu...
20.01
Här är alltså SVT:s Valu:

Vänsterpartiet: 6,6 (+1,0)
Socialdemokraterna: 31,1 (+0,4)
Miljöpartiet: 7,1 (-0,2)
Centerpartiet: 6,5 (-0,1)
Folkpartiet: 6,0 (-1,0)
Kristdemokraterna: 5,0 (-0,6)
Moderaterna: 22,2 (-7,9)
Sverigedemokraterna: 10,5 (+4,8)
Feministiskt initiativ: 4,0 (+3,6)
Övriga: 1,0 (+/-0,0)
20.02
Enligt den får de rödgröna 44,8 % och Alliansen 39,7.
20.02
Ingen får enligt prognosen från Valun egen majoritet, men de rödgröna alltså klart större.
20.02
Resultatet i SVT:s valundersökning Valu.
20.02


20.02
KORT OM SVT:S VALLOKALSUNDERSÖKNING
* Valu är en undersökning av väljarnas åsikter och beteenden som görs utanför vallokalerna. Den kan både ge en tidig prognos för hur valet kan gå och en bild av hur och varför väljarna har röstat som de gjort.
* De som röstat fyller i en enkät med 35-40 frågor. I år är det 12.909 människor som har intervjuats i 95 vallokaler och 45 förtida röstningslokaler.
20.03



20.03



20.03
Enligt SVT:s Valu backar Moderaterna mest, 7,9 procent sedan det senast valet medan Sverigedemokraterna ser ut att fördubbla sitt stöd
20.04
– Det känns lite skakigt, säger Gudrun Schyman direkt från Fi:s valvaka.
20.04
– Jag hade gärna sett att det hade varit lite högre, men vi håller på det här tycker jag, säger Gudrun Schyman (Fi) som får 4 procent i SVT:s Valu
20.04
Jubel på sds valvaka. 10.5 i SVTs vallokalsundersökning.
20.04


20.05


20.05


20.05
Moderaterna har bett att få lite betänketid innan de kommenterar SVT;s Valu, säger Mats Knutson på plats på Moderaternas valvaka.
20.05



20.05


20.06
Sverigedemokraterna ser ut att få en vågmästarroll, frågan är hur viktig den blir, rapporterar Mats Knutson.
20.06
Minusresultat för både Centern och Moderaterna möts av pannor i djupa veck från Per Schlingmann och Maud Olofsson.
20.07
Applåder på Socialdemokraternas valvaka när de rödgrönas siffror i SVT:s Valu och Moderaternas tillbakagång visades.
20.07



20.07


20.07

Valu: Rödgröna klart större

svt.seEnligt SVT:s vallokalsundersökning så blir de rödgröna partierna större än Alliansen. Sverigedemokraterna behåller vågmästarrollen och Fi ligger på gränsen för att komma in i riksdagen.
20.08
Osäkerheten i Valu är så pass stor att vi kan inte säga om Fi är inne eller ute, säger SVT:s valanalytiker om siffrorna i SVT:s Valu.
20.09
– Det viktiga är att det ser ut som att vi går mot ett regeringsskifte, säger Miljöpartiet, som enligt SVT:s Valu backar sett till förra riksdagsvalet.
20.09
– Våra siffror ligger klart under våra förväntningar, säger representant för MP, som samtidigt oroar sig för SD:s siffror.
20.10

Vallokalundersökning: Fi kommer in i riksdagen

svt.seFeministiskt initiativ (Fi)ser ut att komma in i riksdagen, enligt SVT:s stora vallokalsundersökning. Men det är på håret – enligt det preliminära resultatet klarar de precis riksdagsspärren med 4 procent.
20.10
– Det är beskymmersamt, säger representant för Centerpartiet om partiets siffror.
20.11
KD:s partisekreterare om SVT:s Valu: Det ser inte bra ut, ser ut som att vi får ett vänsterstyre. Nu inväntar vi resultatet och jag hoppas att det kommer att se annorlunda ut.
20.11


20.12
Erik Ullenhag (FP): Vi har aldrig i modern tid ökat i regeringsställning.
20.12
Prognosen som visas nu, hur många personer har ni frågat? Hur gamla, var osv? Ni kanske sa det tidigare, men för oss nya tittare?
12.909 väljare vid 95 vallokaler och 45 förtida röstningslokaler svarade på enkäten om hur de hade röstat i riksdagsvalet.
20.13
SVT:s divisionschef, Olov Carlsson, skriver på Twitter om Valun:



20.13
Var får SVT sina siffror ifrån när all annan "Valresultat live" tjofräs visar andra siffror?
Vi gör en egen undersökning med 12909 väljare.
20.13
Är det verkligen riktigt att man går ut i SVT och redovisar VALU kl. 20.00 innan samtliga vallokaler har stängt? Vallokalen Nordstan i Göteborg har ju öppet längre (21.30) och även om VALU just är en undersökning skulle ju denna redovisning kunna påverka de väljare som ännu inte röstat och då även valresultatet.
SVT har rådgjort med Valmyndigheten om detta. Vallokalen som har fortsatt öppet är en för förtidsröstning.
20.13
Vänsterpartiets partisekreterare: Om det stämmer så är det det bästa valet som vi har gjort under en borgerlig regering.
20.13
– Vi har länge varit medvetna om ett växande SD. Det är såklart problematiskt, säger Vänsterpartiets partisekreterare.
20.14


20.15
Enligt SVT:s vallokalundersökning ser SD ut att fördubbla sitt stöd sedan det förra riksdagsvalet.
20.16

Valun: M rasar nära åtta procentenheter

svt.seModeraterna rasar och tappar nära åtta procentenheter, enligt SVT:s Vallokalundersökning.
20.16
Kent Persson, Moderaternas partisekreterare kommenterar M:s siffror i Valun: Vi hade såklart siktat på ett bättre valresultat.
20.27
Jag förstår inte riktigt, om F! inte kommer in, blir det INTE maktskifte då?
Det rödgröna blocket är fortfarande större, men har ingen egen majoritet i riksdagen. Det innebär att de vissa av andra partiernas ledamöter måste rösta ja till deras förslag för att de ska gå igenom.
20.36
– Det är tråkigt, säger Maud Olofsson om att det ser ut som att det blir ett regeringsskifte.
20.37
Federley (C) om siffrorna: Vi brukar ligga betydlig lägre i vallokalsundersökningen. Vi har mer röster bland utlandsrösterna. Vi brukar klättra mot slutet.
20.39
SVT:s valanalytiker Henric Oscarsson har valt ut ett antal små distrikt för analys allt eftersom de räknas. Kristinebergs distrikt i Borås är nu färdigräknat. Under förra valet låg Kristineberg nära slutresultatet. Och såhär ser det ut den här gången:
20.40
– Regeringen kan se ut på många olika sätt. Jag tror det mest sannolika är en rödgrön, säger Wetterstrand
20.40
Vilket parti är Öv?
Har ej hört talas om dom innan.
Öv står för Övriga partier.
20.40


20.40
Hur många personer ingår i vallokalsundersökningarna?
I våran är det 12.909 människor.
20.41
– Det är blandade känslor förstås. Det är väldigt stort att det ser ut som att vi kan byta ut Alliansregeringen och bilda en ny regering. Men vi hade hoppats på att behålla vår plats som tredje största parti, säger MP:s partisekreterare Anders Wallner till TT om SVT:s Valu.
20.41
Så här ser röstfördelningen ut i Kristinebergs distrikt i Borås - det första distriktet att räknas klart:

S: 32,6
MP: 10,4
V: 3,4
M: 23,3
FP: 4,9
C: 4,6
KD: 5,8
SD: 10,7
Fi: 3,4
20.41
Skulle C kunna bli en del i underlaget i en rödgrön regering?
Maud Olofsson: Det tror jag inte.
20.42
– Vi kan vara överens om problemformuleringen, men inte lösningarna, säger Olofsson.
20.42


20.43
Vilken tid är valet klar?
Det beror lite på flera olika faktorer, bland annat situationen i Göteborg. Vid tidigare val har en preliminär mandatfördelning för riksdagsvalet kunnat göras mellan klockan 22.00 och 23.00 på valnatten.
20.44
Lars Adaktusson (KD) om att SD ser ut att bli tredje största parti: En skakande utveckling att vi har ett så stort främlingsfientligt parti. Det behövs ännu mer kristdemokratiska värderingar i vårt samhälle. KD har därför en ännu viktigare roll i dag.
20.44
Det jublades hos Centern, men inte öronbedövande, när SVT:s Valu presenterades.

– Alliansen har haft en lång uppförsbacke och gjort en bra valrörelse. Sedan får vi se om det räcker eller om det blir en mycket mer komplicerad situation, som det ser ut att bli om det här skulle bli verklighet, säger partisekreterare Michael Arthursson till TT.
20.44


20.45
20.45
Hej
Är lite nyfiken på vad som händer med min röst, då jag kom till vallokalen och det visade sig att det gjorts ett misstag och mitt namn var redan avbockat...!!!! vilket betydde att jag inte fick rösta....... Jag trodde det var en rättighet? Hjälp mig.... vad ska jag göra?

Mvh
Mats
Oj då Mats, det låter oroande. Du bör vända dig till Valmyndigheten.
20.46
– Vi vet sedan länge att unga människor är rödgröna, så det är ingen jätteöverraskning. De står längre till vänster i sakfrågor, och har mer gröna attityder, säger SVT:s valanalytiker bland annat.
20.46
37 av 5837 distrikt är nu räknade. På SVT Pejl kan du följa rösträkningen.
20.47



20.47
Marita Ulvskog (S) om siffrorna i SVT:s Valu: Det som är bekymmersamt är hela bilden, att det är mycket splittrat.
20.48

Analys: Ny statsminister – men svag regering

svt.seEnligt SVT Valu får Sverige sannolikt en ny statsminister efter kvällens val. Trots ett mediokert val ser Stefan Löfven ut att kunna samla stöd för en rödgrön regering. Men det kan bli en svag regering som får vara beredd på nederlag i riksdagen. Samtidigt kan valet bjuda på en rejäl knall. Enligt Valu kommer Feministiskt initiativ in i riksdagen. Det skulle innebära en comeback för Gudrun Schyman.
20.48
– S har en ordförande som är omtyckt, därför blir han statsminister, säger Håkan Juholt, tidigare S-ledare.
20.49
Såhär gick det i skolvalet 2014:

Röstfördelning i procent (inom parentes resultatet i skolvalet 2010)
Moderaterna: 21,2 (21,9)
Centerpartiet: 7,2 (6,0)
Folkpartiet: 6,2 (7,9)
Kristdemokraterna: 2,4 (2,85)
Socialdemokraterna: 25,1 (22,4)
Vänsterpartiet: 5,2 (6,6)
Miljöpartiet: 14,6 (13,3)
Sverigedemokraterna: 12,2 (13,0)
Piratpartiet: 2,0 (4,5)
Feministiskt initiativ: 2,9 (-)
Övriga: 1,0 (1,4)

Alliansen: 37 (38,7)
Rödgröna: 44,9 (42,3)

Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
20.49
– Valrörelsen kom att handla om spelteorier, vem ska regera med vem istället för hur samhället ska förändras. Medborgarna uppfattade partierna som lika, och det förlorar Socialdemokraterna på, säger Juholt.
20.51


20.51
Jag har en fråga, hur många personer har deltagit i vallokalsundersökningen?
12.909 väljare vid 95 vallokaler och 45 förtida röstningslokaler svarade på enkäten om hur de hade röstat i riksdagsvalet.
20.51
– Jag är glad över att Stefan blir statsminister. Jag känner mer glädje över det än skadeglädje över Moderaternas siffror, säger Juholt som samtidigt understryker att han inte känner sorg över att han inte har Stefans plats i dag.
20.53
– Nu kan Reinfeldt packa lådorna, för nu är det dags för regeringsskifte i det här landet, säger Lars Ohly (V).
20.53
– Jag önskar i det här läget att Fi kommer in i riksdagen, säger Ohly.
20.54
– Jag sitter gärna i en ny regering. Jag blir gärna statsminister också, säger Lars Ohly till SVT.
20.54



20.56
Carl B Hamilton (FP): Det viktiga i det här skedet är budgetförhandlingarna i höst, och den blir ju väldigt komplicerad. Först måste de rödgröna komma överens sinsemellan och sen få stöd för den.
20.56
– Det är svårt att sia om framtiden, det ända vi kan säga är att det inte ser ut att bli som vi har tänkt oss, säger Hamilton.
20.57
Finns det någonstans man kan se livestreamen med text eller syn tolk?
Hej William. Sändningen är textad i tv:n med text-tv, den sänds inte textad streamat dessvärre.
20.57


20.58


20.58
Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg är pessimistisk.

– Det ser ut som att Alliansen inte kommer att klara ut det här. Och det är väldigt oroande att vi ser ut att både få en vänsterregering och att Sverigedemokraternas ställning stärks, säger Ankarberg till TT.
20.58

SVT:s Vallokalsundersökning har undersökt hur väljarna har rört sig mellan partierna i valen 2010 och 2014. Enligt undersökningen röstade 29 procent av Sverigedemokraternas väljare i årets val på Moderaterna i förra valet.

Sverigedemokraterna har vunnit över väljare från alla partier utom Feministiskt initiativ, visar Vallokalsundersökningen.

20.59
Många av Moderaternas väljare från förra valet, åtta procent, har gått över till Sverigedemokraterna. Lika många har valt Socialdemokraterna det här året, visar Valun. Moderaterna har alltså inte främst tappat väljare till andra partier inom Alliansen.

20.59

Var tredje ny SD-väljare kommer från M

svt.seNästan var tredje SD-väljare röstade på Moderaterna i förra valet. Det visar SVT:s vallokalsundersökning.
20.59
Bara 148 av 5837 distrikt i Sverige räknade
21.00
Katarina Barrling, statsvetare om Valun: En sak som är intressant är att det är tre partier som gått framåt: V, särskilt SD och Fi, inte är tänkta regeringspartier.
21.04
Enligt Olle Svenning, författare och journalist, som är i SVT:s valstudio nu, tror han att gällande en rödgrön regering ligger bollen nu mycket hos Vänsterpartiet.
21.05
Många har frågor om omval, blocköverskridande samarbeten, Fi och SD:s framtid. Statsvetaren Katarina Barrling svarar på era frågor i vår chatt.
21.05
I de 226 först färdigräknade distrikten låg valdeltagandet på 82,9 procent enligt Valmyndigheten. Det skulle vara en marginell ökning jämfört med valet 2010 då valdeltagandet var 82,0 procent i samma distrikt. Totalt finns 5.837 valdistrikt i årets val. Valdeltagandet 2010 i hela landet var 84,63 procent.
21.06
– Klart att det måste bli tuffa förhandlingar. Vänsterpartier krav om vinststopp i välfärden är en känslig fråga, säger Svenning om förhandlingar i en eventuell rödgrön regering.
21.06
Hur träffsäker förväntas valuundersäkningen vara, har alliansen fortfarande hopp?
Här kan du läsa Sören Holmbergs kommentarer om Valun och träffsäkerheten.
http://www.svt.se/nyheter/val2014/sa-ska-prognosen-i-svt-traffa-ratt
21.07
Beatrice Ask (M) om Moderaternas siffror: Klart att det är en besvikelse. Men vi gjorde ett väldigt bra val förra gången och då har vi en del att falla på.
21.07
Tre av tio SD-väljare kom från Moderaterna visar SVT:s
21.08
– Vi var ju mer eller mindre uträknade för ett halvår sedan, så i förhållande till det är det här ganska remarkabelt bra, säger Ask (M).
21.08
Hur många procent krävs för att komma med i riksdagen?
Fyra procent.
21.08


21.09
Ask pekar, likt sina kollegor i Moderaterna som SVT intervjuat, på att partiet kämpat i uppförsbacke.
21.09
Varför skulle rödgröna samarbeta med fi och inte c och fp?
C och FP har ännu inte öppnat upp för samarbete med de rödgröna.
21.10
Enligt SVT:s Valu har Moderaterna tappat flest väljare till S, SD, FP och C.
21.10


21.11



21.13
Nu är 460 av de 5837 distrikten - och 293 802 röster - räknade.
21.14
– Det som räknas nu är de små valkretsarna, många landsbygdsorter förstås, så det är en lång resa kvar innan vi ser var vi landar, säger Anna-Karin Hatt (C).
21.14




21.14


21.15
Om prognoserna stämmer ser det ut att bli svårt att bilda en trygg regering, enligt Hatt.
21.15
Vilket parti gick hem hos de yngre och vilket är populärast bland män? Här visar vi ovägda siffror för olika väljargrupper i SVT:s vallokalsundersökning.
pejl.svt.se
21.15
– Alliansen gällde före valet, och det är den som gäller efter valet, säger Hatt.
21.16
Gerd Kristiansen, ledare för norska LO, säger till nyhetsbyrån NTB att det preliminära valresultatet ser illa ut och syftar på Sverigedemokraternas framgång.

– Det blir en tragedi om de hamnar i vågmästarrollen, säger Kristiansen till TT .
21.17



21.17
Per Nuder: Valet är över, det kommer en morgondag. Det är väldigt bra att ingen partiledare ännu uttalat sig.
21.17


21.17


21.18
Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan till TT om sin partiledares möjlighet att bilda regering utifrån vallokalsundersökningarna:

– Jag tror att Stefan Löfven har varit väldigt klok som inte har velat binda upp sig för blockpolitiken, för om det här blir valresultatet så är det helt klart viktigt att man har möjlighet att samverka och samarbeta med många partier, för trots alla slagord måste Sverige styras.
21.18
kommer fi vinna valet?
Det beror ju på vad du menar med att vinna valet. Frågan är om de når fyraprocentsspärren för att komma in i riksdagen.
21.18


21.18
Claes Borgström, advokat (V), är på Vänsterpartiets valvaka: Jag är socialist och feminist, och då ska man vara här.
21.19
Varför är ni aldrig på Sd:s valvaka?
SVT:s reporter Pontus Mattsson är på SD:s valvaka och rapporterar därifrån.
21.19



21.19


21.20
KD:s vice partiordförande Maria Larsson hade vid 21-tiden inte gett upp hoppet för Alliansen att behålla makten.

– Det kanske inte ens blir avgjort i natt, säger hon till TT.
21.20
Kommer det komma något resultat på streamen eller kommer det bara vara debatt/prat?
Det kommer absolut att bli valresultat och prognoser!
21.20

Bildspel: Partiernas valvakor

svt.seAllt från besvikelse till jubel – bilderna från partiernas valvakor talar sitt tydliga språk.
21.21
I förra valet var Moderaterna i princip jämnstora med Socialdemokraterna, men nu ser man ut att göra ett rekorddåligt valresultat, rapporterar SVT:s Mats Knutson
21.22
Det är det andra bakslaget för statsminister Fredrik Reinfeldt, Moderaterna backade även i EU-valet tidigare i år.
21.23



21.24
Knutson konstaterar också att även om Stefan Löfven ser ut att segra enligt prognoserna, kommer han få det tufft att bilda regering. Det räcker inte bara med stöd från MP, Löfven skulle troligen också måsta vända sig till V och Fi.
21.24
Nu är 1.052 av 5.837 distrikt räknade.
21.25


21.25
Vi vill se mer av SDs valvaka
Vi kommer att återkomma till den flera gånger under kvällen.
21.26



21.27
Jag vill inte se SDs valvaka.
Det ingår i SVT:s uppdrag att bevaka alla de större partiernas valvakor.
21.29
Vad vinner man på valtipset?
Äran!
21.30
Tre av tio nya väljare till Sverigedemokraterna kommer från Moderaterna, enligt SVT:s Valu.
21.30
Kan MP ta ikapp procentuellt mot SD?
Enligt Valun är det ganska stor skillnad. 10,5 respektive 7,1 procent. Men snart har vi en prognos som säkert kan ge lite mer klarhet.
21.57
Prognos utifrån SVT:s vallokalsundersökning (Valu):

Vänsterpartiet: 6,6 (+1,0)
Socialdemokraterna: 31,1 (+0,4)
Miljöpartiet: 7,1 (-0,2)
Centerpartiet: 6,5 (-0,1)
Folkpartiet: 6,0 (-1,0)
Kristdemokraterna: 5,0 (-0,6)
Moderaterna: 22,2 (-7,9)
Sverigedemokraterna: 10,5 (+4,8)
Feministiskt initiativ: 4,0 (+3,6)
Övriga: 1,0 (+/-0,0)
22.02

Valresultat för Riksdagsvalet - Sverige

Här kan du följa valresultatrapporteringen för hela landet löpande.
22.40

22.40
Sverigedemokraternas resultat ser ut att bli rejält mycket bättre i jämförelse med Valu:n – 10,5 procent i jämförelse med de 13 procent de ser ut att hamna på. Det beror på ett stor misstroende från SD-väljarnas sida, säger Sören Holmberg.

– Det beror på att SD:s väljare hyser en sådan misstro mot etablissemang och samhälle att de inte vill ställa upp på undersökningar, inte ens på nätet. Partiet hamnar under i alla opinionsmätningar – och där hamnar vår ValU dock närmare än någon av de andra. Det är samma felvisning som vid EU-parlamentsvalet. I den totala jämförelsen mellan ValU och resultat ligger vi på 0,7 procents skillnad, och det är SD-väljarna som gör att vi inte hamnar på 0,0 procent, säger Sören Holmberg.
22.41
– Ofta är de släpande distrikten lite större, eventuellt kan Fi plocka upp någon poäng. Jag bedömer att det är osannolikt att Fi kommer in, säger SVT:s valanalytiker.
22.42
Sören Holmberg och hans team jobbar hårt i studion.
22.43


22.44
– Det är väldigt enkelt, att samarbeta över blockgränserna, att vi får en stark mittenregering. Då får SD inget inflytande över huvud taget, säger Thomas Bodström (S).
22.44
Hur ser valresultatet ut i din valkrets? Kolla här: http://valresultat.svt.se/index.html
22.44
– Löfven sträckte ut en hand redan under valrörelsen. Men nu gäller det för alliansen att tänka om, säger Bodström.
22.45
Såhär ser alltså resultatet ut när 5287 av 5 837 är räknade:

S:31,1

MP:6,8

V:5,7

M:23,2

FP:5,4

C:6,2

KD:4,6

SD:13,0

Fi:3,1

22.45
– Det finns socialdemokrater som tyvärr gått till Sverigedemokraterna. Men det viktigaste är att det blir ett regeringsbyte och att det blir en stark regering ledd av löfven, säger Bodström.
22.47
Nu ska Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet, tala.
22.47
5.398 av 5.837 distrikt har räknats.
22.47
– Först vill jag tacka er. Ni har gjort en fantastisk valrörelse, säger Sjöstedt.
22.47
Jag tycker det är oerhört barnsligt att bete sig som vänstern nu gjorde mot Jimmie. Folket har bevisligen visat honom sitt stöd. förtroendet från mig del till de övriga partierna som beter sig såhär oproffsigt och barnsligt har tappat mitt förtroende för läge sedan.
22.48
– Det finns några goda nyheter den här kvällen. Fredrik Reinfeldt kommer att avgå som statsminister, säger Sjöstedt.
22.48


22.49
– Kom ihåg mina vänner, den här segern, att de borgerliga förlorar valet, att vi får en ny regering, det är tack vare oss, det är tack vare vårat arbete, vi har vunnit valet, säger Sjöstedt.
22.49
– Nu ser vi ut att bli en väldigt stark vågmästare, det blir svårt för de andra partierna att ignorera oss, säger Jimmie Åkesson (SD) till SVT
22.50
– Även om MP ansluter sig till de borgerliga så får de svårt att få majoritet utan vårt inflytande, säger Åkesson.
22.50
– Vi är en väldigt stark vågmästare, säger SD:s Jimmie Åkesson till SVT.
22.50
Nu ska Gudrun Schyman, Fi, tala.
22.51
– Vi kan erkänna att vi är lite besvikna. Det har varit väldigt mycket roliga om det hade stått över fyra. Nu gör det inte det, vad betyder det? Det betyder att det arbete vi håller på med är långsiktigt, säger Schyman.
22.51
– Vi är lite besvikna, vi måste erkänna det, sade Gudrun Schyman när hon intog scenen på Fi:s valvaka.
22.52
På S-valvakan tycker tidigare justitieminister Thomas Bodström att de borgerliga partierna bör ta det han kallar Stefan Löfvens utsträckta hand över blockgränsen.

– Det är dags att inse att det är ett helt nytt läge, säger Bodström.
22.52


22.53
– Det är en lång process. Det tog lång tid för Miljöpartiet att bära in kunskaperna om hållbarhet, det kommer det att göra för oss också, säger Schyman
22.53
– Det är ju klart att de måste förhålla sig till oss. Det enda sättet att hålla oss helt utanför är att Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt bildar regering, och det tror jag inte är realistiskt, säger Jimmie Åkesson till SVT.

22.54


22.54


22.54
Olof, jag frågade precis på västnytts sida, och fick till svar att de rosa rösterna inte kommer vara färdigräknade förrän tidigast imorgon bitti.
22.54


22.54


22.55
– Det hade varit betydligt roligare om det stått 4,0 eller 5,3. Men nu gör det inte det. Vad betyder nu det? Det betyder att det arbete vi håller på med är långsiktigt. Det är många av oss som hållit på länge. Det mest avgörande är det som sker i alla våras hjärtan när vi börjar formulera oss politiskt om våra erfarenheter, sa Fi:s Gudrun Schyman i sitt tal till partikamraterna.
22.56
– Sättet på hur man bemött SD, och de höga siffrorna som SD får ute i landet, tror jag blir en tankeställare för partierna, säger Dan Svanell i SVT:s studio.
22.56
Hur är det med S och fastighetsskatten, nån som vet?
De vill inte införa den gamla modellen.
23.13
– Nu är vi i det läget att Sverigedemokraterna har 13 procent och att ingen av blocken har egen majoritet, då måste de samarbeta över blocken, säger Peter Wolodarski.
23.13
23.14

Polispådrag på SD:s valvaka

svt.seTvå polisbilar och en piketbuss är på plats utanför SD:s valvaka i Malmö. 
23.15
Ali Esbati (V) om SD:s framgång: Det har varit svårt att hitta en tydlig framtidspolitik som folk kan tro på. Dels valdynamikmässigt tror jag att det har spelat roll att Reinfeldt bjöd in Sverigedemokraterna, genom att lyfta deras frågor utifrån deras synpunkter.
23.15
Nu är SD:s Jimmie Åkesson påväg till SVT:s valstudio för en intervju.
23.15


23.17
– Alliansen har 144 mandat, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tillsammans bara 137, säger SVT:s valanalytiker.
23.17
Nu håller Fredrik Reinfeldt tal för sina partivänner på Moderaternas valvaka.
23.18
– Valrörelsen är över, svenska folket har fattat sitt beslut. De rödgröna har nu fler mandat än alliansen. Därför kommer jag i morgon att lämna in min och alliansens avskedansökan
23.18
– Jag kommer till våren överlämna ordförandeskapet, säger Reinfeldt
23.19



23.19
– Vi fick inte det resultatet vi ville, säger Reinfeldt.
23.19


23.19


23.20


23.20
– Jag är stolt över att jag stått upp för mina värderingar. Det har varit en fantastisk tid i svensk politik. Jag är jättestolt över människorna i Moderaterna, i Alliansen. Vi känns som en familj, säger Reinfeldt.
23.20


23.21
– Jan, Annie och Göran. Ni vet att Maud och Lars också har varit med i det här. Vi har stått upp för varandra, vi tänker väldigt likadant, säger Reinfeldt.
23.21


23.21
– Otroligt imponerad över hur det har varit att arbeta med dessa personer, säger Reinfeldt.
23.21
Många frågar om valdeltagandet. Det ligger nu på 83,3%, men kan komma att stiga upp till 86 % efter att alla röster räknats, säger Sören Holmberg.

– Runt 200.000 fler röster ska räknas, förtidsröster och röster från utlandet, så då kan vi hamna runt 86 %. Det är bra! Vi låg på 84,6 % efter förra valet. Men det är fortfarande långt ifrån rekordvalet 1976 då vi hade ett valdeltagande på hela 91 %.
23.22
Hej! Jag undrar var Sören Holmberg är? De som sitter där i kväll är lite av en katastrof!
Sören sitter också i studion, men är inte en av de som sitter framme vid programledarna idag.
23.22


23.22
– Otroligt överraskad, jag trodde att han skulle vänta och se hur det går, säger Maud Olofsso, (C)
23.23
Nu kommer Jimmie Åkesson in i studion.
23.23


23.23
– Det var väntat givet valresultatet, däremot var det inte väntat att han annonserade sin avgång som partiordförande, säger Per Nuder (S)
23.23

23.23
Jimmie Åkesson (SD) nu på plats i SVT:s valstudio
23.24
Sverigedemokraterna är det partiet som ökar mest, med 7,4 procent.
23.24



23.25
– Vi är väldigt profilierade i invandringspolitiken, det har blivit en viktigare fråga, säger Åkesson som också tror att ökningen beror på att partiet i år var ett riksdagsparti.
23.25
Nu ska FP-ledaren Jan Björklund tala
23.25





23.25
Jimmie Åkesson lyssnar uppmärksamt på Jan Björklunds tal. Sitter tyst med knäppta händer.
23.25
– Det är nio partier som har valvaka, det är en som jublar. Ni är besvikna, och jag är besviken, så klart, säger Björklund.
23.26
Jimmie Åkesson får lyssna på Jan Björklunds och Annie Lööfs tal direkt i Valvakestudion.
23.26
– 350.000 människor har valt oss i dag. De har gett oss ett starkt stöd för det som vi står för. Dem vill vi tacka i dag, säger Björklund, och får applåder.
23.27
Men, SVT! Vad händer om Alliansen väljer att samarbeta med SD!? Får man aldrig ett svar på frågan?
Partierna i Alliansen har flera gånger klargjort att de inte tänker samarbeta med SD.
23.27
Många partiledare som går upp på scener nu. Nu Annie Lööfs (C) tur.
23.28



23.28


23.29


23.29
–Wow, tack. Tack för att ni har kämpat, säger Annie Lööf.
23.30
Annie Lööf tackar alla centerpartister som engagerat sig i valrörelsen.
23.30
– Så som det har fungerat under fyra år så har de inte velat prata med oss. Men nu är vi en så pass stark vågmästare, så nu fungerar det inte, säger Åkesson i SVT:s studio
23.30


23.31
– Vi vill ha genomslag i våra frågor. Det gäller invandringspolitiken, kriminalpolitiken, familjepolitiken, säger Åkesson.
23.31
Vart är talen?!?!?
Alla talen kan ni hitta här: http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/
23.31
5.744 av 5.837 distrikt räknade.
23.32
– Vi vet att det finns ett tryck hos Moderaterna där vissa vill samtala med oss, säger Åkesson som nämner Reinfeldts efterträdare som en potentiell öppning.
23.32
– Den position vi har nu är full av ansvar. Men det är inte bara jag, övriga riksdagspartier har också det, säger Åkesson.
23.33
Hur kommer ni att rösta om budget och regering?
– Får inte vi någonting tillbaka i våra profilfrågor, då röstar vi nej, säger Åkesson.
23.33
Reaktionerna på Reinfeldts besked om att han kommer att avgå kom snabbt på Twitter:

"Jag är i chock!" skriver statsvetaren Jenny Madestam.

"Gud bevare Moderaterna. Vad kommer att hända i partiet nu." skriver S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors skriver: "Reinfeldt avgår som statsminister. Hedrar honom att hålla sin utfästelse. Avgår själv som partiledare. Viktig epok f M avslutad."
23.34
Nu talar Göran Hägglund (KD).
23.34
Han tackar alla KD-väljare och kampanjarbetare, som sina kollegor.
23.34

Reinfeldt: Jag lämnar in min avskedsansökan

svt.seStatsminister Fredrik Reinfeldt lämnar i morgon in sin avskedsansökan och avgår också som partiledare.
23.35



23.36
– Som väntat lämnade Reinfeldt besked om att han lämnar in sin och regeringens avskedsansökan. Lite mer oväntat lämnar han även sin post som partiordförande, vilket han varit sedan 2003, säger Mats Knutson, SVT.
23.36



23.36
5.747 av 5.837 distrikt räknade.
23.37
Finansminister Anders Borg och Anna Kinberg Batra kan vara potentiella efterträdare till Fredrik Reinfeldt, spår Mats Knutson.
23.37
23.37
23.38
– Jimmie Åkesson kommer inte att få en invit, men han spelar ju ansvarskortet och kommer försöka sätta tryck på Stefan Löfven. Men det kommer inte Löfven gå med på, säger Maud Olofsson (C).
23.38
Ni kan nu se flera av partiledartalen på SVTplay!
23.38
23.38
23.39
Nu anländer Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt till TV-huset för en intervju i valstudion.
23.40
– Alla partier måste ta det här valet på stort allvar. Jag tror för egen del att det inte finns 13 procent rasister i väljarkåren, säger Per Nuder (S). Han tror att det handlar om att dessa väljarna saknar förtroende för etablissemanget.
23.40

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anländer #dinröst #val2014 #svpol
av svtdinrost via Instagram

23.41
Flyktingar, lag och ordning och sjukvård är SD-väljarnas viktigaste frågor, säger SVT:s valanalytiker.
23.42
Vem kommer ta över moderaterna efter Fredrik
Det är inte bestämt än. SVT:s politiske kommentator Mats Knutson pekar ut att Anna Kinberg Batra och Anders Borg anses vara starka namn.
23.43
– Det är en blygsam framgång och det är en besvikelse, säger Sjöstedt i SVT:s studio.
23.43
Gustav Fridolin ger Reinfeldt beröm efter att ha sett hans tal där han meddelade att han avgår.

– Jag är stolt över att vi har haft en statsminister som har stått upp för människor som flyr, sade han sedan.
23.44
Vad händer om SD får 6-7 mandat i vårt kommunalval, men endast har två personer som kandiderar på listan? Kan man dela ut mandat till andra? Med vänlig hälsning,
De mandaten kommer vara vakanta.
23.44
Att Socialdemokraterna gjort ett stark val och att Vänsterpartiet har haft konkurrens av Feministiskt initiativ, nämner Sjöstedt som två skäl till att partiet inte fick fler röster.
23.44
Resultatet av de hittills räknade distrikten. Moderaterna backar kraftigt, SD ökar sitt stöd med 7,4 procent och FI ser i nuläget inte ut att komma in i riksdagen, då de ligger under fyraprocentspärren.
23.45
– Bollen ligger nu hos Stefan Löfven. Han måste svara på hur han tänker. Vi är beredd att ingå i en rödgrön regering. Vi vill inte sitta i en regering med borgerliga partier, säger Sjöstedt.
23.45
Sjöstedt vill ha en ministerpost, men säger att det är för tidigt att svara på frågan vilken.
23.45
Såhär ser fördelningen i riksdagen ut, enligt det nuvarande resultatet av rösträkningen.
23.45
Var hittar jag partiledarnas tal på svt.se?
http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/article2321459.svt
23.46
Svenska folket har sagt sitt, sade KD-ledaren Göran Hägglund och konstaterade att det nu blir "betydande svårigheter" att kunna bilda regering.

– Det här är inte bra för Sverige, för Alliansen, för Kristdemokraterna, säger han i sitt tal.
23.46
– Vi är delvis inne på okänd mark i svensk politik. Det är viktigt nu att vi sätter oss och pratar tillsammans, säger Sjöstedt och syftar på MP och S.
23.46



23.47
– Oavsett vilket läge vi har kommer det att vara våran viktigaste fråga, säger Sjöstedt om V:s krav på vinststopp i välfärden.
00.18
Finns det några siffror för hur många blanka röster lades?
53.086 ligger den siffran på just nu.
00.29
Även Kristdemokraterna backar i detta val. – Ingen hade kunnat förutse det valresultatet som vi ser i kväll, säger Göran Hägglund.
00.29



00.29


00.30
Hägglund säger att han inte var orolig för att partiet skulle hamna under fyraprocentspärren, och alltså tvingas lämna riksdagen.
00.32
– De regeringsbärande delarna i politiken, där ser jag inga förutsättningar, säger Jan Björklund (FP) om en blocköverskridande regering.
00.32
– Jag kommer inte att säga mig i en fråga med Löfven, säger Annie Lööf.
00.33
Men både hon och Björklund betonar att det finns frågor där man kan samarbeta över blocken, vilket man gör redan i dag.
00.34
– De kommer att få det. Det viktigaste är att det får ta sin tid. Det fick jag, då blir det bättre och mer långsiktigt, svarar Fredrik Reinfeldt om att Moderaterna ska få en ny ledare. I sitt valtal meddelade Reinfeldt att han avgår både som statsminister och som M:s partiledare (till våren).
00.34
Ett så gott som färdigt valresultat visar att de rödgröna får majoritet med 43.8 procent, Alliansen får 39.3 och SD blir vågmästare med 12.9 procent.
00.37
5.824 av 5.837 distrikt räknade.
00.37
– Stor mobilisering mot Sverigedemokraterna, en misslyckad, konstaterar Olle Svenning, författare.
00.37
– Det var en av de mest osammanhängande valen som jag har varit med om, säger Svenning.
00.38

Väljarna svek Folkpartiet

svt.seSkolfrågan är folkets viktigaste fråga – men trots att Folkpartiet drivit den hårt i valrörelsen ser partiet ut att backa med 1, 7 procentenheter och får 5,4 procent av rösterna.
00.38
– Reinfeldts avgång liknar Göran Perssons (S) agerande, men det kom nog snabbare än vad många hade väntat sig, säger Per T Ohlsson, författare.
00.39
Flera frågar om folkomröstningen om trängselskatt i Göteborg. Resultatet från Göteborgs folkomröstning kommer inte komma förrän sent i natt. Du kan följa utvecklingen hos Västnytt:
www.svt.se
00.39
Nu är Miljöpartiets språkrör på väg in till SVT:s valstudio
00.39
MP:s språkrör på ingång.
00.41
– Jag tror att det blir mer uppsplittrat, säger Per H Ohlsson, om den svenska politikens framtid.
00.42
Nu finns S-ledaren Stefan Löfvens tal i sin helhet på SVT Play:

00.42
– Jag utesluter inte att det här landar i en enpartiregering med Socialdemokraterna i minoritet, säger Per H Ohlsson.
00.42
Och även Annie Lööfs tal:

http://www.svtplay.se/klipp/2321606/partiledartal-annie-loof-c
00.42
Varför nämns inte rekordantalet av ogiltigförklarade röster i år? Eller det faktum att röstsedlar tömdes avsiktligt för att sabotera (inte endast för SD vill jag tillägga) i vallokaler?
Vi har tagit upp det flera gånger ikväll. Summan av de ogiltigförklarade och blankrösterna tycks vara stabil, men du har rätt i att antalet ogiltigförklarade tycks uppgå till en mycket större del i detta val. Vi har inget svar på varför det ser ut så just nu.
00.43
Stefan Löfven hade bråttom in till SVT.
00.43
Stefan Löfven är på ingång nu, och kommer snart att ta plats i valstudion - efter MP:s språkrör.
00.44
LO:s ordförande har uppmanat LO-medlemmar att inte rösta på SD: Det ser ut som vi har lyckats till viss del. De fick 11 procent bland LO-medlemmar, vilket är något lägre än rikssnittet.
00.45
Enligt statsvetaren Katarina Barrling är klimatet i MP mer individuellt, och S mer kollektivt.
00.46
MP:s språkrör nu i SVT:s studio
00.47
– Vi lyckades inte tillräckligt lyfta miljöfrågan, säger Gustav Fridolin om MP:s valsiffror.
00.48
Partiet siktade på att bli Sveriges tredje största parti, en roll som SD nu fått.
00.49

Stefan Löfven säger att det var en helt riktig strategi att inte före valet binda upp sig i frågan om vilket eller vilka partier Socialdemokraterna kan tänkas att samarbeta med.

– Vi har ett nytt, unikt parlamentariskt läge, och det visar att det var helt rätt att visa öppenhet för olika situationer. Det var helt rätt, man kan inte ha bara ett alternativ till väljarna oavsett hur det går, säger Löfven till TT.
00.49
Hur kommer en regering se ut?
– Den kommer att se ut med åtminstone två partier, med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, vi kommer att inleda samtal nu, säger Åsa Romson.
00.50



00.51
FP och C har avisat ett organiserat samarbete med MP och S?
– Så säger man nu ikväll. Men nu måste man faktiskt samarbeta i viktiga frågor, säger Fridolin.
00.51
Strax tar Stefan Löfven plats i valstudion.
00.51
Stefan Löfven småpratar med Maud Olofsson i väntan på sändning.
00.52

På frågan om hon är en framtida minister svarar Carin Jämtin: "Det här är en nuvarande och framtida partisekreterare" #svpol #dinröst #val2014
by svtdinrost via Instagram

00.52
Grattis, säger MP:s språkrör till Löfven när de möts i studion.

00.54
För lite tal om miljö!
00.55
Vem förväntas bli ny ordförande över Nya Moderaterna?
Det vet vi inte. Fredrik Reinfeldt kommer till våren att lämna den rollen, så fram tills då kan det vara oklart. SVT:s Mats Knutson nämnde finansminister Anders Borg och Anna Kinberg Batra som två eventuella kandidater.
01.21



01.21


01.29
Hela 23 procentenheter skiljer mellan den kommun med högst valdeltagande och den med minst. Lomma hade högst och Haparanda lägst.
01.34
Med den här valselfien säger vi på SVT Online tack för i afton! I morgon är vi tillbaka med fler reaktioner och analyser kring valet 2014 – missa inte det. 

Vi sätter igång klockan 06.00 med Rapport, och Gomorron Sverige som är packat med spännande gäster. Du kan som vanligt följa de senaste nyhetshändelserna här på SVT.se under natten. God natt!