Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Norrbotten röstar


Välkommen till Nordnytts direktrapportering från valdagen i Norrbotten. Vi rapporterar från vallokaler och valvakor under dagen och kvällen. 

SVT rapporterade · Valvaka i Norrbotten

14.49
Mitt på dagen i Luleå. Kö till valbåsen.
15.34
Idag röstar Sverige.
15.54
Affischkriget lider mot sitt slut.
15.55
Och de verkar lite trötta, de där affischerna
15.56
Hittade en oväntad kandidat bland alla affischerna...
15.58
Rätt så stillsamt tempo ute vid vallokalerna när jag var där.
16.53
Tomt utanför valstugorna. Nu är det bara att invänta kvällens utlåtande
17.00

Partiledarna om slutspurten i valet

svt.seUnder valdagen kommer ledarna för alla riksdagspartier till SVT för att prata om slutspurten. Här kan du se alla intervjuer med partiledarna som varit i studion.
18.00
Statsvetare Håkan Myrlund finns med oss under kvällen både här på webben och i vår valsändning.
18.03
Stefan Lorentsen röstade på Bolagsskolan i Kiruna. Utan att avslöja vad hans egna kuvert innehöll hade han två stalltips. Han trodde på maktskifte i riksdagen och många röster på Norrbottens sjukvårdparti i landstinget.
18.04
- Idag har det varit väldigt mycket folk. Jag tror att soffliggarna har rest sig ur soffan i det här valet, säger Lotta Nilsson. Hon har jobbat med valen under de senaste 25 åren och upplever att det är fler än någonsin som röstar den här gången.
18.33
18.38
Valtemperaturen är hög på vallokalen i Hertsö centrum. Valarbetarna rapporterar om en jämn ström till vallokalen och ovanligt många förtidsröster.
18.38
18.40
Kö för att rösta på Hertsö centrum.
18.49

Fröken Friman slåss för kvinnors rösträtt

svt.seSverige framställs ofta som ett föregångsland på jämställdhetsområdet men det var först 1921 som kvinnor fick rätt att rösta, flera år efter våra nordiska grannländer.
18.49
AAAAH!!! Är så spänd/nervös/förväntansfull! Häng med på Nordnytts valvaka SVT2/webben, 21.40 och framåt!
18.49

Debattartikel: ”Försvara demokratin genom att rösta”

SVT Opinion”Har man som jag dessutom tillbringat stora delar av mitt liv i länder där folk knappt nog har yttranderätt så vet man vad den demokratiska principen är värd”, skriver Henning Mankell.
18.52

Astrid 2,5 vill också rösta

svt.seNär Astrids föräldrar ska rösta, förklarar hennes pappa varför hon inte får vara med. Resultatet är ett klipp som fått stor spridning.
19.59
I väntan på Valu på Moderaternas valvaka i Luleå
20.01
Metro/Yougov: SD blir vågmästare
Sverigedemokraterna får en vågmästarroll och de rödgröna blir större än Alliansen. Så ser det i alla fall ut enligt den en undersökning av opinionsinstitutet Yougov som Metro publicerar.
Den rödgröna oppositionen får sammanlagt 45 procent av rösterna medan Alliansen får 39,7 procent.
S får 29,9 procent, MP 8,6 procent och V 6,5 procent. Bland regeringspartierna får M 20,4 procent, C 6,5 procent, FP 7,2 procent och KD 5,6 procent, skriver metro.se.
SD får 10,2 procent och får då en vågmästarroll, enligt undersökningen. Partiet blir även det tredje största i riksdagen.
Feministiskt initiativ når inte upp till fyraprocentsspärren utan hamnar på 3,6 procent.
I Yougovs nätundersökning har 4 500 personer valts ut på förhand. De fick klockan 8 på söndagsmorgonen en länk där de kan svara på hur de har röstat.
Vid mätningen som presenterades vid 19.30 hade 2 070 personer svarat.
20.03
Den siste att rösta i Bodens stadshus ikväll var en förstagångsväljare
- Det var väldigt kul att få rösta. Jag har läst på under de senaste veckorna. nu blir det spännande att följa valvakan ikväll.
20.04
SVT: SD över tio procent
Sverigedemokraterna ser ut att få en vågmästarroll med 10,5 procent, enligt SVT:s vallokalsundersökning.Stort jubel hos SD)

Stort jubel utbröt vid Sverigedemokraternas valvaka över resultatet - 10,5 procent - i SVT:s vallokalsundersökning. Det skulle betyda en ökning med 4,8 procentenheter jämfört med det senaste valet och betyder att partiet blir tredje största parti.
20.04

Valu: Rödgröna klart större

svt.seEnligt SVT:s vallokalsundersökning så blir de rödgröna partierna större än Alliansen. Sverigedemokraterna behåller vågmästarrollen och Fi ligger på gränsen för att komma in i riksdagen.
20.06
Stort jubel utbröt vid Sverigedemokraternas valvaka över resultatet - 10,5 procent - i SVT:s vallokalsundersökning. Det skulle betyda en ökning med 4,8 procentenheter jämfört med det senaste valet och betyder att partiet blir tredje största parti.
20.09
Miljöpartiets valvaka i Luleå har nyligen startat. Den allmäna tanken är oron över SDs ökning samt förhoppningen att en tydlig majoritetsregering kan bildas
20.35
Röster från Socialdemokraterna i Luleå:
- En bra början. Nu hoppas vi att det går ännu bättre kväll. Men redan nu är v i glada över att moderaterna tappat var tredje väljare, riksdagsman säger Fredrik Lundh Sammeli (S) om Valu.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke (s) steg upp på scenen efter att prognosen visats och utbrast:
- Nu är det klart. Vi får en ny statsminister och han heter Stefan Löfven. Nu kommer vi i kommunerna att få det mycket lättare, säger hon.
20.40
Mandatfördelningen enligt Valu
Om man räknar om Valus siffror till mandat i Valmyndighetens mandatsimulator så får de rödgröna och Fi 172 mandat tillsammans, Alliansen 140 och SD 37. Det innebär att även med Fi i riksdagen så blir SD vågmästare.
S får 110 mandat. MP 25, V 23 och Fi 14 mandat. M får 78, FP 21, C 23 och KD 18 mandat medan SD får 37.
20.43

Söder: ”Stärkt vågmästarroll har varit målet”

svt.seSverigedemokraterna nära fördubblar sitt resultat jämfört med resultatet 2010. Det visar SVT:s stora vallokalsundersökning.
20.46
Sverigedemokraterna i Luleå släpper inte in media på sin valvaka "för att skydda partikamraterna" Glädjen är i alla fall stor sedan Valusiffrorna visat en fördubbling av röster sedan förra valet. - Det var väntat , kommenterar Oscar Rosengren, Sverigedemokraterna, Luleå
20.49

Valun: M rasar nära åtta procentenheter

svt.seModeraterna rasar och tappar nära åtta procentenheter, enligt SVT:s Vallokalundersökning.
20.52
Hur ser din valvakaseflie ut? Skicka in under
20.56
Så här har förstagångsväljarna röstat enligt SVT:s vallokalsundersökning. Siffrorna har hittills bara redovisats avrundat till heltal av SVT:
S: 20
MP: 15
V: 9
M: 19
FP: 7
C: 7
KD: 4
SD: 8
Fi: 9
Övriga: 2
20.59

Glädje på FI:s valvaka

svt.seSvt:s vallokalsunderskningen (Valu) visar att Feministiskt initiativ får 4 procent och därmed kan komma in i riksdagen. Och glädjen är stor på FI:s valvaka i Luleå.
21.07
Håkan Myrlund och Annika Sandström inför Nordnytts valvaka som startar 21.40
21.08
Som det ser ut blir det regeringsskifte till rödgrönt, enligt SVT:s vallokalundersökning, Valu.
21.08
Sverigedemokraterna blir tredje största parti och Feministiskt initiativ kan komma in, enligt Valu.
21.09
Programledarna hör sig beredda.
21.17

Valresultat för Riksdagsvalet - Norrbottens län

På denna sida kan du följa valresultatrapporteringen för Norrbottens län löpande.
21.19
Besvikelsen märks på Moderaternas valvaka i Luleå. Mattias Karlsson tror på nyval inom ett halvår.
21.26
Nu är det bara 15 minuter kvar till Nordnytts direktsända valvaka . Vi kommer att ha många spännande gäster i studion.