Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

I dag röstar Sverige

Här kan du följa SVT Östnytts regionala valvaka som har Gotland, Sörmland och Östergötland i fokus.
Vi sänder också direkt från kl 21.
40 i SVT 2
.

SVT rapporterade · Live - Östnytts valvaka

16.13
En fråga i förskott. Hur kommer ni att täcka regionvalet på Gotland? Enbart genom siffror eller med reportrar och team på plats. Min frågar är alltså om det är någon idé att titta på er ikväll. Det blir lite väl lokalt med bara vinklar på Eskilstuna och Lin och Norrköping.
Hej Erik! Vi kommer att täcka händelseutvecklingen på Gotland, både genom siffror och genom vår reporter Patrik Widegren som är på plats.
17.35
"Det är alltid högtidligt med valdag", twittrar Linköpings kommunalråd Paul Lindvall (M), som också tackar alla moderata valarbetare. "Nu gäller det... Ett annat Sverige och Linköping är möjligt!" skriver i sin tur Lena Micko (S).
18.02
De senaste veckorna har partiernas vallöften haglat tätt. Till exempel så har Socialdemokraterna i Katrineholm utlovat en helt ny skola, Folkpartiet i Landstinget Sörmland och i Strängnäs vill ha en närakut och Miljöpartiet på Gotland vill göra bostadsområdet Gråbo till "Gröna Gråbo" genom en upprustning. Hur stor roll spelar konkreta vallöften som dessa när du ska rösta till kommun och landsting? Eller är det ändå den övergripande ideologin som styr? Tyck gä
rna till här i vår liverapportering!
18.05
Kl 18.15 är dom live hos
18.43
Östnytts reporter Lovisa Gelin är på plats i Linköping. Här kommer en rapport:
20.01
SVT:s vallokalsundersökning tyder på ett regeringsskifte.
20.04
OM SVT:S VALLOKALSUNDERSÖKNING:
* Valu är en undersökning av väljarnas åsikter och beteenden som görs utanför vallokalerna. Den kan både ge en tidig prognos för hur valet kan gå och en bild av hur och varför väljarna har röstat som de gjort.
* De som röstat fyller i en enkät med 35-40 frågor. I år är det 12.909 människor som har intervjuats i 95 vallokaler och 45 förtida röstningslokaler.
20.09
Sverigedemokraterna blir vågmästare även om Fi kommer in i riksdagen säger @margitsilber #svpol #val2014 #valu #dinröst
20.35
Hur röstade de unga förstagångsväljarna? Här är siffrorna.
20.36
Sammanbiten stämning hos Moderaterna i Linköping när SVT:s vallokalsundersökning presenterades.
20.49
Förstagångsväljaren Erik Lindén i Linköping var en av de sista att rösta innan vallokalerna stängde. - Jag kunde inte bestämma mig för vad jag skulle rösta på. Jag tycker inte att partierna har kommit fram till vad de har velat eller fått fram det de har lovat, säger han.
20.55
Nu börjar de räknade rösterna ticka in. Några distrikt i vårt område är redan klara. Här kan du följa valnattsresultatet i realtid: http://valresultat.svt.se/
20.59
"Enligt SVT Valu får Sverige sannolikt en ny statsminister efter kvällens val. Trots ett mediokert val ser Stefan Löfven ut att kunna samla stöd för en rödgrön regering. Men det kan bli en svag regering som får vara beredd på nederlag i riksdagen. Samtidigt kan valet bjuda på en rejäl knall. Enligt Valu kommer Feministiskt initiativ in i riksdagen. Det skulle innebära en comeback för Gudrun Schyman", skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson på svt.se.
21.01
Mats Knutson skriver vidare: "De rödgröna partierna kan få en svag övervikt i riksdagen om Feministiskt initiativ inte lyckas komma över riksdagsspärren. I ett sådant läge förstärks Sverigedemokraternas vågmästarroll." Läs hela analysen här: http://www.svt.se/nyheter/val2014/analys-ny-statsminister-men-svag-regering
21.02
Ett inslag i pipeline!
21.08
Katarina Barrling, statsvetare om Valun: En sak som är intressant är att det är tre partier som gått framåt: V, särskilt SD och Fi, inte är tänkta regeringspartier.
21.08

SVT:s Vallokalsundersökning har undersökt hur väljarna har rört sig mellan partierna i valen 2010 och 2014. Enligt undersökningen röstade 29 procent av Sverigedemokraternas väljare i årets val på Moderaterna i förra valet.

Sverigedemokraterna har vunnit över väljare från alla partier utom Feministiskt initiativ, visar Vallokalsundersökningen.

21.10
Kommunalrådet Paul Lindvall (M) i Linköping om SVT:s vallokalsundersökning och Moderaternas svaga siffror:
- Det kom inte som en blixt från klar himmel. Det ser ut att bli ett svårt läge med tanke på regeringsbilden. Vi är väldigt nyfikna på hur det ser ut i Linköping. Jag tycker det är tråkigt att SD får så stort stöd.
21.14
- Jättekul att vi nästan får en fördubbling. Men jag tror att vi kommer få ännu högre siffror, säger Kim Fredriksson, förstanamn på Sverigedemokraternas lista i Eskilstuna.
21.16
När 17 distrikt är räknade i Sörmland visar det på 17 procent för Sverigedemokraterna till riksdagen.
21.30


23.34
Nu ska vi äntligen ha fått ordning på liveverktyget!
23.35
Det är några kommuner i vårt område där det preliminära valresultatet till kommunvalet nu är klart:
23.36
Den största skrällen hittills är att nybildade Konsensus blir största parti i Vadstena kommun, tillsammans med Socialdemokraterna. Båda partierna har fått 26,7 procent enligt det preliminära valresultatet.
23.37
– Det blev lite mer än förväntat. Litegrann av en överraskning för alla som är på vår valvaka, säger Konsensus ordförande Mats Wahrén.
23.38
De kandidater som står på Konsensus lista har ett förflutet från både mitten, höger- och vänsterkanten.
– Vår viktigaste fråga är hur vi för fram en vision att bli 10 000 personer i kommunen. Därmed är bostadsfrågan viktigast för oss, säger Mats Wahrén.
23.40
Till skillnad från den nationella trend som preliminära nationella siffror visat på så går Moderaterna framåt i Ydre. Partiet får 20,2 procent av rösterna i kommunvalet - en ökning med
2,4 procentenheter.
23.41
Sverigedemokraterna är dock det parti som ökat mest i Ydre, till 5,7 procent.
– Sverigedemokraterna går framåt, men de är inte lika starka som på andra håll, kommenterar statsvetaren Johan Wänström.
23.42
Ni kan nu se flera av partiledartalen på SVTplay!
00.30
Även i Söderköping går Sverigedemokraterna starkt framåt (+5,4). Socialdemokraterna ökar också (+4,8), medan Moderaterna backar (-4,6).
00.36
00.36
I Kinda vinner Sverigedemokraterna hela fyra nya mandat (+9,0), medan Centerpartiet tappar tre mandat (-8,3). - Det ser ut som att många gått från Centerpartiet till Sverigedemokraterna, säger statsvetaren Johan Wänström i Östnytts valstudio.
00.39
- Många känner sig inte hemma i det samhälle vi har. Därför får de styrande stryk i de flesta landsortskommunerna, säger Johan Wänström.
00.41
I Mjölby behåller Socialdemokraterna sin ställning som största parti, med 37,3 procent. Partiet har sedan 90-talet minskat något vid varje kommunval, vilket också är fallet i år. Även Moderaterna har minskat något, men är fortfarande andra största parti. Sverigedemokraterna följer däremot den nationella trenden och har vuxit till 9,7 procent, vilket innebär tre nya mandat i Mjölby.
00.44
- Jag vill tacka alla väljare, säger Lars Stjernkvist ( S). Vi ses 2018.
00.46
lunkar hemåt efter @
00.51
Precis som i Oxelösund så tappar Moderaterna röster även i Trosa, som i sin tur varit ett starkt M-fäste. Enligt de preliminära siffrorna tappar partiet 5,2 procent och får 41 procent av rösterna till kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna är det parti som vuxit mest i Trosa sedan förra valet. De får 7,6 procent av rösterna jämfört med 4,1 senast.
01.17
Nybyggarpartiet i Valdemarsvik sjunker kraftigt - från 17,9 procent vid förra valet till dagens 8,9 procent. Enligt vår valexpert Johan Wänström är det inte ovanligt att "uppstickarpartier" som fått en stor mängd röster vid ett val senare minskar vid nästa.
- Det kan ändras fort för vissa partier när de tvingas ha ansvar i den vardagliga kommunpolitiken, säger han.
01.18
Flest röster i Valdemarsvik fick Socialdemokraterna med 36,4 procent. Moderaterna och Centerpartiet hamnar på andra respektive tredje plats, där Moderaterna dessutom får ett nytt mandat enligt preliminära siffror. Sverigedemokraterna har ökat från 2,7 procent till 9,8 procent vilket innebär två nya mandat i fullmäktige.
01.23
I Strängnäs gick Moderaterna framåt med +3,7 procentenheter till 31,3%. S tappade 2,5 och landar på 24,3%. Sverigedemokraterna mer än fördubblade sitt resultat från 2010 och hamnar på 11,3% vilket ger dem totalt sex mandat i fullmäktige, att jämföra med dagens två.
01.23
Viktiga datum efter valet

* 15 september
Reinfeldt lämnar in avskedsansökan till riksdagens talman. Talmannen kallar till sig partiledarna så fort han hinner för att utse en regeringsbildare. Löfven får uppdraget att bilda regering. Processen kan ta längre tid vid oklart valresultat.
* 29 september
Den nya riksdagen samlas. Ny talman väljs.
* 30 september
Riksdagen öppnas. Första möjliga dagen för talmannen att föreslå ny statsminister.
* 2 oktober
Första möjliga dagen för statsministeromröstning om ny statsminister.
* 3 oktober
Möjlig dag för Löfven, om riksdagen godkänt honom, att läsa upp regeringsförklaring och presentera ministrar. Konselj på slottet. Det formella regeringsskiftet sker. Det tar dock sannolikt längre tid att få en ny regering på plats
* 17 november
Sista dagen för en ny regering att lägga fram budgetproposition
* December
Riksdagen fattar beslut om statsbudget.

Källa: TT/Riksdagen
01.24
All valstatistik nedbruten på minsta valkrets hittar du här - http://valresultat.svt.se
01.35
När det gäller landstingsvalet i Östergötland ser Alliansen ut att tappa makten. 267 av 273 distrikt är räknade och S har nu 36,6% av rösterna. Men även här är SD den stora vinnaren, eftersom man ser ut att nästan tredubbla sitt resultat från 2010, från 3,5% till 9,7%. Det ger dem sex nya mandat.
01.43
Uppstickarpartiet Vård för pengarna gör ett starkt val. Som det ser ut nu får partiet drygt elva procent av rösterna och kniper därmed åtta mandat i Sörmlands landstingsfullmäktige. Både Moderaterna och Socialdemokraterna ser ut att tappa fyra mandat vardera, medan Sverigedemokraterna i sin tur får fyra nya mandat. Det här när 161 av 168 valdistrikt är räknade i landstingsvalet.