SVT rapporterade · Historisk kometlandning

17.04
Bekräftat! Philae har landat!
17.05
TT: "Landaren Philae från den europeiska rymdorganisationen ESA:s sond Rosetta har lyckats landa på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko."
17.06
På ESA diskuterar man just nu hur lyckad landningen var.
17.07
Glädjetjuten på ESA blandades snabbt med oroade miner. Philae har landat, men det är ännu osäkert om den har kommit ner på "rätt köl".
17.07
Öronbedövande jubel i Siegbahnsalen på Ångströmlaboratoriet, där den svenska rymdeliten sitter.
17.08
"We are still looking on how the lander is behaving".
17.09
Johan Marcopolous: "Har allt gått bra nu kan de svenska instrumenten som vi bidragit med kunna börja jobba utan att landaren stör dem :)"
17.09
ESA:
"The lander is on the surface, the harpoon has been fired, the landing gear is activated, we are sitting on the surface!"
17.10
Trötta men överlyckliga forskare
på ESA.
17.12
Jean Jacques Dordain, generaldirektör på ESA kommenterar: "Big step for science. I would like to say what I said before. The biggest problem of success is that it looks easy. The sum of expertise and team work between 20 nationalities, this success come from this."
17.13
Jean Jacques Dordain "We are the first to have done this, and that will stay, forever!" (om att landa på en komet)
17.14
Står den rätt
Allt verkar som att landningsutrustningen har fungerat som den ska, och landat rätt.
17.14
Kommer själva Rosetta oxå landa på kometen ☺
Nej, Rosetta kommer fortsätta cirkulera runt kometen. 80% av forskarnas utrustning sitter på Rosetta, så denna kringflygning är minst lika viktig som landaren själv.
17.15
Hut lång tid tar det för radiodignaler att nå kometen från oss och hur kan man veta när exakt man måste skicka kommandon?
Signaler från kometen till jorden tar cirka 30-60 minuter. Nu kommer tester göras för att säkerställa att alla system fungerar, innan de börjar jobba.
17.16
Ska det komma bilder från landaren också?
Ja, det ska komma bilder från landaren också, eftersom den har med sig kamera. När de kommer är dock oklart.
17.17
frågan är om den kommer överleva?
Landningen beskrivs som en succé, och det är den svåra biten. När den väl är på plats lever den inte lika farligt som under landningen.
17.18
Hurr mycket har det här projektet kostat? Kanske lika mycket som som mat i till alla i Filippinerna i för 100 år....
Tycker samtliga inblandade inklusive media skulle skämmas!!!!!
Cirka 1,3 miljarder euro är en summa som nämnts. Då får man också ta i beräkning att rymdforskning ligger bakom en stor del av den kunskap som används för att underlätta livet på jorden.
17.19
Har de tänkte flyga tillbaka något från kometen till jorden eller blir det bara tester som överförs via data? :)
Det är enbart data som sänds tillbaka. Det skulle inte varit tekniskt eller ekonomiskt möjligt att skicka tillbaka materia till jorden från kometen.
17.20
1) Hur snabbt har Rosetta åkt som "snabbast"?

2) Tog det alltså 10 år för Rosetta att ta sig till kometen - eller har Rosetta utfört flera olika jobb, och var den i "viloläge" i ~30 månader osv? Klargör om möjligt!

HEJJA VETENSKAPEN :) - det som förenar oss alla i utmaningen att utforska det okända.
Rosetta har mer eller mindre varit i viloläge, och sparat kraft för att hamna i rätt läge runt kometen. Hur snabbt den färdats har jag tyvärr inga uppgifter på.
17.21
ESA:s talesman: "We can not thank all the people that have been working with this since 1993."
17.22
Varför heter den "Rosetta"
Rosetta kallar man en upphittad sten med hieroglyfer som gav oss svar på hur ett par gamla antika språk skulle kunna översättas. På samma sätt vill man genom studier på denna komet ge svar på frågor om hur kometer reagerar när de närmar sig solen.
17.23
varför sänder man en rymdsond till en komet/vad är det bra för?
En modern teori i sammanhanget är att livet på jorden uppstod från bakterier som färdades till jordklotet från en komet. Det är en utmanade tanke, men studier av denna komet kan ta forskningen kring denna teori framåt.
17.25
Hur länge är det kvar till Rosetta landar
Rosetta kommer inte landa, utan blir kvar runt kometen.
17.25
kommer man att få se på landningen i livesendningen eller ska man få se den i efterhamn???
Vad jag vet kommer det bara finnas stillbilder.
17.25
Hur långt från jorden befinner sig kometen?
Vart är kometen på väg?
Och hur länge kommer vi att kunna få data ifrån kometen?
Cirka 1 miljard kilometer bort. Projektet beräknas sluta nästa år, då kometen kommer för nära solen.
17.26
Jag ser att:En liten mekanisk verkstad i Alingsås har tillverkat en avgörande del till satelliten Rosetta. Men det var 15 år sedan.
Får man som alingsåsare vara extra stolt då?
Absolut!
17.26
Hej.

Du nämner att den enbart kommer överföra data och inte skicka hem något. Vilken metod används för att skicka data mellan jorden och kometen? Vilken typ av data är möjligt att skicka?
Radiosignaler, med komprimerad information om fynden från analysatorerna.
17.27
Var det någon som hette Rosetta?
Rosetta är namnet på den egyptiska stad där Rosetta-stenen hittades, och som i sin tur gett namn till farkosten.
17.27
Är kometen på väg in mot solen nu? Hur länge tror ni att sonden kan följa kometen?
Enligt uppgift kommer kometen närma sig solen mer och mer nu, och vara som närmast solen 2015. Sedan tar den Rosetta med sig förbi solen och ut i världsrymden igen.
17.29
Kommer Philae att förintas i och med att kometen kommer för nära solen?
Oklart, men utrustningen kommer ha utfört sitt uppdrag då, och kommer inte längre vara till användning.
17.30
Så att skicka över bilder osv är tekniskt omöjligt?
Även bilder går att skicka med radiosignalerna.
17.31
ESA: "A giant leap for mankind... and Europe!"
17.31
Vad är det forskarna vill veta på denna komet?? Och hur stor är kometen?
Cirka fem kilometer bred.
17.31
En anledning skulle kunna vara för att leta aminosyror som skulle kunna ge ett svar på hur liv skapades på Jorden.
17.32
Användaren zng skriver: "Man har använt planeters gravitation för att få fart på Rosetta på vägen och för att spara bränsle, därför har det tagit tid."
17.32
Hej. om kometen flyger in i solen händer det något farligt då?
Kometen kommer flyga förbi solen, inte in i. Skulle så ha varit fallet hade inget farligt hänt (mer än att kometen, Rosetta och landaren Philae fått det väldigt hett kring sina metalliska öron).
17.36
Vad vill forskarna veta på kometen?
Kometen består av is, om än väldigt smutsigt sådan. Troligtvis kom vattnet till solsystemet från sådana här kometer, vilket kan ge oss massor av information om det solsystem vi lever i.
17.38
Finns det människor som åkte med den?
Nej, och det är tur, för de hade inte kommit tillbaka igen. Det är i nuläget omöjligt att få kraft nog att skicka tillbaka en farkost från en komet till jorden.
17.39
om man vill följa vart rosetta har varit sedan 2004 och vart den kommer vara till 2016 så kan man de det grafiskt/amimerat här och se vart i rymden den är omman jämför mot de andra planeterna i solsystemet

sci.esa.int
17.40
ESA:
"We will follow the comet for 1,5 years now."
17.40
ESA: "We hope the next generation will be inspired by Rosetta to go to space, like Apollo inspired us in the older generation."
17.40
Det innebär alltså att Philae och Rosetta (när de utfört sitt arbete) kommer att försvinna ut i världsrymden och bli skrot och/eller oanvändbara?
Japp! De tillhör dock en liten skara av farkoster som hittills skickats iväg. Ett större problem med rymdskrot är överblivna satelliter som är kvar i omloppsbana runt jorden (gamla TV-satelliter, etc).
17.42
Kontrollcentret rapporterar nu:
17.44
"Philae is doing great! We landed on the comet, touched the surface, the impact was soft, only 4 centimeters, the tank opening problem was not serious, BUT the anchors did not shoot, which is causing us concern, we cant confirm that we have landed properly, at the moment we are doing rest of scans".
17.45
Kontrollcentret, som nu har mer detaljerad information, säger alltså att landaren har landat och lever, och att det var en mjuk och fin landning som gjorde att landaren bara sjönk ner fyra centimeter i kometens yta. MEN, forskarna är osäkra på om harpunerna som ska hålla fast landaren i kometen fungerade som de skulle, och om landaren är så stabil som den borde vara.
17.45
NASA-"Solsystemet tillhör mänsligheten". Det lät nästan som general Grievous i Tar Wars. Nu kommer nog snart en Jedi upp på scenen.
17.46
Om ankaret inte utlösts, studsar Rosetta väl ut i tomheten?
Det är en risk. ESA kommer med motstridiga uppgifter kring det här. De säger både att landningen gick som förväntat, men att informationen från harpunerna "inte är fullständig".