Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Budgeten föll - Löfven kommer utlysa extra val

Budgetomröstningen i riksdagen blev ett tungt nederlag för regeringen, när Alliansen fick majoritetens stöd för sitt budgetförslag med hjälp av Sverigedemokraterna röst. Efter budgetförlusten meddelade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer att utlysa ett extra val till den 22 mars.

Här kan du läsa SVT:s liverapportering från dagen!

SVT rapporterade · Direktrapportering: Besked om budgeten

14.36

Så, vad händer idag?

Klockan 15.40 startar SVT:s livesändning från riksdagen. Våra
politikreportrar finns på plats för rapportering och analyser.

16.00 träffas SD för ett gruppmöte

16.30 beräknas mötet vara färdigt, partiet håller då en
presskonferens om sitt beslut.

Från ca 16.45 kan ni chatta med vår politikreporter Per
Einarsson.

14.37
Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt uppger till TT att partiet kommer att inleda sin presskonferens runt 16.30, men att det först efter en cirka 25 minuter lång inledning kommer att lämnas besked om hur partiet kommer att rösta på onsdag i kammaren.
14.38

14.39

Just nu svarar vår politikreporter Elisabet Marmorstein på era frågorn via #dinröst på Twitter och Facebook.

14.39
14.42

”Tveksamt om Löfven överlever en hel mandatperiod”

svt.seOnsdagens omröstning är bara början på en lång period av nederlag för regeringen, även om Stefan Löfven vinner striden om budgeten. Det säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.
14.45
På onsdag ska riksdagen rösta om budgeten. Eftersom regeringen inte har egen majoritet och Allianspartierna tydligt sagt att man inte tänker rösta på någon annan budget än sin egen så hamnar allt ljus på Sverigedemokraterna, som alltså ger besked i dag.
14.46
SD, som har kallat till presskonferens nu under eftermiddagen för att lämna besked, har två alternativ:

1. Lägga ner sina röster och låta budgeten gå igenom

2. Stödja Alliansens budget
14.47
Skulle Sverigedemokraterna välja att rösta på Alliansen så vinner den budgeten och regeringskrisen är ett faktum. Det finns därefter fyra möjliga utvägar för regeringen som är mer eller mindre troliga.

1. Återremittering: Riksdagen kan besluta att skicka tillbaka budgeten till finansutskottet för en ny förhandlingsrunda. För ett sådant beslut räcker det med stöd från en tredjedel av riksdagens ledamöter.

2. Nyval: Regeringen kan välja att utlysa ett extraval. Det kan dock ske först tre månader efter riksdagens första sammanträde vilket blir runt årsskiftet.

3. Regeringen stannar– men regerar med Alliansens budget: Alternativet har dock avfärdats av Stefan Löfven flera gånger.

4. Regeringen avgår: Nya sonderingsrundor hos talmannen inleds och talmannen ger uppdraget till den som har störst möjlighet att bilda regering.
14.47
SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein tror att det i ett sådant läge är mest troligt att det budgeten skickas tillbaka till utskottet.

– Det absolut mest troliga är att ordföranden i finansutskottet på onsdag morgon ber att budgeten ska skickas tillbaka till finansutskottet. Då lägger man inte fram budgeten och Löfven undviker ett nederlag.
14.50

15.17

Enligt SD:s pressekreterare Martin Kinnunen fattades alltså beslutet om budgeten redan i förra veckan, efter samtal med bland annat den sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson.

Ledningen kommer i eftermiddag att ge sin rekommendation till partiets ledamöter och lämna ett officiellt besked i eftermiddag.

– Som jag har förstått det har man från ledningens sida landat i en uppfattning, det skedde väl i slutet av förra veckan, där man kom fram till vilken åsikt man egentligen har i frågan, säger Kinnunen i en intervju i DN.

15.17

Men stabschefen Linus Bylund säger till SVT att det inte stämmer att ett beslut fattades i förra veckan.

– Det kanske är så att någon del har fattat ett beslut eller att det finns ett beslut som man lutar åt, men något formellt beslut togs inte förra veckan.

15.18

Debattartikel: ”En PR-framgång för SD”

SVT Opinion”Sverigedemokraterna har hamnat i fokus för debatten och för mediernas uppmärksamhet. Genom sitt agerande har partiet synliggjort den makt som vågmästarpositionen innebär”, skriver Ulf Bjereld.
15.19
”Sverigedemokraterna har hamnat i fokus för debatten och för mediernas uppmärksamhet. Genom sitt agerande har partiet synliggjort den makt som vågmästarpositionen innebär”, skriver S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld på SVT Opinion.

Läs hela artikeln här nedanför!
15.21
Våra politikreportrar finns just nu på plats i riksdagen och väntar på presskonferensen som kommer att hållas ca 16.30 efter SD:s gruppmöte - där man kommer att ge besked om budgeten.

Livesändningen, som startar om 20 minuter, kommer ni att kunna följa här i direktrapporteringen.
15.21

15.33
Statsminister Stefan Löfven (S) besökte i morse SVT:s Gomorron Sverige. Han berättade där att han har trött på pratet om budgeten som en pjäs i det politiska spelet om makten.

– Det här är mer än ett spel om vem som vinner och förlorar, säger Löfven, och tillägger även:

– Jag stör mig på att det skulle handla om Stefan Löfven eller regeringen.
15.33
Om SD skulle rösta för Alliansens budget och fälla regeringen vill Stefan Löfven nu inte spekulera om vad det innebär för hans fortsatta regerande som statsminister.

– Jag kan inte gå omkring och vara rädd hela tiden.
15.35


15.43
Livesändningen är något försenad men börjar strax!
15.44


15.45
Då var livesändningen igång. Ni kan följa den här ovanför - SD:s gruppmöte börjar klockan 16, cirka 16.30 har man kallat till presskonferens.
15.46


15.48
Hej och välkomna till er som just börjat följa den här direktrapporteringen!

I dag kommer SD att ge besked om de tänker fälla regeringens budget eller inte - vi sänder live från riksdagen och direktrapporterar under eftermiddagen.

Här kommer du dessutom att kunna chatta med vår politikreporter Per Einarsson.
15.48
Sverigedemokraterna har i praktiken två alternativ att välja mellan när de nu inom kort fattar beslut:

1. Sverigedemokraternas 49 riksdagsledamöter kan enas om att, som brukligt när deras eget budgetalternativ har förlorat, lägga ner sina röster och låta regeringens budget gå igenom.

2. De kan välja att rösta på den borgerliga alliansens budgetförslag som då får fler röster än regeringens (med stöd av Vänsterpartiet).

I det senare fallet är regeringskrisen ett faktum. Statsminister Stefan Löfven har tydligt sagt att att han inte tänker regera med en budget som inte är regeringens.

15.49
Vår reporter Kerstin Holm rapporterar att S-ledaren Stefan Löfven och MP:s Åsa Romson snart anländer för att ha ett möte i riksdagen.
15.50


15.50

Så, vad händer idag?

Klockan 15.40 startar SVT:s livesändning från riksdagen. Våra
politikreportrar finns på plats för rapportering och analyser.

16.00 träffas SD för ett gruppmöte

16.30 beräknas mötet vara färdigt, partiet håller då en
presskonferens om sitt beslut.

Från ca 16.45 kan ni chatta med vår politikreporter Per
Einarsson.

15.52
Nu är Stefan Löfven på plats i riksdagen.
15.53
- Hur tänker de agera för att Sverigedemokraterna inte ska få det avgörande inflytande som de själva sagt att Sverigedemokraterna inte borde ha? Det är frågan till de fyra borgerliga, säger Löfven.
15.53
Om Sverigedemokraterna bestämmer sig för att rösta på allianspartiernas budgetförslag finns en möjlig väg att vinna tid för regeringen Löfven. Budgeten kan återförvisas till finansutskottet. När budgetdebatten inleds på onsdag morgon klockan 9 begär i så fall någon företrädare för regeringspartierna i finansutskottet återförvisning.

 I omröstningen räcker det med att en tredjedel av ledamöterna röstar ja.
Förhoppningen är att förhandlingar i finansutskottet ska leda fram till ett nytt budgetförslag som kan få stöd av en majoritet i riksdagen.

15.55
SD:s Björn Söder möter Mats Knutson på väg in till grupprummet i riksdagen:

- Vi har under en lång tid processat det här och vägt in många olika perspektiv.
15.55
- Jag vet vart det lutar. Jag förmodar att det kommer bli det också, säger Söder.
15.57
Statsvetaren Jenny Madestam finns nu med i vår studio. Hon säger att SD utnyttjat situationen maximalt för att få maximal exponering.

- Nu är frågan som vi alla väntar spänt på: Är det här på riktigt eller har det handlat om att utnyttja sin position?
15.57
15.58
SD:s Björn Söder säger att det mest är ett formellt beslut som tas i dag.
15.59
Just nu i studion: statsvetaren Jenny Madestam om SD:s roll i riksdagen.
15.59
Statsminister Stefan Löfven (S) har den senaste tiden bollat över frågan om ansvar för situationen, om Sverigedemokraterna väljer att stödja alliansens budgetförslag, till de fyra borgerliga partierna. Är de beredda att regera med stöd av Sverigedemokraterna?

Eller tänker de handla på ett sätt som inte ger Sverigedemokraterna inflytande? Stefan Löfven antyder, men han säger det inte rent ut, att de borgerliga riksdagsledamöterna skulle kunna lägga ner sina röster och därmed bidra till att en regeringskris undviks.
 
16.00
Det heter extraval inte nyval
Helt korrekt. Regeringsformen talar om "extra val", men i dagligt tal brukar vi även använda formuleringen nyval.
16.01
Vad är det som säger att SD besked idag fortfarande gäller imorgon når det är skarpt läge och enskilda ledamöter ska trycka på knappen. SD förefaller ju inte vara direkt överens.
Vi kan förstås inte veta säkert hur de enskilda riksdagsledamöterna röstar. Det får vi veta först i morgon kl 16, om det nu blir en omröstning om budgeten. Men faktum är att det räcker med att 19 av de 49 Sverigedemokraterna i riksdagen röstar på alliansens budget för att den ska vinna.
16.02
Nu är det Rapportsändning med lite andra nyheter i sändningen, men vi är snart tillbaka i livestudion.
16.06
Hej!
Om det blir nyval men att det blir samma reslultat igen att Socialdemokraterna vinner tillsammans med MP, ska SD fortsätta med detta varje gång eller hur går det till?
Så kan det förstås bli efter ett extra val, men man kan ju också tänka sig att det leder fram till andra riksdagsmajoriteter.
16.08
Jag förstår inte, varför är det Sd som kommer få bestämma? det kan väl lika gärna vara alliansen som röstar emot budgeten? vad är det jag inte förstår?
Just nu ligger bollen hos Sverigedemokraterna att avgöra vilket budgetförslag som ska vinna, regeringens (med stöd av V) eller alliansen. Allianspartierna har sagt att de ska rösta på sitt eget gemensamma förslag, men det räcker inte för att det ska vinna omröstningen.
17.03
Mattias Karlsson säger också att om statsminister Stefan Löfven väljer att utlysa ett extra val, ser SD fram med tillförsikt med en ny valrörelse.

- Vårat mål är att bli Sveriges andra största parti.
17.04
- Syftet är att blockera ut MP och det har man möjligen ett gott stöd för i sitt eget parti, säger Mats Knutson.
17.04
Enligt reporter Kerstin Holm som befinner sig på plats i riksdagen har Socialdemokraterna ännu inte kommenterat SD:s besked. SVT fortsätter att bevaka utgången där statsminister Stefan Löfven sitter.
17.06


17.06
”Vår bedömning och förhoppning, givet att regeringens budget faller, är att vi får en reformerad budget och kanske en regeringsombildning”, skriver Mattias Karlsson på SVT Opinion.

Debattartikel: ”Därför fäller vi regeringen”

SVT Opinion”Vår bedömning och förhoppning, givet att regeringens budget faller, är att vi får en reformerad budget och kanske en regeringsombildning”, skriver Mattias Karlsson.
17.06
– Sverige står inför ett väldigt svårt läge. I många kommuner så pratar man om en hotande systemkollaps. Sverige har under en väldigt lång tid haft en väldigt ansvarslös invandringspolitik, en politik som är extrem i förhållande till vår omvärld. Den här utvecklingen kan inte fortgå längre därför att den hotar i grunden både välfärd, sysselsättning, tillväxt och trygghet i det svenska samhället, sa Mattias Karlsson under presskonferensen.
17.07

Sverigedemokraterna hoppas på en regeringsombildning och en omgjord budget. En orsak till beskedet är alltså att SD hoppas få upp invandringsfrågan på dagordningen.

– I en ny budgetprocess kommer vi att vara beredda att ta ansvar, kompromissa och vi kommer fortsätta att driva hjärtefrågor om mer ansvarsfull invandringspolitik och förbättrade villkor för de äldre, sa Mattias Karlsson under presskonferensen.

17.08

Kriserna som fick Sveriges ledning att skaka

svt.seI dag kommer beskedet i budgetrysaren som kan tvinga regeringen att avgå eller utlysa nyval. Men detta är inte första gången som Sverige står inför en regeringskris. Vi har listat några tidigare händelser som fått Sveriges politiska ledning att skaka.
17.08
- Det blir inga stora marknadseffekter av Sverigedemokraternas besked utan nu blir det fokus på vad de andra partierna kan komma fram med. För svensk del är det viktigt nu att vi får kompromisser och en vilja hos de andra partierna att komma fram till en lösning så att vi kan komma fram till en säkerhet i den ekonomiska politiken så snabbt som möjligt, säger Johan Javeus, chefsanalytiker på SEB, till TT.
17.09
Har inte alliansen en möjlighet att rädda Sverige ur krisen som SD försöker skapa genom att helt enkelt inte rösta på sin egen budget?
Hej, Jonathan! Jo, i teorin skulle de kunna göra så. Men de har varit tydliga med att de har för avsikt att rösta på sitt eget budgetförslag.
17.09
"Detta var inget lätt beslut och vi är införstådda med att vi hade fått oerhört skarp kritik oavsett vilket beslut vi fattat", skriver Mattias Karlsson på SVT Opinion.

"Vi fattar detta beslut med omtanke om Sverige och med våra väljares intressen i främsta rummet".
17.11
Enligt TT får Mattias Karlsson frågan efter presskonferensen om SD inte riskerar att förlora sin roll som vågmästare nu, om den rödgröna regeringen gör upp med något eller flera av de borgerliga partierna.

- Vi är beredda att ta den risken för att få upp invandringen på dagordningen.
17.14

Nu har Löfvens regeringen fyra alternativ:

Återremittering: Riksdagen kan besluta att skicka tillbaka budgeten till finansutskottet för en ny förhandlingsrunda. 

Nyval: Regeringen kan välja att utlysa ett nyval. Det kan ske tidigast 29 december, valet måste då hållas senast 29 mars. Men även om det blir nyval ligger den budgeten som vinner innan nyvalet fast.

Regeringen stannar - men regerar med Alliansens budget:Förslagen får då anpassas till de lägre utgiftsramar som alliansen föreslår, inom varje område. Mindre pengar till försvaret, äldreomsorgen och vården bland annat. 

Regeringen avgår: Nya sonderingsrundor hos talmannen inleds och talmannen ger uppdraget till den som har störst möjlighet att bilda regering.

17.15
- Vi lär få besked från S och MP under kvällen hur de ska svara på SD:s besked, säger Mats Knutson. Knutson tror att det mest troliga är att det nu blir en återförvisning av budgeten så att den hamnar i finansutskottet igen.
17.16
Utanför Moderaternas grupprum finns vår reporter Andreas Öbrink:

- Antagligen sitter de där inne nu och funderar på vad de ska säga när de kommer ut.

- Nu ligger faktiskt bollen hos dem. Det kan kännas knivigt för dem att ha hamnat här.
17.17
- Det här går ut över människor, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt som  just nu finns med i vår livestudio.
17.17
Sverigedemokraternas besked att de har för avsikt att rösta på allianspartiernas budgetförslag kan ses som en eftergift för opinionen i partiet. Opinionsmätningar har indikerat att det finns ett brett stöd för beslutet att fälla regeringens budgetförslag. Många bedömare har de senaste dagarna lutat åt att SD skulle ha mer att förlora än att vinna på att utlösa en regeringskris där ingen vet vad resultatet kan bli. De skulle t ex kunna förlora sin roll som tungan på vågen i riksdagen, om krisen leder fram till en uppgörelse över blockgränsen. Men partiets riksdagsgrupp valde att "kasta sig ut i det okända".
17.20
Om regeringen inte drar tillbaka budgeten går Sverige mot ett nyval. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt säger så här i SVT:s sändning: - Vi söker inte ett nyval men skulle det bli nyval så är vi beredda. - De som har orsakat den här oredan kommer att få betala för det.
17.20
- Vi är det enda oppositionspartiet som satt oss ner med regeringen, kompromissat och förhandlat fram en budget. Vi är beredda att genomföra den och ta ansvar för det, säger Jonas Sjöstedt.
17.21
- Det som avgör vad som händer nu är hur den borgerliga alliansen reagerar. Vill de regera med SD:s stöd, vill de ha nyval, eller är beredda att hitta en lösning på den här situationen - nu ligger bollen hos dem, säger Sjöstedt.
17.22

Nu har Karin Pettersson, politisk chefredaktör Aftonbladet och Jan Sjunnesson, chefredaktör nättidningen Samtiden, tagit plats i studion igen.
17.24
Vad gör ni med sändningen? Här skrivs historia och ni bara bryter. sedan kopplar ni på ett burkprogram.
Sändningen fortsätter på svtnyheter.se! Häng med!
17.25
SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt intervjuas efter presskonferensen.
17.26
Anna Kinberg Batra (M) har nu kommit ut för att kommentera SD:s besked. SVT.s reporter Andreas Öbrink är på plats.
17.26
Samtidigt som vi väntar på att Socialdemokraterna ska kommentera SD:s beslut att fälla regeringens budget rapporterat TT att beskedet om den svenska regeringskrisen sprids snabbt i världen.

Nyhetsbyrån Reuters skickade ut en snabb nyhetsflash och följde direkt upp med text om beslutet av "the anti-immigration Sweden Democrats" att rösta för den Alliansens budgetförslag.
17.27
Varför bryta när Ni talar om att hålla på fram till 18?
SVAGT AV MONOPOLTV!!!!!!!!!!!!!!
Sändniningen fortsätter på svtnyheter.se!
17.28
Varför röstar inte SD på sitt eget budgetförslag? Det har väl ännu inte behandlats i kammaren? Eller hur funger det rent formellt?
Budgeten debatteras i riksdagen i morgon med start kl 9. Omröstningen äger rum kl 16. I första omgången ställs SD:s förslag mot Alliansens och där faller SD-förslaget. Det är därefter som Sverigedemokraterna kommer att rösta på Alliansens budgetförslag.
17.28
- Det är upp till statsministern att kommentera och hantera den här situationen. Det är statsminsitern som har ansvar för att regeringens budgetförslag går igenom, inte oppositionens, säger Anna Kinberg Batra.
17.29


17.31
Hur såg budgetomröstningen ut 2013? Lades röster ned? Röstades det mot?
Sverigedemokraterna la under hela förra mandatperioden (enligt rådande praxis) ner sina röster när deras eget förslag hade förlorat. Nu har de bestämt sig för att stödja Alliansens förslag.
17.46
Vad betyder ett nyval för Sveriges ekonomi? Sjunker kronan?
Kronan har fallit mot dollarn och euron idag. Ekonomer har varnat för att osäkerheten som en regeringskris innebär kan påverka svensk ekonomi negativt. Men det beror förstås på hur länge krisen varar.
17.49
SD kommer aldrig att bli andra största parti i Sverige, SD får behaga sig även i framtiden att bli ett vågmästarparti .
17.49
Samarbetsregeringen föll pga bristande samarbete. Stor komik
17.49
Detta besked är helt uppåt väggarna, sveriges riksdag leker i sandlådan och är ett enda stort skämt. Det var inte detta jag röstade för.Är mycket besviken!
17.49
SD har svikit sina äldre och arbetslösa väljare, hoppas dom förstår detta vid ett nyval
17.50
Det är tragiskt att SD får den oförtjänta makt som vi ser nu!!
Dags att ta ansvar och börja samarbeta över blockgränserna!! Jag undrar om Annie Lööf är nöjd nu!?! Visa svenska folket att ni som sitter i riksdagen (ej SD) är de ansvarstagande personer ni utger er för att vara!!
17.53
När måste Alliansen senast svara på denna situation?
Alliansens svar (genom Anna Kinberg Batra (M) och Annie Lööf (C)) har hittills varit att ansvaret helt och hållet ligger hos statsminister Stefan Löfven. De tänker inte gå in i några förhandlingar.
17.57
Är det bara etablerade PK-medborgare som kan ställa frågor/kommentera här?
Självklart inte!
18.12
SVT:s politikreporter Per Einarsson svarar löpande på frågor. Vad undrar du?
18.29
Om det nu blir omval, hur tror ni SD och dess väljare påverkas av Åkessons frånvaro? Kan det vara så att de förlorar väljare pga detta?
06.34
God morgon.

I dag följer vi allting runt budgetdebatten, hela dagen. Vi sänder direkt från klockan halv sju och fortsätter hela dagen ända tills efter debatten i riksdagen.
06.36

SD röstar för Alliansens budget – detta händer nu

svt.seSverigedemokraterna kommer att fälla regeringens budget, meddelade partiet under en presskonferens i dag.
06.40



06.43
I morgonens Gomorron Sverige kommer budgeten att diskuteras med en mängd aktörer. Strax kommer MP-språkröret Gustav Fridolin och om en timme sitter SD:s Mattias Karlsson i studion.

06.44
”Det är blockpolitikens död vi såg igår”, säger ledarskribenten PM Nilsson i Gomorron.
06.50
Just nu sitter Anders Lindberg, Aftonbladet, PM Nilsson, Dagens Industri och Jan Sjunnesson från den SD-knutna tidskriften Samtiden i Gomorrons soffa.
06.51
Fridolin i studion nu.
06.51
”Det var ett helt oväntat besked” säger Fridolin om SD:s budgetfällning igår.
06.53
”SD vill fälla en budget i halvåret” säger Fridolin.
06.54
”Vi sa att vi är beredda att samtala om allt i den här budgeten” berättar Fridolin om gårdagens möte med Alliansen. De borgerliga har gett besked att de inte vill förhandla om regeringsbudgeten.
06.57
Vi kommer möta kraven tillsammans, säger Fridolin om regeringssamarbetet.
06.58
Fridolin menar att det bakomliggande problemet här är att de andra partierna ”inte velat ta sig upp ur sandlådan och förhandla”.
06.59
Fridolin är väl hoppfull om blocköverskridande samarbete, säger SVT:s expert Margit Silberstein.
07.00



07.01
Kan en nyombildad regering se ut ungefär som den idag? ”Då är det ju ingen idé med detta” säger Silberstein.
07.10
Vem kan tänkas efterträda Stefan Löfvén?
Just nu förs det ingen diskussion om att Löfven ska lämna sin post som partiledare.
07.11

Fridolin: Vi är beredda att samtala om allt

svt.seTidigt i morse gästade Gustav Fridolin SVT och berättade om gårdagens sena möte med allianspartierna, enligt Miljöpartiledaren öppnade regeringen upp för ett samarbete:
– Vi sa att vi är beredda att samtala om allt i den här budgeten.
07.21
Om det blev ett nyval, hur tror ni siffrorna skulle se ut?
Enligt den senaste SCB-mätningen skulle ett val idag ge ungefär samma sammansättning av riksdagen som i september. Det är svårt att se att något enskilt parti skulle kunna gynnas av ett extraval. Men historiskt så missgynnas det parti som drivit fram nyvalet.
07.23



07.28
Enligt Magnus Hagevi, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, verkar det inte som att Löfven har planer på att avgå ännu. I sådana fall skulle han redan ha meddelat att så blir fallet om budgeten faller i dag.
– Det tycker jag att han borde gjort innan i så fall om han hade den intentionen, säger han till TT.
07.29


07.32

Debattartikel: ”En PR-framgång för SD”

SVT Opinion”Sverigedemokraterna har hamnat i fokus för debatten och för mediernas uppmärksamhet. Genom sitt agerande har partiet synliggjort den makt som vågmästarpositionen innebär”, skriver Ulf Bjereld.
07.35
”Det troliga är att Löfven avgår eller, kanske ännu troligare, att Löfven utlyser att nyval” säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.
07.41
"Enligt den senaste SCB-mätningen skulle ett val idag ge ungefär samma sammansättning av riksdagen som i september. Det är svårt att se att något enskilt parti skulle kunna gynnas av ett extraval. Men historiskt så missgynnas det parti som drivit fram nyvalet."

Så det betyder att SD skulle tappa röster? Någon kommer väl utses till synda bock?
Det är svårt att säga vem väljarna ser som syndabock. Det lär visa sig om det blir ett extra val.
07.42
God morgen. Är det väldigt oroligt för många med människor denna morgon .starta tidigt med kommentar och diskution. Har många sovit dåligt i sverige bland väljare. Hur på verkas detta befolkningen denna osäkra o trygg politiska och denna svårar omöjliga samarbete. Skulle vilja se svenska radio gå ut på gatorna och svenska tv fråga människor.
I går intervjuade vi många människor runt om i Sverige. En hel del var oroliga och besvikna, och en hel del tyckte att det var bra. Det verkar som att det är splittrat.
07.45
Just nu kan ni se Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson i Gomorron Sverige. Han kommenterar läget i politiken.
07.45
Han säger att hela ansvaret ligger på Stefan Löfven för att det har blivit så här.
07.49
Mattias Karlsson säger att det är en myt att den rödgröna budgeten skulle vara bra för pensionärer.
07.53

Mattias Karlsson: Ansvaret vilar på Löfven

svt.seI går gav Sverigedemokraterna besked om att de tänker rösta emot regeringens budget. Den nuvarande kaotiska situationen är statsminister Stefan Löfvens ansvar, säger SD-ledaren till SVT i dag.
07.53
– Jag tycker att ansvaret vilar på Stefan Löfven. Jag har varit väldigt tydlig, precis som Jimmie Åkesson var före mig, med att vi är beredda att föresättningslösa samtal med alla partier och föra en dialog. Vi vet att vi bara har 13 procent av rösterna och inte kan få genomslag på alla våra frågor. Men vi blev ändå tredje största parti och därför tycker vi att det är rimligt att man för någon typ av samtal med oss, säger Mattias Karlsson i Gomorron Sverige.
08.13
Margit Silberstein menar att sakinnehållet i de olika blockens budgetar inte var det viktiga, utan att SD vill få bli delaktiga i samtalen och, framför allt, få bort Miljöpartiet.
08.14
Hur det går i ett eventuellt nyval beror på var väljarna tycker att ansvaret ligger, säger Margit Silberstein.
08.26
Det har pratats en del om återförvisning, alltså att riksdagen skickar tillbaka budgetförslagen till finansutskottet. I så fall måste någon ledamot yrka på det under debatten, som börjar klockan nio. Stefan Löfven kan inte göra det själv, eftersom han, i egenskap av statsminister inte sitter i riksdagen.
En sådan återförvisning måste stödjas av en tredjedel av riksdagens ledamöter.
09.54
Kan enskild budgetpost "brytas" ut och röstas igenom innan man röstar om hela budgeten? 7 partier är överens om budgeten för migrationen, rösta igenom den frågan först och ställ SD inför fullbordat faktum /stefan
Normal praxis är att man först röstar om budgetens ramar, och det är där som regeringens budgetförslag väntas falla idag. Sedan brukar man kommande dagar rösta om de enskilda delarna. Men om regeringen nu avgår så kommer riksdagen inte att rösta om detaljerna i alliansens budgetförslag utan inrikta sig på att bildandet av en ny regering.
12.13
Nu är det Erik Ullenhags (FP) tur att ge sin replik. Han inleder med att tacka Miljöpartiet för ett gott samarbete i riksdagen under tidigare mandatperiod. - Det har gjort Sverige bättre och det ska Miljöpartiet ha all heder för, säger Ullenhag.
12.16
Han frågar samtidigt hur Miljöpartiet i dag ser på vinster i välfärden.
12.18
Janine Alm Ericson svarar att hon inte har ett enkelt svar, men: - Det finns en hel del utredningar att göra, men att man ska få avkastning på sitt insatta kapital har vi inte velat se ett förbud mot, säger Alm Ericson.
12.19
- Det fanns ingen öppning, säger Leif Jakobsson, socialdemokrat och vice ordförande i skatteutskottet, till TT om varför S inte begär att budgetförslaget skickas tillbaka till finansutskottet. Det innebär att det blir en omröstning om budgeten i eftermiddag.
12.20
Vill du se någon av partiföreträdarnas anföranden igen? Här kommer de alla att läggas upp under dagen:

Anna Kinberg Batra (M) från riksdagens debatt om budgeten

svt.seAnna Kinberg Batra (M) i talarstolen under debatten om budgeten i Riksdagen. – Vi behöver en ekonomi som växer, det är den viktigaste motkraften mot till exempel rasism, säger hon. För första omgångens talare, en ledamot per parti samt finansministern, gäller fri replikrätt. Fri replikrätt innebär att de nio första talarna har rätt att begära replik oavsett om man hållit sitt huvudanförande eller inte. I varje replikskifte har deltagarna rätt till två repliker om vardera 2 minuter.
12.22
I Danmark, "landet närmast Sverige", har friskolor en stor plats. Men. I Danmark gäller att en huvudman inte får ha vinstintresse som ändmål. Punkt.
Intressant synpunkt. De stora ekonomiska ramarna ligger fast vare sig Alliansens eller den rödgröna budgeten går igenom. Men en skillnad är synen på vinster i välfärden.
12.22
Nästa replik går till Emil Källström (C): - Även om det inte alltid låter så finns det flera likheter mellan Miljöpartiet och Centerpartiet, säger Källström och pekar på satsningar på miljö och klimat.
12.25
Ok vad betyder allt nu då? Vi vanliga dödliga vet inte vad olika utskott innebär. Blir det nyval?
Sannolikt avgår regeringen efter omröstningen. Extra val är nästa möjlighet.
12.27
C kritiserar Miljöpartiet för att vara emot tillväxt: - Ett samhälle utan tillväxt är ett samhälle som inte kan ställa om till en hållbar utveckling, säger Källström.
12.28
Löfven blir avsatt efter endast 62 dagar. Är det ett rekord för Sverige?
Felix Hamrin avgick efter 50 dagar 1932.
12.29
Janine Alm Ericson kontrar med att man måste bevara en planet för att kunna göra affärer på den.
12.30



12.32
Tydligen är SVTs journalister för dåligt insatta i forskning inom ekonomisk vetenskap för att publicera sådant som forskningen säger. Varför är ni så dåligt pålästa?
Hej Kalle! Vad som skapar jobb är en svår fråga där varken politiker eller forskare har några sanningar. Du får svar efter vem du frågar. Klart är att arbetslösheten i Sverige legat kvar på en hög nivå under många år nu trots olika försöka att sänka den.
12.32
Nu är det dags för Ulla Anderssons (V) anförande. Hon talar om budgetens innehåll, bland annat gratis medicin till barn, arbetsvillkoren inom äldreomsorgen.
12.33
Kommer regering sända tillbaka budgeten till finansutskottet?
Det är inte troligt.
12.33
Är det någon skillnad mellan alternativen nyval och regeringsavgång?
Om regeringen avgår kan te x Löfven åter få frågan om han vill bilda regering och då återkomma som statsminister. Utlyser han extra val vet vi inte vem som vinner eller blir statsminister.
12.35
SVT:s Margit Silberstein säger att extra val är det alternativ som verkar troligast nu när det är klart att det blir omröstning - och inte återremittering - i eftermiddag.
- Det finns inget utrymme för förhandlingar om budgeten med de borgerliga och då återstår att se om Löfven avgår eller om det blir nyval. Om han avgår och kommer tillbaka så har inte så mycket hänt. Han skulle möta en riksdag med samma osäkra regeringsunderlag. Så frågan är om inte nyval är det mest realistiska alternativet, säger Margit Silberstein.
12.40
Kan statsministern själv utlysa nyval och också bestämma datum för nyval? Vart regleras detta? I grundlagen?
Enligt regeringsformen är det regeringen som kan utlysa s k extra val. Det kan ske tidigast tre månader efter att en nyvald riksdag hade sitt första sammanträde.
12.47
Jag tycker att extraval verkar vara det minst troliga alternativet, är det inte mer troligt att S bildar en minoritetsregering där man får förhandla budgeten med alliansen? Där man alltså även utesluter V och MP.
Som alltid när det gäller framtiden blir det gissningar. Men det är väl ingen dålig gissning.
12.48
Varför kan inte talmannen få en ny chans att sondera terrängen och fråga alliansen om de vill ta över? Om deras budget vinner borde detta vara logiskt istället för ett extraval tänker jag.
Hej. Det är just ett sannolikt scenario. Statsministern avgår och talmannen sonderar vem som kan bilda ny regering. Där lär givetvis även allianspartiernas partiledare få frågan.
12.49
Jakob Forssmed (KD) säger att Alliansen sänkt skatten för pensionärerna fem gånger under sin tid vid makten. Ulla Andersson (V) svarar att Alliansens politik för pensionärer är en kränkning med tanke på skattesänkningarna.
12.49
Hur kan börsen stiga när detta kaos råder?
Bra fråga! Vad som gör att börsen rör sig är omöjligt att veta i detalj. Men jag kan tänka mig att ingen är särskilt orolig för svensk ekonomi vare sig om Alliansens eller de rödgrönas budget går igen. Jag kan tänka mig att aktieinvesterare är mer nyfikna på Riksbankschefen Ingves tal om att köpa värdepapper.
12.50
Erik Ullenhag (FP) säger att det är självklart att han och Ulla Andersson (V) har olika åsikter. - Du säger att inget har hänt med vår politik? 300.000 nya jobb, är den siffran fel?
12.53
Ulla Andersson svarar att skattesänkningar har gynnat höginkomsttagarna under Alliansens tid vid makten. - Ni har valt att gynna de tio procent med högst inkomster, säger hon till Erik Ullenhag.
12.54
Om alliansens budget antas och Löfven avgår, vore det då inte rimligt att talmannen ber alliansen att bilda regering? Då har de i alla fall ett år på sig att regera till nästa budget ska klubbas.
Det kommer sannolikt också att ske (att de tillfrågas). Men det är inte alls säkert att de säger ja.
12.56



12.58
Om Löfven utlyser extraval. Försvinenr då möjligheten för talmannan att sondera om alliansen att ta över? Har Löfven den makten i sin hand?
Det korta svaret är ja.
13.02
SVT:s Margit Silberstein säger att det mest realistiska scenariot nu är ett nyval - trots att inget av partierna verkar vilja detta. – Jag tror egentligen inte att vare sig Alliansen eller de rödgröna vill ha ett extra val, men det beror på var ansvaret hamnar, säger hon.

Margit Silberstein: Nyval det mest realistiska alternativet

svt.seRegeringen kommer inte att skicka sin budget på återförvisning. Det innebär att det blir en votering i eftermiddag som regeringen kommer att förlora. Det mest realistiska scenariot nu är ett nyval, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.
13.04
Ulla Andersson (V) och Emil Källström (C) diskuterar nu valfriheten i vården. - Ingen har lyckats rulla tillbaka denna valfrihet, det är positivt, säger Källström som menar att motståndet bland folk är stort att dra tillbaka valfriheten i välfärden.
13.05
Är det troligt att Stefan Löfven avgår som partiledare för S eller är det bara som statsminister som han avgår?
Det finns inga tecken på att Löfven tänker avgå som partiledare.
13.06
Ulla Andersson menar att Vänsterpartiet inte vill att valfriheten tas bort. Hon upprepar istället frågan till Källström vem som är Centerpartiets statsministerkandidat och om de vill ha extra val.
13.08
Nu är det dags för Magdalena Andersson (S) att hålla sitt anförande. - Som ledamot av Sveriges riksdag har man ett ansvar, säger hon. - SD har i vecka efter vecka förvandlat riksdagen till en lekstuga. Det har skadat riksdagen och det har påverkat bilden av Sverige som ett tryggt land, säger hon.
13.08
- Sverige förtjänar något annat än detta, säger Magdalena Andersson (S).
13.09
Hon framhåller att V är det parti som velat samarbeta om budgeten. - För det förtjänar Vänsterpartiet respekt.
13.11
Stort tack till SVT:s reporter Knut Kainz Rognerud som har svarat på era frågor om hur budgetkrisen påverkar ekonomin. Han måste nu vidare för att arbeta kring budgetdebatten på annat håll. Direktrapporteringen här fortsätter som vanligt.
13.12
Efter SD:s besked i går att man inte tänker stödja regeringens budget är det ett nytt politiskt läge, säger Andersson. Därmed finns några saker att göra.
- Det är att samverka, ta ansvar och värna Sverige. Vi måste se att det uppstått ett nytt politiskt läge efter SD:s besked. - Jag ser bara två alternativ, antingen får man samarbeta över blockgränserna, eller så får man dansa efter SD:s pipa.
13.13
Att skillnaderna vid ett extra val skulle bli så stora att de rödgröna eller Alliansen får egen majoritet tror inte Johan Martinsson, statsvetare vid Göteborgs universitet.
-Det känns osannolikt. Men det har tillkommit saker och kompetensen för Löfven kan anses mindre. Dessutom sitter inte Fredrik Reinfeldt kvar för M. Alliansen har större chans att gå framåt, men att det blir så mycket att de får egen majoritet tror jag inte, säger han till TT.
Därför har han svårt att se vilka problem ett nyval skulle lösa.
-Inga, som det ser ut nu.
13.15
Till:
Anna H Svensson, Mathias Gerdfeldter, Knut Kainz Rognerud och Andreas Öbrink mm.
Tack för att ni kör på :-)
Tack! Kul att ni följer oss!
13.16
Vad händer om Alliansen lägger ner sina röster? Får S och MP regera med sin budget då?
Ja då går regeringens budget igenom och man fortsätter som planerat. Det är däremot inte säkert att alla delar av budgeten går igenom ändå, de kommande dagarna ska man rösta om olika avsnitt i budgeten vilket innebär att de kan fällas även om budgeten i stort går igenom.
13.17
- Det finns en kur mot att SD dikterar villkoren i svensk politik, den heter blocköverskridande överenskommelse, avslutar Magdalena Andersson (S) och får applåder.
13.19
Är verkligen nyval det mest realistiska?

En regering "Stefan Löfven II" behöver ju bara förhandla med Fp ELLER C för att få fram en budget som ingen på ett realistiskt sätt kan stoppa. Det räcker med andra ord med ett borgerligt parti som kan tänkas vilja samarbeta med S.
Förutsatt att ingen vill bryta blockgränsen så blir det sannolikt extraval. Både C och FP har varit tydliga med att de inte är intresserade av att samarbeta i nuläget. Det kan ju så klart förändras, men det är vad man säger just nu.
13.21
Så ni på svt vill inte visa min kommentar? Inte tillräkligt pk?
Vi besvarar frågor som kommer in som är möjliga för oss att svara och som är riktade till oss (inte t.ex. till meningsmotståndare eller partier). Det du skrev tidigare var ingen fråga, därmed kunde vi inte besvara den.
13.21
Anna Kinberg Batra, gruppledare för M har nu begärt replik på Andersson (S). Hon har några saker hon vill påpeka för Andersson. - Det är inte oppositionens uppgift att genomföra regeringens budgetproposition, inleder hon och fortsätter med nästa punkt: - Jag tror att det är farligt med en stor koalition där SD blir enda oppositionspartiet, säger Kinberg Batra.
13.22
Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson har lika lite som någon annan svar på frågan: Vad vill partierna egentligen?
-Ett scenario är att Stefan Löfven avgår redan i eftermiddag. Då blir det en talmansrunda och ett riktigt skarpt läge där partiledarna måste lämna besked om vad de vill göra, säger han till TT.
13.22
Henrik Ekengren Oscarsson tror, liksom många andra, att en ren socialdemokratisk regering skulle ha större möjligheter än den sittande.
-Parlamentariskt samarbete är inte någon raketforskning. Partier som samarbetar brukar ligga ideologiskt nära varandra och vi har mängder av mittenpartier i Sverige. I mitten ligger också många av väljarna. 30-35 procent bekänner sig som mittenväljare, varken till vänster eller höger påpekar han. För väljarna skulle det därför inte vara konstigt om det blev samarbete mellan stabila mittenpartier.
13.22
Var står V? Avser de att rösta på regeringens förslag?
Ja.
13.22
Det spekuleras i att AKB kan få uppdraget att bilda ny regering om /när Alliansens budget vinner omröstningen och Löfven avgår. I ett sådant läge, vilka möjligheter har S,MP,V,SD att "störa" regerimgsarbetet ?
Om regeringsuppdraget går till Alliansen har de sannolikt inte en lättare situation. Tillsammans är man mindre än de tre rödgröna partierna, alltså behöver man aktivt stöd från SD eller från någon av de rödgröna.
13.23



13.25
Men man skulle ju ha fått sin Alliansbudget genom riksdagen ?
Med stöd av SD, ja. Men det finns inget som talar för att SD skulle ha släppt fram en alliansregering med den budget de nu har lagt fram, där satsningar på asyl och migration ser ungefär likadan ut som hos regeringen. Om SD lägger ner sina röster så är de rödgröna fler, och då skulle alltså en alliansbudget också falla.
13.26
Kinberg Batra säger att S själva måste ta ansvar. -Hela dagen har S bönat och bett om att vi ska ordna att ni ska kunna sitta kvar, regeringsmakten får ni bära själva, Sverige måste kunna regeras på lång sikt av många regeringar även utan majoritet, säger Kinberg Batra.
13.27
Andersson glömmer att säga "herr talman" igen, och blir tillsagd igen. Billström har fått säga till flera av ledamöterna under dagen att man ska inleda med detta.
13.28
Om regeringen i första vändan röstar på SD:s budget, så den vinner över Alliansens - sedan ställs då SD:s budget mot regeringens - och då kan ju inte Alliansen rimligen rösta på SD:s förslag.
Allt går att lösa med lite list...
Rent teoretiskt skulle man kunna göra så. Men det är ganska få som tror att de rödgröna skulle kunna tänka sig att stödja SD ens som taktik.
13.30
Vem bestämmer exakt datum för ev extra val inom ramen för vad regeringsformen anger?
Vid omval till riksdagen bestämmer regeringen vilken dag som ska vara valdag. Vid extra val enligt 6 kap. 5 § regeringsformen bestämmer riksdagens talman, efter samråd med den centrala valmyndigheten, vilken dag som ska vara valdag.
13.31
Erik Ullenhag (FP) replikerar Andersson: -Ibland försöker jag förstå Socialdemokraterna. Alliansen satt i regeringen i åtta år, allt är vårt fel. Det har vi hört länge. Nu berättar du att svensk ekonomi mår bra, och det är tack vare Socialdemokraterna. Hör ni vad finansministern säger?
13.31
Vid extra val, vem bestämmer exakt datum för valdagen. Statsministern eller talmannen?
Vid omval till riksdagen bestämmer regeringen vilken dag som ska vara valdag. Vid extra val enligt 6 kap. 5 § regeringsformen bestämmer riksdagens talman, efter samråd med den centrala valmyndigheten, vilken dag som ska vara valdag.
13.32
om det blir nyval så blir anatgligen resultatet ungefär detsamma vad händer då?
Det är omöjligt för oss att veta, det beror ju på hur folk röstar. Så här såg det ut för 2 dagar sedan: http://www.svt.se/nyheter/sverige/scb-s-och-m-har-okat-efter-valet
13.34
-Jag har aldrig riktat kritik mot hur Anders Borg skötte statsfinanserna under finanskrisen. Jag har tvärtom gett honom beröm, säger Anderson. Hon säger att hon är kritisk till att man fortsatte att sänka skatterna när det vände, och att det är anledningen till det nuvarande underskottet.
13.36
Varför väljer man inte bara mellan att samarbeta med SD eller att föra en samarbetsväxling mellan partierna. Det enda alla partierna mer eller mindre har gemensamt är att ingen vill samarbeta med SD så då finns det ju inget annat alternativ än ett växlingssamarbete mellan alla partier. Det handlar ju ändå om Sveriges framtid. Hela debatten har varit på nivå sandlåda, där det står mellan de rika, tuffa småbarnen och de fattiga och svaga småbarnen. Debatten har inte lätt till någonting då ingen velat svara ja eller nej. Ta det hela till rätten, för där måste man svara antingen eller. Dagens politik klarar inte av detta själva utan att hålla lekstuga.
De senaste dagarna har många bedömare och statsvetare sagt just att man vill se en uppmjukning av blockgränserna. Som det ser ut idag måste man välja mellan att samarbeta med SD eller med varandra, och om man även fortsatt inte vill samarbeta med SD finns egentligen inga alternativ.
13.37
Nästa replik står Emil Källström (C) för. Han kritiserar regeringen för att inte ha berättat exakt vilka skatter de tänkt höja för att finansiera sina reformer.
13.38
Tycker man känner igen allting som sägs från valkampanjen som redan varit.

Ingen verkar vilja svara på eller prata om vad som kommer hända närmsta halvåret.

All verkar väl ändå förbereda för nyval?
Tidigare har man antagit att partierna vill undvika ett extraval, men i det här läget måste de så klart börja förbereda sig på att det kan bli så. Och om partierna utgår från att det blir ett nytt val så finns det ingen anledning för dem att samarbeta för mycket.
13.39
Andersson menar att alla reformer måste finansieras krona för krona och att det därför krävs en rad skattehöjningar, som lämnar utrymme för även ännu oannonserade reformer de kommande åren.
13.39
vad skall hända med regeringen
Det är just nu upp till riksdagen, då man röstar om budgetförslagen och sedan upp till Stefan Löfven. Han kan välja att avgå, att regera med Alliansens budget (vilket han redan sagt att han inte tänker göra) eller utlysa extraval.
13.41
Om jag drar mig till minnes sa Fredrik Reinfeldt att han inte vill vara partiledare i en oppositions position. Dock har jag inte någonstans hört honom säja att han inte kan tänka sig att vara Statsminister igen! Hur tror ni på Svt om detta!?
Fredrik Reinfeldt har varit väldigt osynlig sedan han meddelade sin avgång under valkvällen. Så det är väl just nu svårt att se att han skulle återkomma som statsminister. Å andra sidan så finns det ingen annan logisk kandidat, Anna Kinberg Batra är än så länge inte partiledare. Det mesta tyder ju däremot på att Stefan Löfven får uppdrag att bilda ny regering om han inte utlyser extraval.
13.43

Var är Anders Borg nu?
Han kandiderade inte till riksdagen och jobbar för närvarande bland annat som rådgivare åt den finska regeringen.
13.44
Varför pratar de om allt annat än invandring? Det är ju det SD vill ha ändring på. Nu visar det sig att SD har större makt än vad som väntats.
Budgetdebatten rör huvudsakligen ramarna för statsbudgeten, och budgetförslagen i helhet. Enskilda frågor i budgeten brukar man normalt sett rösta om de kommande dagarna. Sedan är det ju också så att SD är det enda parti i riksdagen som idag säger att man vill minska asyl och migration, så de andra partierna tycker nog inte att man har någon anledning att ta upp det.
13.47
Hur stor är sannolikheten för de olika alternativen?
Det kan nog bara regeringen svara på just nu.
13.56
Varför röstar inte Socialdemokraterna först på SD:s budget och sen då alliansen förlorat sin budget och sedan rösta för sin egen budget mot SD:s budget?
Det där är också en av dagens vanligaste frågor. Svaret är att de rödgröna rent ideologiskt nog inte kan tänka sig att stödja SD ens som taktik.
13.56
När kan kan ett nyval ske?.
Mellan 29 december och 29 mars
13.56
Vem bestämmer exakt datum inom ramen för tre månaders perioden då eventuellt extra val äger rum? Statsministern eller Talmannen?
Din fråga är besvarad tidigare, scrolla neråt. I korthet: statsministern om det inte är så att statsminister saknas. I så fall talmannen i samråd med Valmyndigheten.
13.59
Delar av Sveriges befolkning har har röstat på Socialdemokraterna. Dessa kom till makten! Nu ska resten av skitet där uppe sitta och rösta om budgeten. S till makten eller inte till makten. Lever vi i demokrati, eller vad lever vi i?


Det faktum att Socialdemokraterna inte kan bestämma själva med dagens mandat är väl snarast ett tecken på att vi har en demokrati? Även om situationen är svår att lösa utan samarbete.
14.01
Hur styrs budgeten om det blir omval?
Då kommer en ny regeringsbildare att utses av den nye talmannen. Den personen får i sin tur börja om och ta fram en ny budget.
14.01
Om det blir nyval, när tidigast kan det genomföras?
29 december
14.02
Är det helt otänkbart att S skulle rösta på SDs budget i första omgången för att tvinga Alliansen att välja mellan SD eller S?
Rent politiskt är det nog så
14.02
Löfven blir avsatt efter endast 62 dagar. Är det ett rekord för Sverige?
Nej, rekordet är 50 dagar
14.03
Hur många röster är det som det handlar om när själva omröstningen sker. Vore intressant att veta om man tänker sig att några inte röstar i sin partilinjes inriktning
Här ser du mandatfördelningen i riksdagen: http://www.svt.se/nyheter/val2014/preliminar-mandatfordelning-klar
14.03
Hej,
jag kommer från Tyskland och studerar en termin i Sverige och följer den här debatten om budgeten med stort intresse. Men jag måste erkänna att jag inte förstår allt om det här. Därför har jag en teoretisk fråga:
Vad skulle ha hänt om SD hade beslutat att föreslå en egen budget? Om det hade varit möjligt hade det ju funnits tre olika koncept för en ny budget. Hade då regeringen kunnat driva igenom sitt förslag? (Eftersom i så fall hade regeringen och V ju haft de flesta rösterna för regeringens plan)
SD har föreslagit en egen budget, som de också kommer att rösta för när den ställs mot Alliansens budget. Den vinnande budgeten av dessa båda ställs sedan mot regeringens, och där kommer SD att rösta för Alliansen.
14.04
Eftersom SD brutit uppförandepraxis i att man enbart röstar för sin egen budget kan S med samma motivering rösta fram SD:s budget som motförslag till sin egen och i andra omgången få majoritet för sin egen då aliansen tydligt markerat att de inte kommer att rösta på något annat budgetförslag än sitt eget.
kanske inte moraliskt fulländat, men tekniskt möjligt :-)
Det kommer många frågor om detta. Det ser dock inte ut att hända, det är antagligen politiskt omöjligt för de rödgröna att rösta för SD.
15.33
Kommer voteringen att sändas live kl 16? Eller när blir beslutet officiellt?
Vi sänder live i SVT2 fram till 17.20 och fortsätter på webben till 18. Om det finns anledning att fortsätta sända längre tid än så kommer vi att göra det.
15.42
Omröstningen kommer alltså efter att debatten har avslutats. Normalt sett är det ungefär klockan 16, men det varierar. Därför kan vi inte säga en exakt tid.
15.47
Kommer omröstningen att visas på svt?
Vår sändning pågår till 17.20 i SVT2 och till 18.00 på webben, förhoppningsvis hinner vi sända voteringen.
15.51
Socialdemokraternas partistyrelse ska ha ett telefonmöte efter budgetomröstningen i dag, uppger S-källor till TT.
15.52



15.52
Vad betyder det att S kommer ha telefonmöte efter omröstningen?
Att de ska tala om hur man går vidare efter en vändad förlust. Valet står främst mellan att avgå eller att utlysa nytt val.
15.53
Kanske bättre att alliansen bildar regering och S samarbetar med dem, alliansen är ju större än regeringen, S pratar ju om mycket om samarbete så ...
Alliansen är större än S+MP men mindre än regeringen och Vänsterpartiet, som just nu agerat stödparti. Men det innebär att man skulle samarbeta över blockgränserna, och det har ingen velat göra än så länge.
15.54
Kan S påverkas av situationen vid nyval?
Kan M påverkas av situationen vin nyval?
De kan bli både större och mindre än idag, det är upp till väljarna.
15.55
Hur svårt är det gå SD till mötes och minska invandringen till nivå som gällde på Göran Perssons tid ?
Då löses regerings krisen på sekunden.
Det där kan nog bara partiledarna i de sju andra riksdagspartierna svara på.
15.55
Om det nu skulle bli Nyval, kan S påverkas av situationen?
Kan M påverkas av deras situation?
I antal röster alltså?
Det beror på väljarna, som vid vilket val som helst.
15.56
Hej har det hänt någon gång att ett parti sagt att de ska rösta på någons budget men tagit en annans
Jag vet faktiskt inte. Riksdagen har hunnit ha en del budgetomröstningar sedan 1921, och jag måste erkänna att jag faktiskt inte vet.
15.57
Ursäkta, ett förtydligande om min förra fråga: jag syftade på möjligheten att Moderaterna får i uppgift att bilda regering om nuvarande regering avgår.
Om talmannen tror att det finns större möjlighet för M att få igenom en regering och en budget, så kommer de att få uppdraget att bilda regering.
15.58
Nu är vår sändning igång igen. SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson befinner sig i riksdagen inför den historiska budgetomröstningen.
15.58
Vad händer om s röstar på SD:s budget i första voteringen?
Då "vinner" SD:s förslag och ställs mot regeringens i en avgörande omröstning. Men lite tyder på att det skulle inträffa.
15.59
Vem är talman under budgetomröstningen
Tidigare idag var det i alla fall Tobias Billström (M) som är förste vice talman
16.00
Nu är det alltså dags för omröstning. Allt tyder på att det är Alliansens budget som går igenom.
16.04
Alliansens budgetmoition vann just den preliminära omröstningen, och ställs i nästa omröstning alltså mot regeringens budgetproposition.
16.10
Vad hände med live sändningen?
Den bröts för nyheter från Rapport klockan 16, tror att sändningen på webben drabbades av svartruta samtidigt. Antar att det var ett tekniskt missöde.
16.16
Hej! Ifall det blir nyval eller om sittande regering avgår gäller då fortfarande den budget som röstas igenom idag?
Rent formellt har Alliansens budget "vunnit", men i praktiken har man bordlagt alla delbeslut i budgeten och det innebär att i väntan på en fungerande regering fortsätter den senaste budgeten att gälla. Det vill säga Alliansens budget från i våras.
16.17
Om regeringen ombildas är det den idag beslutade budgeten som gäller eller börjar budgetprocessen om?
Rent formellt har Alliansens budget "vunnit", men i praktiken har man bordlagt alla delbeslut i budgeten och det innebär att i väntan på en fungerande regering fortsätter den senaste budgeten att gälla. Det vill säga Alliansens budget från i våras.
Budgeten är ju egentligen en ändring av tidigare budget. Med andra ord, vinner inget nytt förslag laga kraft så fortsätter den senaste budgeten att gälla.
16.45
Det är alltså spänd väntan inför pressträffen med Stefan Löfven (S). den ska börja alldeles strax.
16.47
Nu väntar vi, liksom större delen av landet, på att Stefan Löfven ska inleda sin presskonferens. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin ska också delta efter den information vi fått. Presskonferensen är försenad på grund av det stora medieintresset.
16.47
Nu är det dags för pressträff. Stefan Löfven kallar SD:s besked i går för "en bisarr uppvisning".
16.48
Löfven säger att samtalen i går med de borgerliga partierna blev fruktlösa. - De vägrar ta ansvar för situationen.
16.48
- Det här ritar om den politiska kartan i Sverige i grunden, säger Löfven.
16.48
- De låter SD diktera villkoren.
16.48
varför kallar man det för "extra val" när det hetter "nyval"?
Det heter extra val
16.48
Kommer Fi få valsedlar distribuerade till samtliga vallokaler ifall det blir extraval?
Det får man fråga Valmyndigheten om.
16.49
- Jag tänker fortsätta ta ansvar för vårt land, säger Löfven.
16.49
Om nu regeringen skulle avgå, vad händer med Sveriges representation på klimatmötet i Lima som pågår i drygt en vecka till? Förlorar våra delegater sin legitimitet? Behåller Sverige samma makt att påverka?
Det vet vi inte. Jag antar att ingen tänkt på det än, utan att budgeten och regeringsfrågan skymmer det mesta just nu också i regeringen.
16.49
Löfven anklagar de borgerliga partierna för att låta SD nu få avgörande makt över den svenska politiken.
16.50
- De fyra borgerliga partierna förlorade valet i höstas. Han kallar oviljan att förhandla för "ansvarslöst".
16.50
- Det är ett ansvarslöst agerande av de här fem partierna [Alliansen + SD] och det saknas motstycke i det moderna Sveriges politiska historia, säger Löfven.
16.50
- De upprepar sitt mantra, det är Löfvens ansvar. Jag tänker ta det ansvaret.
16.51
Extra val utlyses den 29 december.
16.52
Extra val till riksdagen kommer att hållas den 22 mars nästa år.
16.53
- Det här blir ett val mellan dem som vill samarbeta och de som vägrar samarbeta, säger MP:s språkrör tillika utbildningsminister Gustav Fridolin apropå det utlysta extra valet.
16.53
Nu är det Gustav Fridolin (MP) som pratar. - Vi går till val för att vi aldrig kommer låta SD diktera villkoren för Sverige, säger han.
16.54
- Vi är en regering, vi har en statsminister och vi har en plan, säger Fridolin.
16.54
- Vi står redo för en ny valrörelse, säger Fridolin.
16.55
- Jag kommer inte ta ytterligare initiativ till samtal, säger Stefan Löfven. - Om någon vill samtala så vet de var jag finns.
16.56
- Vi har en bra budget, det är en bra budget, svarar Löfven på frågan om innehållet i budgeten som förlorade i dag kommer vara kvar.
16.56
Nu gäller alltså Alliansens vårbudget fram till årsskiftet, därefter gäller Alliansens höstbudget fram till valet. En ny regering kommer sedan att kunna lägga fram ett nytt förslag nästa vår, 2015.
16.57
- Vi har ett bra samarbete, säger Stefan Löfven om att S och MP går till val tillsammans igen.
16.57
- Vi är beredda till samarbete med flera partier. det finns ett parti vi inte tänker samarbeta med och det är Sverigedemokraterna, säger Löfven.
16.58
- Väljarna vet vad vi vill göra, de vet vad de röstar på. Vi söker göra verklighet av vår politiska överenskommelse, säger Fridolin om att MP fortsatt går till
val tillsammans med S.
16.59
Varf;r l'mnar han inte sin post_
Han anser sannolikt att någon behöver styra landet fram tills valet den 22 mars.
16.59
- Det är en stark budget, det är ett starkt samarbete, jag går jättegärna till val på det, säger Löfven.
16.59
Skall inte SVT bryta nu när Fridolin bytt till valpropaganda?
Vi på SVT kan inte styra vad som berättas under presskonferensens gång. Sändningen bröts inte heller under SD:s presskonferens igår, trots att den innehöll rätt mycket valbudskap.
17.00
- Jag känner trygghet. Vi har vridit och vänt på den här situationen en lång tid naturligtvis men jag känner mig lugn, det är besvärligt för Sverige, men jag känner mig lugn.
17.00
- Vi är beredda att ta fajten för vad de flesta i Sverige vill, att landet ska vara öppet och humant, säger Fridolin apropå SD:s möjliga inflytande över politiken efter ett nyval.
17.01
Förväntar sig verkligen Löfven att alliansen skulle lägga ner rösterna bara för att isolera sverigedemokraterna. De verkar förvisso vara alliansens viktigaste fråga och som Magdalena sa kunnde de ju forstatt regera direkt annars. Löfven var dömd till att misslyckas än vad han gjorde, det fanns inga förutsättningar för förhandlingar som skulle kunna rädda budgeten. Det är dock inte så konstigt att partierna driver sin egen politik i första hand.
Den frågan är väl egentligen inte längre aktuell. Nu kommer man att sikta på nästa val.
17.02
- Finns det förutsättningar för att bredda en regering så finns det öppenhet för det. Vi behöver bryta blockpolitiken, säger Löfven.
17.03
Nu får det vara nog! Trött på pajkastningen. Börja ta invandringspolitiken på allvar. Diskutera ialla fall!
Asyl och migration kommer säkerligen att tas upp i den kommande valkampanjen, vare sig alla partier vill det eller inte.
17.04
vad innebär extraval???
Att Sverige kommer att hålla ett nytt val till riksdagen den 22 mars.
17.04
- Vi är två olika partier och går till val var för sig men vi har en gemensam budget, svarar Löfven på frågan om MP och S kommer att kampanja ihop inför extravalet.
17.05
Vad kommer hända? Kommer F! in och vad händer då? Ny regering?
Fi kommer in om fler än 4 procent röstar på dem.
17.06
Löfven får frågan hur man gör om det blir samma mandatfördelning som efter förra valet. - Vi kan inte hålla på att spekulera i olika valresultat, svarar Löfven.
17.06
Är invandringspolitiken en helig ko?
Det är väl egentligen en fråga som ska ställas till politikerna.
17.06
Nu när det blir nyval är det bara för riksdagen eller kommer det bli för komun och landsting också?
Det är bara riksdagen
17.07
Löfven får även frågan om han är beredd att ändra invandringspolitiken. Han svarar att det är sju partier som som är relativt eniga i frågan. - Jag tycker att 87 procent är rätt hyfsad majoritet, säger han.
17.08
- Skulle någon höra av sig får vi se vad det samtalet ger. Men då får de komma till oss, säger Löfven på frågan om det fortfarande finns möjlighet att något borgerligt parti öppnar upp för samarbete innan den 29 december (då extra val officiellt först kan utropas).
17.08
- Ingen av våra partier är rädd för ett nyval, säger Fridolin.
17.09
Stefan Löfven öppnade ändå ganska oblygt dörren för alliansen att förhandla inför framtiden. Han menar att alliansen stängt dörren men att han gärna pratar om den dörren öppnas igen. man kan tolka det som att han nu vill utöva press på alliansen. Antagligen har han dragit slutsatsen att Moderaterna mfl har mer att förlora på ett extra val. Kanske hoppas han på att de ska försöka undvika det till varje pris, och därför blir beredda att förhandla.
17.09
- Vi vill ge väljarna möjlighet att ta ställning i denna nya situation, säger Löfven.
17.09
Hur kan man gå till Extraval med en budget som blivit fälld?
Vore det inte bättre att komma med en bättre budget?
Alliansens budget fick bifall, och träder i kraft vid årsskiftet om inget annat inträffar.
17.10
Hur stor är chansen att Reinfeldt dyker upp till andra chansen?
Liten
17.10
Men hallå är det inte Talmannen som utlyser extraval?
Nej, det är statsministern förutsatt att vi inte har en situation där man misslyckats 4 gånger med att få fram en statsminister.
17.10
- Vi regerar, världen är större än Sverige, säger Fridolin angående det frysta läget.
17.10
De ekonomiska marknaderna har knappast reagerat på utannonseringen av ett extra val, rapporterar TT. Stockholmsbörsen steg marginellt och kronan var närmast opåverkad mot både dollarn och euron.
17.11
Man kan undra varför de 7 partierna anser sig ha rätten att bestämma migrationspolitik när undersökningar visar att en majoritet inte är för en ökning.
De sju partierna har ju trots allt fått stöd för sin politik av en ganska stor majoritet av väljarna. Men de har så klart chansen att tänka om till den 22 mars om man tycker att en annan politik är bättre!
17.11
- Vi kommer inte att ändra vår BNP-prognos på grund av extravalet, men perioden av osäkerhet förlängs av det här och det ökar risken att det får negativa effekter på investeringsbeslut framöver, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, till TT, efter statsministerns besked om extra val.
17.12
Varför 22 mars? undrar en reporter och påpekar att det skulle kunna ske tidigare. - Vi har konsulterat myndigheter och det är den här tiden som behövs, säger Löfven och hänvisar till administrativt arbete som måste till innan valet.
18.19
Men efter en misstroendeförklaring och avgång så förlorar Löfven möjligheten att genomföra initiativ fram till valet? Han har bara en vecka på sig att sitta kvar genom att utlysa extra val, vilket inte går innan 29:e december.
Enligt riksdagen.se kan en statsminister som inte har förtroende välja att utlysa extra val, vilket ju är precis vad Löfven redan gjort. Läs mer här: http://www.riksdagen.se/sv/Sa-funkar-riksdagen/Riksdagens-uppgifter/Kontrollerar-regeringen/Misstroendeforklaring/
18.24
Hur tror ni om F! väljarna, har F! resurser för att föra en till valkampanj? Om KD åker ut och F! väljarna vänder sig till V, hur kommer det då se ut ifall vänsterblocket vinner igen?
Läget är väldigt osäkert för alla partier. KD har tappat efter valet och ligger illa till men mycket kan hända inför valet.
Så här skriver i alla fall FI på sin hemsida: "För Feministiskt initiativ innebär det att vi måste mobilisera till val igen. Denna gång går vi in i en valrörelse med över 22 000 medlemmar! Vi är många som vill mycket och nu får vi möjligheten att visa det, betydligt tidigare än vad vi trodde. Vår kongress i mitten av februari kommer nu även att bli en valkonferens."
18.27
- Alliansen har kommenterat omröstningen i riksdagen. Vad vi hittills inte har fått är en gemensam presskonferens med Alliansen. Det kan var så att man inte har landat i vad man vill säga och göra nu. Det är ett helt nytt läge och det var inte helt väntat, säger SVT:s Mats Knutson och syftar på Löfvens besked om att regeringen tänker utlysa nyval.
18.31



18.31
Var det rätt att utlysa extra val?
- Det tror jag var rätt. Det gäller att komma ur den här situationen. Både Alliansen och de rödgröna var låsta. Nu har man chansen att börja om. Det kan öppna upp för nya konstallationer, sade Christer Isaksson, författare och S-kännare i SVT:s sändning.
18.35


18.37

Kungen har löpande fått besked under pågående statsbesök i Frankrike om utvecklingen i regeringskrisen, skriver TT.
- Självfallet har jag blivit informerad om det under gång - det som pågått under de senaste dagarna och det som pågår nu, säger kung Carl XVI Gustaf på en pressträff i Paris.
-Så får vi se framtiden an. . . Det är något som politikerna får klara av. Man får bara hoppas att det nog blir bra för Sverige på sikt.
18.41
-Den stora frågan är nu hur allianspartierna kommenterar Löfvens besked, rapporterar SVT:s Ulf Hambreus. -Det här är nog inget som Alliansen hade räknat med, och man går in i en valrörelse som omgärdas av många frågetecken, fortsätter Hambreus och nämner som exempel att KD ligger nära fyraprocentspärren och att Moderaterna ännu inte utsett en ny partiledare.
18.45
Nu i SVT:s studio Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, och Håkan Tenelius från Vårdföretagarna
18.47
En överraskande vändning, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, om Stefan Löfvens besked, till TT.
-Ett extra val är riskabelt för alla inblandade partier.
Finns det något parti som kan se fram mot extra valet med tillförsikt?
-Nej, absolut inte. Det är en jättegambling för alla. De flesta partier gjorde ett dåligt val.
18.47
-Inte Sverigedemokraterna som gick framåt, men de kanske kommer att sakna en partiledare. Och Jimmie Åkesson är mycket populärare än sitt parti. Så även de borde vara lite oroade.

En annan aspekt är att halva SD:s väljarkår är ny, påpekar Jonas Hinnfors:
-Det man vet om nya väljare är att de ofta är lättrörliga och kan flytta igen.
18.48
Måste påpeka att Andreas Öbrink har fel i ett av svaren nedan. Rösträtt har den som fyllt 18 år senast på valdagen, d.v.s. om valet hålls som planerat den 22 mars 2015 är det de som är födda den 22 mars 1997 eller tidigare som får rösta.
Tack för det förtydligandet.
18.49
Kommer de nya valreglerna som riksdagen beslutade om 26 november att gälla i det extra valet?
Nej, det kommer de inte. "Vid ett eventuellt omval eller extra val före 2018 ska de nuvarande föreskrifterna om valkretsindelningen tillämpas", säger konstitutionsutskottets ordförande i en intervju här: http://www.altinget.se/rikspolitiken/artikel/nya-valregler-galler-inte-vid-nyval
18.51
Varför ändrar man inte lagstiftningen så att man bara röstar om alla förslag till budget en enda gång? Då kan alla rösta på sin budget och den budget vars partier har fått flest röster i valet får igenom sin budget. Då slipper man den andra omröstningen och att t.ex. SD kan hota med fortsätta att fälla regeringar genom att rösta ner budgeten tills dom får sin vilja igenom.
Moderaterna har pratat om att man vill förändra reglerna så att liknande situationer inte uppstår igen, oklart på vilket sätt dock.
19.19
Nu väntar alla på Alliansens besked. - Den stora frågan är nu hur allianspartierna kommenterar Löfvens besked, säger SVT:s Ulf Hambreus. -Det här är nog inget som Alliansen hade räknat med, och man går in i en valrörelse som omgärdas av många frågetecken, fortsätter Hambreus och nämner som exempel att KD ligger nära fyraprocentspärren och att Moderaterna ännu inte utsett en ny partiledare.
19.20
Alliansen håller alltså pressträff 19.30. SVT sänder direkt.
19.24
Vid en extra valrörelse som ett nyval skulle innebära får riksdagspartierna klara sig på de pengarna de fått.

Inga extrapengar till partikassorna

svt.seDet utgår inget särskilt partistöd från riksdagens partibidragsnämnd vid extra valrörelser. Nämnden är den instans som betalar ut partistödet till riksdagens partier.
19.30
Vi väntar alltså på Alliansens presskonferens som ska börja inom kort.
19.33
Nu börjar presskonferensen.
19.33
- Stefan Löfven kommer till regeringsmakten dåligt förberedd, säger Moderaternas Anna Kinberg Batra.
19.34
- Vi antar utmaningen att samtala med väljarna om jobb och tillväxt, säger Anna Kinberg Batra.
19.34
Hon säger att man gärna vill samtala med de rödgröna om hur man kan säkra att man ska kunna reagera i minoritet även i fortsättningen.
19.35
- Vi söker mandat för att starta en stark alliansregering. Vi förbereder oss för extraval, säger Annie Lööf.
19.36
- Vår budget är mycket bra för Sverige, säger Folkpartiets partiledare Jan Björklund.
19.37
- Vi varnade i valrörelsen gång på gång för att om de rödgröna vinner blir det kaos. De var inte förberedda. I dag har vi upplevt ett haveri i det rödgröna samarbetet, säger Jan Björklund.
19.37
- Vi välkomnar möjligheten att återge Sverige en alliansregering redan i mars, säger Björklund.
19.38
Kommer reinfeldt att göra comeback?
Han har sagt att han lämnat partipolitiken, och har inte uttalat sig efter Löfvens besked i dag.
19.39
- Det har varit en unik politisk höst, säger Kristdemokraternas Göran Hägglund. Han tror inte att nyvalet kommer att lösa de problem som finns för minoritetsregeringar.
19.39
- Det finns en risk att det extra valet inte löser några problem, säger Göran Hägglund.
19.40
Alliansen vill se ett regelverk för att säkerställa att minoritetsregeringar ska kunna sitta vid makten.
19.41
Frågan om vem som är Alliansens statsministerkandidat kommer att besvaras av Moderaternas partisekreterare Kent Persson under kvällen, säger partiledarna.
19.42
Alliansledarna håller gemensam pressträff och meddelade bland annat att man kommer att gå till val tillsammans nästa år. Foto: SVT.
19.43
"Vi måste säkerställa att det går att regera Sverige i minoritet", säger Centerledaren Annie Lööf.
19.44
Hur menar Björklund att alliansen klarat att få igenom sin politik bättre än de rödgröna. De fick ju inte ens komma med ett regeringsförslag. Extremt larvigt att skylla den parlamentariska krisen på dem när det var folkets röster som gjorde det omöjligt att få majoritet.
19.44
Om nu inte "nyvalet" ensamt löser de "problem" som finns, kan de utlysa ytterligare nyval eller får de helt enkelt skärpa till sig och lösa situationen?
Det återstår att se. Nu säger Alliansens partiledare att man vill förändra reglerna för att säkerställa att det går att regera i minoritet.
19.45
"Sverige kan bli omöjligt att regera", säger Björklund.
19.45
"Sverige har fått rätt budget men fel regering", säger Anna Kinberg Batra (M) som kallar läget "bekymmersamt".
19.46
Anna Kinberg Batra vill inte svara på frågor om partiledare Fredrik Reinfeldt utan hänvisar till Kent Persson (M) som ska svara på frågor senare i kväll.
19.47
"Vi är mycket väl förberedda på att styra Sverige", säger Göran Hägglund (KD).
19.47
"Vi är mycket bättre förberedda än de rödgröna", säger Jan Björklund.
19.48
Foto: TT
19.49
Göran Hägglund känner sig inte helt trygg med opinionssiffrorna, som sett dåliga ut för KD, men han räknar med att man ska kunna lyfta innan valet.
19.50
En blocköverskridande regering skulle kanske vara en idé? Se på Finland. Där har man motat problemet med Sannfinnländarna med en samlingsregering (något man historiskt ofta haft). Vill man inte ha SD med så får Moderater och Socialdemokrater regera tillsammans.
Det görs i många svenska kommuner också. http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/styre-over-blockgransen-i-var-tredje-kommun
19.51
Så det som gäller fram tills 22 mars är att Löfven regerar vidare på Alliansens budget?
Ja.
19.52
Vad händer om det blir samma resultat den 22 mars?
Rent teoretiskt skulle samma sak kunna hända igen och igen, det är därför Alliansens partiledare nu vill förändra reglerna för att säkerställa att det ska fungera att regera i minoritet.
19.52
-Vi hoppas att ni är lika taggade som vi, säger Hägglund, vilket utlöser en viss munterhet på presskonferensen.
19.53
Anna Kinberg Batra ville alltså inte svara på om hon är Alliansens statsministerkandidat.
-Partisekreteraren Kent Persson kommer att ge besked senare under kvällen, svarar hon på frågan.
19.54
Lite kort om budgetsituationen:
*Att regeringens förslag om utgifter och inkomster, och riktlinjer för den ekonomiska politiken, röstades ned i riksdagen innebär att det nu är Alliansens budgetmotion som ska göras om till politik.
*Det är den politiken som Sverige ska styras efter från nyår. I minst tre och en halv månad, fram till extravalet i slutet av mars, får Stefan Löfvens regering se till att Alliansens förslag genomförs.
Varje utskott ska under de närmaste veckorna gå igenom sina respektive utgiftsområden, 27 stycken totalt, och anpassa dem till de nya budgetramar (Alliansens) som nu ska gälla.
Källa: TT.
19.56


19.56
Blir nästa ordinarie val (efter nyvalet) fortfarande 2018, eller fyra år efter nyvalet (2019)?
Det blir 2018. Extra valet påverkar inte ordningen för de ordinarie valen.
20.01
Nu börjar SVT:s Agenda special. Programmet gästas bland annat av finansminister Magdalena Andersson (S) och Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
20.01
blir det "bara" riksdagsval eller blir det val till landsting och kommun oxå ?
Det blir bara riksdagsval.
20.04
”Jag har svårt att se någon annan lösning”, säger Magdalena Andersson (S) på frågan om det fanns någon annan utväg än extra val.
20.04
"Det är ett nytt läge i svensk politik och det är ett allvarligt läge", säger hon.
20.04
När får vi veta vem som blir Moderaternas statsministerkandidat?
Det ska vi få reda på under kvällen, enligt Moderaternas Anna Kinberg Batra.
20.05
"De fem högerpartierna har drivit igenom en högerpolitik", säger Magdalena Andersson (S).
20.07
- De borgerliga partierna har inte sagt hur de ska agera i det nya politiska landskapet, säger Magdalena Andersson.
20.11
Andersson säger att hon "naturligtvis känner sig väldigt sugen på att gå in i en ny valrörelse"
20.12
Varför väljer Löfven extraval?
- Det är ett förkrossande nederlag för regeringen i dag, och diskussionen som skulle följt den var ett så stort ok att bära att det var bättre att riva av plåstret och utlysa extra val, säger SVT:s Mats Knutson.
20.15
- Det är en massa osäkerhetsfaktorer, säger SVT.s Mats Knutson om läget inför extra valet. Han nämner bland annat Socialdemokraternas sits som bara hunnit regera i två månader och KD som ligger nära fyraprocentspärren.
20.17
Att SD:s partiledare just nu är sjukskriven kan påverka SD:s valkampanj: Om Jimmie Åkesson är borta hur många kommer att rösta på Sverigedemokraterna?, säger Mats Knutson.
20.18
- Extra val är en åtgärd en regering kan vidta om de möts av en misstroendeförklaring eller inte kan föra sin politik. Och man kan då se den här budgetomröstning som en misstroendeförklaring, säger Katarina Barrling, statsvetare.
20.19
Både Barrling och statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson förvånades över Löfvens beslut att utlysa extra val.
20.21
- Vi har haft ett ganska stabilt opinionsläge. Det sänker förväntningarna att vi skulle få ett dramatiskt annorlunda resultat av ett extra val, säger Ekengren Oscarsson, och påpekar att det även spelar in att det kommer så nära efter det ordinarie valet.
20.22
- SD kommer att vinna på om flykting- och invandringspolitiken får en central roll i valrörelsen, säger Ekengren Oscarssson, och konstaterar samtidigt att det inte är helt omöjligt.
20.24
Centerpartiets ledare Annie Lööf nu i studion.
20.25
Lööf konstaterar att det är en väldigt märklig dag. Dels att Löfven har "misslyckats att få igen sin budget i riksdagen" och att han väljer att utlysa extra val
20.26
Moderaternas partisekreterare Kent Persson skriver i ett sms till SVT Nyheter att Moderaterna tidigarelägger sin extrastämma:

"Vi förbereder oss nu för extra val i mars. Därför kommer jag imorgon att be partistyrelsen att tidigarelägga vår extrastämma till den 10 januari och då kommer vi att välja vår nya partiledare. Vi ser fram emot att möta väljarna tillsammans med Alliansen i den kommande valrörelsen."
20.26
- Vi är inte redo att omförhandla vår budget. Där vi sträckte ut en hand var hur vi kan möjliggöra för minoritetsregeringar för att styra landet, säger Lööf.
20.26
Datum för Moderaternas stämma var tidigare den 7 mars. Det blir ingen presskonferens med Kent Persson under tisdagskvällen.
20.26
Hon upprepar att Alliansen inte vill samarbeta med SD
20.28
På torsdag nästa vecka har Moderaternas valberedning sitt nästa möte och planerar då att formellt presentera Anna Kinberg Batra som sin kandidat till partiledarposten.
20.30
- Vi har i dag blocköverskridande överenskommelser som alliansregeringen slutit med oppositionen i bl a pension, försvar, friskolor. Det första Stefan Löfven gjorde var att bryta överenkommelser säger Lööf.
20.31
Lööf säger att hon är ödmjuk inför att valresultatet kan bli väldigt likt riksdagsvalet i september.
20.36
Vad händer om det efter extravalet blir en liknande situation med två minoritetsblock som lägger fram och röstar på varsin budget och SD som väljer att rösta igenom oppositionens budget? Kan det bli extraval igen då och igen och igen, eller finns det någon spärr för hur många extraval det kan bli om situationen upprepas?
Bra fråga, Åsa. Det undrar jag också. Opinionsläget har varit så stabilt så länge. Får vi en repris av 2014 års valrörelse kan vi hamna i samma läge igen. Vad finns det för beredskap för nytänk i ett sådant läge? Och ja, vi kan teoretiskt stapla extraval på varandra.
20.42
- Den utsträckta handen kan inte vara tom om Löfven vill ha ett blocköverskridande samarbete , säger den liberale ledarskribenten Sakine Madon i SVT:s Agenda.
20.43
Kommer Alliansen och framför allt M justera sin politik på migrationsområdet inför valet ? Tendenser till detta har synts i ledarspalter och uttalanden från politiker från t ex M och C. M tappade ju stort till SD i senaste valet.
Min tolkning är att Anna Kinberg Batra tänker fullfölja Reinfeldts linje och hålla fast vid en kosmopolitisk moderat ideologi.
20.45
Det finns frågor i budgeten som både högern och vänstern förordar, t.ex. Ersättning för höga sjuklönekostnader. Kan dessa genomföras eller faller det mesta nu?
20.45
Hur ser tidsplanen ut efter extravalet? När öppnar den nya riksdagen och när ska en ny budget presenterats? Något som är annorlunda efter valet?
Alliansbudgeten för 2015 som just röstades igenom gäller för 2015. Förändringar i detaljer kan göras, men någon extra budgetprocess tror jag inte det blir fråga om. En ny regering efter mars-valet får vänta med att sätta sin prägel på statsbudgeten ett tag. Lite som gamla tider.
20.45
Även Göran Greider från socialdemokratiska Dala-Demokraten är med i kvällens Agenda. Han skrev på tisdagsmorgonen på SVT Opinion att Löfven borde utlysa nyval

Debattartikel: ”Löfven bör självklart utlysa extra val”

SVT Opinion”Ett extra val i vår kommer att äga rum på nya premisser, som kan tala till de rödgrönas fördel. Socialdemokraterna behöver räta på ryggen efter att hela hösten ha hunsats av en borgerlig Allians med en ohållbart grandios självbild”, skriver Göran Greider.
20.48
Hur ser du på risken på att ni straffas i ett extra val för att ni fällde regeringens budget?
- Jag ser den chansen och risken som lite. Stefan Löfven har huvudansvaret för situationen som uppkommit, säger Richard Jomshof (SD) i Agenda.
20.50
- Jag är övertygad om att vi kommer att växa, precis som liknande partier gjort i våra grannländer, säger Jomshof.
20.51
Jomshof hoppas att sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson kommer tillbaka till extra valet.
20.53
- Det är ett väldigt låst läge i svensk politik. Den jämvikt som funnits tidigare om hur man ska regera i en minoritetssituation finns inte, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i Agenda. Han har svårt att se vad man kan vinna på ett extra val.
20.55
Är det någon skillnad på nyval, omval och extraval?
Det finns egentligen bara en term, extraval, som används i regeringsformen. Omval är när val behöver göras om för att något blivit fel, som till exempel efter 2010 års val när vi hade omval i Västra Götalandregionen och i Örebro kommun
20.57
- Vi har en tredje kraft i svensk politik (SD reds anm), och det måste de andra partierna nu bestämma sig för hur man ska hantera, säger Karin Pettersson, ledarskribent Aftonbladet.
20.57
Kommer det bli utfrågningar till extravalet?
Jag gissar att det blir en stor mediebevakning av valet. Utgången är mycket oviss. Intresset är mycket stort. Kanske blir valrörelsen kortare än vad vi är vana vid från septembervalen.
20.58
En Viktig fråga. Vid extra valet, om samma resultat kommer fram, och både blocken inte ska samarbeta med varandra. vad händer då? En ny extra val? eller den här gången måste statsminister acceptera den andra budgeten?

Tack för svaret.
Får vi samma läge igen har antagligen partierna kommit överens om en ny praxis om hur man ska agera i liknande situationer ELLER så tvingar situationen partierna till nya samarbetsmönster.
20.59
- Vi behöver en valrörelse som handlar om de frågor som väljarna tycker är viktigast: Jobben, skolan och välfärden, säger Karin Pettersson.
20.59
En regering sitter ju i positionen i 4 år. Kommer det även att gälla efter mars? Kommer alltså varje val i framtiden ske på våren istället för hösten, eller kommer vår utsedda regering endast sitta i 3,5 år?
Nej, vi har fasta mandatperioder och en fast valkalender. Vi kommer att ha ett riksdagsval i september 2018 alldeles oavsett om det blir extraval emellan, det är därför det heter extraval faktiskt.
21.01
Tack för idag! Nu avrundar vi chatten för den här gången. Kul med alla bra och relevanta frågor!
21.10
Varför är valet just 22 mars
Det är den tid som Stefan Löfven bedömer behövs för att ordna ett extra val.
21.14
får de som är födda 18 år år 2015 innan valet delta med en röst?
Ja, om de fyller år senast på valdagen får de rösta.
21.14
Kommer sd att bli vågmästare igen
Ja, tror SVT:s kommentator Mats Knutson.