Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Gisslandramat är över

En beväpnad man har hållit ett okänt antal personer gisslan på ett kafé i centrala Sydney. 
Dramat inleddes på förmiddagen lokal tid och har pågått lång tid. Vid halv tre, lokal tid, stormar polisen kaféet. Följ SVT:s direktrapportering och ställ frågor till SVT:s reporter här!

 

 

SVT rapporterade · Gisslandrama på kafé i Sydney

08.49
En av gisslan som flytt ska ha tagits till sjukhus, men det är oklart med vilka skador.
08.57
Biträdande polischef Catherine Burns säger att förhandlingar sker med den beväpnade mannen. "Vi har de bästa förhandlarna i världen", säger hon på en presskonferens i Sydney.
08.59
Först lyckades tre personer ur gisslan fly - och sedan två till. Alltså har fem personer lyckats fly från kaféet men det kan finnas så många som 30 personer inne i kaféet, men antalet ur gisslan är oklart än så länge.
09.03
Channel 7:s reporter på plats utanför kaféet ser ungefär 15 gisslan innanför fönstren. Det ska vara både kvinnor och män, unga som gamla. Den beväpnade mannen tvingar dem stå mot fönstren i flera timmar i taget, skriver reportern Chris Reason på Twitter.
09.08
Ett stort område är avspärrat och trafiken leds om. Affärskvarteren i området har stängt. Polisen säger dock att det inte är farligt att komma in till staden. Det finns dock uppgifter om att bomber har placerats ut på flera platser i staden, polisen har letat på tre ställen utan att finna något uppger ABC News.
09.12
Australiens premiärminister Tony Abbott skriver på Twitter: "Det har varit en svår dag som har testat oss, men som australier i alla situationer, har vi antagit utmaningen. Jag är stolt över det sätt som polis och säkerhetstjänst har svarat på händelserna i dag."
09.18
Gisslandramat har nu pågått i tio timmar. Det började på förmiddagen när en beväpnad man tog sig in på kaféet Lindt Chocolate Café. Han tvingade gisslan att hålla upp en flagga med arabisk skrift på och har även krävt Islamiska statens flagga i utbyte mot en gisslan.
09.22

Här flyr gisslan i panik i Sydney

svt.seEfter ett par timmar i fångenskap lyckades fem personer fly från det belägrade kafé i Sydney, där en beväpnad man håller ett tiotal personer i gisslan. På bilderna ser man två kaféanställda springa i panik.
På tv-bilder från Channel 9 News ser man hur två kaféanställda, som hållits gisslan i ett par timmar, panikslagna flyr från kaféet.
09.29
Flaggan som den beväpnade mannen tvingar gisslan att hålla upp är en flagga med den muslimska trosbekännelsen Shahadah på. Det står "Det finns ingen gud utom Gud och Muhammed är Guds profet" på flaggan. Det uppger tidningen Sydney Morning Herald.
09.29
Hoppas det går bra och ingen kommer och skor sig
09.32


09.36
Catherine Burns från polisen säger att man övervakar sociala medier som Facebook och Twitter eftersom det finns uppgifter om att gisslan har uppdaterat inifrån kaféet.
09.40


09.41


09.42
Polisen uppger att de har fått flera krav från gisslantagaren men väljer av säkerhetsskäl att inte avslöja dem. 
09.53
Hur kan SVT veta vad terroristen(-erna) kräver (t.ex. IS-flagga och att prata med Tony Abbott) när inte media här i Australien vet eller har bekräftat det?
Flera australiska medier går ut med dessa uppgifter och hänvisar till de gisslan som släppts som ska ha berättat det. Polisen vill dock inte bekräfta det.
09.58
Flera av de gisslan har tvingats stå mot fönstren i flera timmar. Chris Reason, reporter på Channel 7, berättar om en kvinna som han sett stå pressad mot fönstret på kaféet i två timmar och beskriver hur skräckslagen hon såg ut med rödsprängda ögon. Nu får gisslan sitta ned och får mat, uppger han.
10.00
Här kan man höra premiärminister Tony Abbotts senaste uttalande om gisslandramat:

Latest update from Prime Minister Tony Abbott on #sydneysiege

SoundCloudListen to Latest update from Prime Minister Tony Abbott on #sydneysiege by 702ABCSydney #np on #SoundCloud
10.02



10.08
Antalet gisslan har varierat under dagen, polisen vill inte uppge hur många som är fast inne i kaféet men säger att det inte är så många som 30 personer, som man tidigare trott. 
10.10
Ljuset har precis släckts inne i kaféet uppger Channel 7:s reporter som befinner sig utanför.
10.13
Gisslandramat går nu in på sin elfte timme. Enligt The Guardian har polisen identifierat den beväpnade mannen men ber media att inte gå ut med hans namn. Vad man vet just nu rör det sig enbart om en gärningsman.
10.14
Premiärminister Tony Abbott säger att gärningsmannen har "politiska motiv".
10.18
Det var när gisslandramat gick in på sin sjätte timme som tre manliga gisslan lyckades fly. En timme senare kunde två kvinnliga kaféanställda fly från kaféet.
10.18
Channel 7 uppger att det rör sig om ungefär 15 personer inne i kaféet.
10.23
Nu hålls presskonferens i polisens högkvarter.
10.25
Polisen talar rakt till gisslan: "Vi gör allt för att få er fria och er säkerhet är vår högsta prioritet".
10.25
Enligt polisen ska ingen av gisslan vara skadad.
10.28
Polischefen Andrew Scipione vill inte säga om de fem gisslan som har blivit fria har rymt eller blivit släppta. Man vill inte heller berätta något om gärningsmannens motiv.
10.29
Mike Baird, New South Wales minister, säger att han har stort förtroende för polis och säkerhetstjänst. Scipione hyllar också Sydneys befolkning för att de hållit sig lugna.
10.31
Andrew Scipione uppmanar också folk att ringa in med tips om man ser något som är misstänkt.
10.31
Kan ni översöta på svenska?
Jag skriver så mycket jag kan av vad han säger här i liveuppdateringen.
10.35
Polisen säger också att man bör arbeta hemifrån istället för att ta sig in till Sydneys CBD (Central Business District) under morgondagen. Andrew Scipione säger också att detta kan ta flera dagar.
10.36
Mike Baird, New South Wales minister, säger att han har talat med muslimska ledare i Sydney och känner deras stöd.
10.37



10.40
Polischefen säger också att det bara rör sig om ett ställe i nuläget, som svar på frågan om de uppgifter om att det skulle finnas bomber på andra ställen. Tidigare stängdes och evakuerades Sydneys operahus och söktes igenom, men det ska inte vara någon fara där, uppger polisen.
10.43
Trafiken har fungerat bra i Sydney, trots en del förseningar när stora folkmassor kämpade för att lämna staden under gisslandramat.
10.57
Är gärningsmannen muslim ?
Det är inget som polisen har gått ut med, men han har låtit gisslan hålla upp en flagga med den muslimska trosbekännelsen på.
11.06
Varför tystar dom media i Australien , har inte journalisterna där rätt att rapportera ?
Polisen vill av säkerhetsskäl inte avslöja detaljer kring vilka krav gärningsmannen har eller hur många gisslan som finns i lokalen.
11.13
Ett fint (men tragiskt att det ska behövas) initiativ på Twitter under hashtaggen #illridewith you har startats där australier erbjuder muslimer i Australien sällskap i lokaltrafiken så att de ska känna sig trygga och inte bli utsatta för rasistattacker efter gisslandramat. twitter.com
11.21
Hans Brun, terroristforskare vid Försvarshögskolan, är på plats i studion.
11.21
- Detta är ingen välplanerad
terroristattack säger han.
11.22
- På ett politiska plan är det inte systemhotande för Australien, säger Brun.
11.24
Detta har hänt - tidslinje över dramat i Sydney

09:12 (lokal tid, 23:12 söndag svensk tid): Första uppgifterna om att gäster och personal är tagna som gisslan på Lindt Chocolate Cafe på Martin Place i Sydney. En svart-vit flagga, liknande den som används av Islamiska staten (IS) i Syrien och Irak, skymtar i fönstret.

10:14: Polisen har spärrat av ett område på 150 meter runt kaféet.

10:45: Operahuset, någon kilometer längre norrut i Sydney, evakueras.

10:47: Pendlare och bilister uppmanas hålla sig borta från CBD, det centrala affärsdistriktet.

11:15: USA:s konsulat varnar amerikanska medborgare i Australien.

11:20: Flyg nära Sydney dirigeras om.

11:35: Chefen för Lindt i Australien beräknar att gisslan kan bestå av uppemot 50 människor.

12:00: Den misstänkte gärningsmannen rapporteras ha sagt att han har bomber på flera håll i staden, och kräver att få tala med premiärminister Tony Abbott.

12:02: Flera byggnader runt kaféet evakueras. Skolor stängs.

12:55: Tony Abbott beskriver det som att det finns indikationer på att dådet är politiskt motiverat.

13:32: Lindt-filialer över hela landet stängs.

13:50: Polisen säger sig ha uppgifter om en hemmabyggd sprängladdning.

14:30: Större banker i området stängs.

14:57: Muslimska organisationer i Australien fördömer dådet.

15:37: Tre män ur gisslan flyr från kaféet.

15:50: Polisen uppger att gisslan är färre än 30, ingen är skadad. Oklart om det är en terrorattack, förhandlingar pågår, enligt biträdande polischefen Catherine Burn.

16:17: Australiens nationella säkerhetsråd samlas.

17:00: Två Lindt-anställda kvinnor lyckas fly från kaféet.

Källa: Channel 7, Sydney Morning Herald m.fl (TT)
11.25
Hans Brun sa i studion att mannen som har tagit gisslan vill kommunicera något men vad han vill säga vet man ännu inte.
11.25



11.26
Vad är det som händer i Belgien?
Beväpnade män i staden Gent, Belgien misstänks ha tagit gisslan. Hur många som är i gisslan eller varför är ännu inte känt. Ett trettiotal poliser är på plats och har spärrat av bostadsområde för att skapa en säkerhetszon för boende runt lägenheten. Ännu har ingen evakuerats ur lägenheten. Detta skriver nieuwsblad.be.
11.26
Mer än 40 muslimska grupper i Australien har gått ut och fördömt gisslandramat på Martin Place i Sydneys affärsdistrikt.
11.28
New South Wales minister går ut på twitter och uppmanar folk att leva som vanligt. Han twittrar också en länk där man kan se vilka områden som är avstängda. 

11.30
- Gärningsmannen är själv där inne och kommer bli trött. Det man vill göra nu är att bygga upp ett förtroende mellan förhandlaren och gärningsmannen. Man vill ta reda vem mannen är och vad han vill.
11.34
Terrordåd hör till ovanligheterna i Australien. Men Australien har backat andra länder i arbete mot terrorism och det kan vara ett motiv för terrorvåld säger Brun i studion.
11.36
Hashtaggen #illridewith you där australier erbjuder australiska muslimer sällskap på offentliga platser så de kan känna sig trygga mot rasistattacker, ska ha inspirerats av en ung kvinna som heter Rachael Jacobs som skrev på sin Facebook att hon sett en kvinna på tåget som tog av sin slöja. Då sprang Jacobs efter henne på tågstationen och sa: "Ta på den igen, jag går tillsammans med dig". Kvinnan ska ha börjat gråta och kramat Rachael Jacobs i en minut.
11.39
Det finns inte många professionella förhandlare i världen utan erfarenheterna delas över landgränserna. Enligt Hans Brun har Australiens polis en god kunskap. Och på de områden där de behöver
hjälp kommer de att få det.
11.42
Är det här en chatt eller bara infosida? jag har skickat ngr inlägg/kommentarer men kan inte se dom?
Hej Elisabeth! Det här är ett live-rapporterings-verktyg, inte en chat. Men man kan ställa frågor och vi svarar på de som vi hinner och som är relevanta för nyhetsutvecklingen.
11.42
Spekuleras det om trovärdigheten i att han verkligen har bomber med sig? Man har kanske inte skjutit honom redan för att man bedömer risken som ganska låg?
Det har varit mycket spekulationer under dagen. Polisen går inte ut med någon information om ifall han har bomber med sig, men det kom uppgifter om det från australiska medier i ett tidigare skede.
13.03
Senaste nytt om gisslandrama i belgisk lägenhet:

Belgisk polis har omringat ett bostadsområde i staden Gent, där fyra beväpnade män ska ha tagit sig in i lägenhet i morse och sannolikt tagit en person som gisslan.
- De är inne i byggnaden, men det är oklart vad som pågår där. Vi har upprättat en säkerhetszon och uppmanar allmänheten att hålla sig inne tills vidare, säger polistalesmannen Manuel Mugica Gonzalez enligt tidningen De Standaard.
- Förmodligen hålls en person som gisslan, säger Annemie Serlippens, talesperson för det regionala åklagarämbetet, som samtidgt betonar att man åtminstone inte ännu kopplar händelsen till terrorism.
- Vi vill göra klart att det inte finns några bevis på att det handlar om terrorism eller IS (Islamiska staten). Det är inte samma typ av händelse i Sydney, säger Serlippens, enligt belgiska tidningar.
Källa: TT
13.11



Osmakligt tycker många: #sydneysiege selfies
13.21
Är det möjligt att gisslantagaren vill tala med presidenten för att få asyl, han bryter på mellanösternspråk säger gisslan.
Vi vet inte än vad gärningsmannens motiv är, mer än att det ska vara politiskt.
15.36
16.30
Enligt CNN har två personer skadats i samband med polisens stormning.
16.37
Gisslan springer ut från kaféet. Foto: TT
16.37
Gärningsmannen -tagen? Dödad?
Fortfarande oklart, vi skriver så fort vi vet.
16.40

Enligt CNN:s reporter har minst sju personer tagits ut ur kaféet på bår efter polisens stormning av byggnaden. Minst fem fick vård.
16.41
En bombrobot går nu in på kaféet.
16.42
Nu hörs explosioner vid kaféet, rapporterar ABC News.
16.46
Polisen säger att stormningen är avslutad.
16.47
CNN:s reporter har fått uppgifter om att två personer har dött till följd av sina skador. Polisen bekräftar att gisslandramat är över, skriver TT.
16.49
Enligt CNN är tre allvarlig skadade.
16.49


16.50
"The siege is over", rapporterar New South Wales polisen.
16.52
Ingen annan har bekräftat uppgifterna om de två döda.
16.54
Finns det några uppgifter varför polisen inte gått in tidigare ? för de va 13 timmar dom hölls som gisslan eller hur ?
Det var 16 timmar. Nej, vi har ingen information om varför polisen avvaktade.
16.54
och gärningsmannen?
Vi vet inte var gärningsmannen befinner sig just nu. Vi rapporterar så fort vi vet mer.
16.55
Enligt medier på plats startade stormningen först efter att fem eller sex ur gisslan sprang ut från kaféet. Det såg alltså inte ut som att det var polisen som tog initiativ till insatsen. Men exakt varför polisen valde att gå in vet vi inte.
16.56

"Vi vet inte om gärningsmannen lever", rapporterar ABC News.

 

16.58
Här kan man se de dramatiska tv-bilderna när vittnena springer ut från kaféet:
17.03
Skadade människor bärs ut på bår. Foto: TT
17.05
enligt abc news ska han va gripen
ABC har ingen informtion om att han skulle varagripen,bra att han är fri mot borgen i avvaktan på rättegång där han bland annat står anklagad för medhjälp till mord på sin ex-fru.
17.10
Finns det möjlighet att någon ur gisslan har anfallit gisslantagaren, och att detta lett till att polisen agerat?
Vi vet fortfarande inte exakt vad som hände. Det är många osäkra uppgifter som florerar.
17.11
Det är ännu oklart om eventuella dödsfall och hur många som har skadats. "Det vi vet är att vi såg att några fick första-hjälpen innan de åkte iväg i ambulans", rapporterar ABC News.
17.18
Finns det någon speciell anledning till att ni inte namnger gärningsmannen?

Han är ju namngiven av princip alla andra medier på jordklotet numera.
Så här svarade ansvarig utgivare Ulf Johansson tidigare i dag: "Vi namnpublicerar normalt sett inte i ett sådant här tidigt skede." Detta beslut kan komma att ändras.
17.30

- Det troliga är att flera personer är allvarligt skadade, däribland gärningsmannen, då jag såg att flera fick hjärt- lungräddning, rapporterar ABC News reporter på plats vid Martin Place.
17.41
enligt cnn är gärningsmannen är död
Vi är fullt medvetna om att flera medier rapporterar om dödsfall varav en skulle vara gärningsmannen. Men vi vill vara säkra på uppgifterna innan vi går ut med dem.
17.50
Enligt uppgift från Sydney hospital vårdas en av gisslan för skottskada i benet, skriver nyhetsbyrån AP.